Μία σειρά εκπαιδευτικών δράσεων με επίκεντρο την ενίσχυση της διδασκαλίας της νεοελληνικής γλώσσας και κουλτούρας στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας της Απουλίας στη νότια Ιταλία, περιλαμβάνει το σύμφωνο συνεργασίας το οποίο υπεγράφη ανάμεσα στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και σε εκπροσώπους της ιταλικής Περιφέρειας και της Ένωσης των Δήμων Γκρετσία Σαλεντίνα.
Οι πολιτιστικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Περιφέρεια της Απουλίας αναμένεται να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο, ενώ η διάλεκτος «γκρίκο» κατέχει δεσπόζουσα θέση στο σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί. Φοιτητές της νότιας Ιταλίας θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ελληνικά πανεπιστήμια μέσα από δράσεις ανταλλαγής φοιτητών, ερχόμενοι σε επαφή με τις τέχνες και τον πολιτισμό της Ελλάδας.
«Εκπαιδευτική συνεργασία, πολιτιστικοί δεσμοί, συνεργασία Πανεπιστημίων»
Συγκεκριμένα, το σύμφωνο συνεργασίας το οποίο υπεγράφη στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, προβλέπει:
-Συνεργασία με σχολεία και πανεπιστήμια με αναφορά στη διδασκαλία του γκρίκου και της νεοελληνικής γλώσσας, καθώς και συνεργασία στον χώρο της επιστήμης και της έρευνας.
-Υποστήριξη της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής παραγωγής και ανάπτυξη συνεργασιών στον χώρο των μουσείων, των βιβλιοθηκών και των εκδόσεων.
-Συνεργασία στο εκπαιδευτικό περιβάλλον. Τα μέρη θα συμβάλουν ώστε:
1) να προωθήσουν τη διδασκαλία και τη μελέτη της διαλέκτου γκρίκο και της νεοελληνικής γλώσσας ως υποχρεωτικά μαθήματα στο σχολικό πρόγραμμα, με ιδιαίτερη αναφορά στην περιοχή της Γκρετσία Σαλεντίνα.
2) να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για την κινητικότητα των σπουδαστών, για τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Απουλίας, καθώς και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για τον σκοπό αυτό.
3) να ενθαρρύνουν την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ εκπαιδευτικών και σχολείων με σκοπό την ανάπτυξη περιεχομένων που στοχεύουν στη γνώση των κοινών στοιχείων της γλώσσας, του πολιτισμού και της ιστορίας της Ελλάδας και της Απουλίας στο πλαίσιο της Μεσογείου.
4) να υποστηρίξουν τη συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο γλωσσικός, ο ιστορικός, ο ανθρωπολογικό – πολιτιστικός, ο αρχαιολογικός, κ.λπ.
– Υποστήριξη της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής παραγωγής. Τα μέρη θα συμβάλουν ώστε:
1) να υποστηρίξουν τη γνώση της τέχνης και του πολιτισμού των δύο χωρών μέσω ειδικών προγραμμάτων διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων, φεστιβάλ, εκθέσεων, συνεδρίων, ανταλλαγών καλλιτεχνών και καλλιτεχνικής διαμονής.
2) να προωθούν και ενδυναμώνουν τη συμπαραγωγή δράσεων στον χώρο της μουσικής, του θεάτρου, του κινηματογράφου, του χορού από όπου αντλούν κοινά γνωρίσματα από τον πολιτισμό και την τέχνη των δύο χωρών
3) να υποστηρίζουν τη συνεργασία μεταξύ μουσείων, γκαλερί, βιβλιοθηκών, τη διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν την αρχαιολογική, ιστορική, καλλιτεχνική, αρχειακή κληρονομιά, με αναφορά σε στοιχεία που αναδεικνύουν τα κοινά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών στο πλαίσιο της Μεσογείου.