Η Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης είχε την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενήσει, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, τον Ιερομόναχο π. Νίκωνα, γέροντα του Ιερού Κελίου 12 Αποστόλων στην Ξενοφωντινή Σκήτη του Αγίου Όρους με το ενδιαφέρον θέμα «Οι αισθήσεις των αγίων». Συνδιοργανωτής ήταν ο Ιεραποστολικός Σύλλογος ΚΥΡΙΑΚΗ.
Στην έναρξη της εκδήλωσης ακούστηκαν τραγούδια από την Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” και το Μουσικό Εργαστήρι ΟΛΥΜΠΟΥ υπό την διεύθυνση του μαέστρου Νικολάου Πατρή.
Για την ορθόδοξη πίστη μας ξέρουμε κάποια πράγματα, αγνοούμε πολλά. Τι ξέρουμε για την πίστη μας; Γνωρίζουμε από την τηλεόραση τις ταινίες που προβάλλονται τη Μ. Δευτέρα και Μ. Τρίτη. Πόσο έχουμε διαβάσει την Καινή Διαθήκη; Το καλό με μας τους ορθοδόξους είναι ότι βρισκόμαστε εις την ορθή πίστη, μαθαίνουμε από τη ζωή και από τους άλλους. Ξέρουμε κάποια πράγματα. Γεννιόμαστε με την πεπτωκότα πίστη.
Μπορούμε να βαπτιστούμε και να βρεθούμε σε άλλο χώρο. Χωρίς βάπτισμα βρισκόμαστε στο χώρο του διαβόλου. Με το βάπτισμα έρχεται μέσα μας η χάρη του Θεού. Μη καθυστερούμε να βαπτίσουμε τα μωρά. Δεν τους στερούμε την ελευθερία να διαλέξουν το δρόμο τους αργότερα. Η ψυχή κάνει κουμάντο. Όσο μεγαλύτερη είναι η πίστη τόσο μεγαλώνει η δύναμη εις το σώμα. Το σώμα όταν μεγαλώνει αφαιρεί δύναμη από την ψυχή. Εις την ψυχή, λοιπόν, το ενδιαφέρον μας.
Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος λέγει Η σάρκα, το σώμα κατώτερο της ψυχής. Να υποτάσσεται εις την ψυχή το σώμα. Όταν λέμε σώμα εννοούμε τα πάθη. Να ξεριζώσουμε τα πάθη και να βάλουμε αρετές στη θέση τους. Ο μακαριστός γέροντας Εφραίμ Αριζονίτης έλεγε για το σώμα: Δεν είμαστε σωματοκτόνοι αλλά παθοκτόνοι, θα σκοτώσουμε τα πάθη. Το βάρος της προσπάθειας εις την κάθαρση της ψυχής. Πώς θα το κατορθώσουμε;
Ζώντας με τις εντολές του Θεού. Ο τρόπος ζωής μας να είναι κατά Χριστόν. Κάθε βράδυ διαβάζουμε Καινή Διαθήκη εκτός από κομποσκοίνι, αγρυπνία, προσευχή κλπ. Μεγάλος γκρεμός η άγνοια των εντολών. Μέσα εις την εκκλησία όχι με δικές μας σκέψεις, απόψεις. Πρώτα θα γιατρευθείς και μετά θα πεις και εις τους άλλους. Σήμερα, πολλές φορές, αγωνιστές της ορθοδοξίας προσβάλλουν την ορθοδοξία.
Η υπερηφάνεια λερώνει την ψυχή. Γνώση έχει και ο διάβολος, γνωρίζει την ορθοδοξία, δεν ζει ορθόδοξα. Είναι υπερήφανος. Ταπεινότητα και αγάπη δεν έχει, αν και μιλά πάντα για αγάπη. Δεν μιλά για την Αλήθεια.
Στην Κρήτη, Στο μοναστήρι Παναγιά η Καλυβιανή ο γέρων Γεννάδιος ήθελε να δει τη Νέα Υόρκη. Μια μέρα λέει εις τον γέροντά του: «Πήγα εις την Ν. Υόρκη και είδα την Ελένη. Πολύ ωραία, του απαντά ο παπά Νεκτάριος. Ο γέροντας του δεν τον πίστεψε! Όταν η Ελένη πήγε αργότερα προσκυνήτρια εις τον μοναστήρι διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν ενημερώθηκε από πριν ότι ο γέρων Γεννάδιος θα πήγαινε εις την Ν. Υόρκη για να τον φιλοξενήσει! Ανέφερε ότι τον είδε εκεί, την ημέρα που είπε ο γέρων Γεννάδιος ότι πήγε εις την Ν. Υόρκη!
Μουσικός ταξιδεύει από Πελοπόννησο για Αθήνα για πολλοστή φορά με μεγάλη ταχύτητα. Σε δρόμο γνωστό του και χωρίς στροφές βλέπει αίφνης να υπάρχει στροφή και μπροστά του υπάρχει βουνό. Δεν ξέρει τι να κάνει. Βλέπει στη θέση του συνοδηγού έναν άγνωστο καλόγηρο να του υποδεικνύει να πάει ευθεία και να αγνοήσει την στροφή. Υπακούει και διαπιστώνει ότι η στροφή που έβλεπε ήταν ένας μεγάλος γκρεμός.
Όταν πήγε προσκυνητής εις το Άγιο Όρος διαπίστωσε ότι ό άγνωστος, τότε, είναι ο Άγιος Παΐσιος
Μονή Αγίου Διονυσίου, ο γέρων Ισαάκ απλός βοηθός του αντιπροσώπου της μονής π. Γελασίου παίρνει εντολή να μεταφέρει επείγουσα αλληλογραφία από τις Καρυές εις το μοναστήρι. Στο δρόμο του προς το μοναστήρι είναι νύκτα και ξεσπά χιονοθύελλα φοβερή. Προσεύχεται προς τον Κύριο: «Κύριε δι ευχών του γέροντός μου βοήθησέ μου να φθάσω εις το μοναστήρι». Πράγματι έφθασε εις το μοναστήρι και δεν άφησε ίχνη εις το χιόνι, όπως διαπίστωσαν οι καλόγηροι του μοναστηριού.
Παρά τον πόλεμο παραμένουμε πιστοί. Να πως μας θέλει ο Θεός να βλέπουμε και να πράττουμε. Συχνή εξομολόγηση. Δεν είναι αστεία τα αμαρτήματα του σώματος. Το σώμα μας είναι κομμάτι από το σώμα του Χριστού. Μη απορούμε για τα χάλια μας.
Να μας χαρίσει ο Θεός την ταπείνωση των Αγίων. Να κλαίμε να εξομολογούμαστε και να ταπεινωνόμαστε. Θα βλέπουμε και θα ακούμε όπως εκείνοι. Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτριο Γατσιό–Πεσερίδη για τις φωτογραφίες και την βιντεοκάλυψη της εκδήλωσης και το ανθοπωλείο Δεμερτζίδης για τον στολισμό της αίθουσας.
Η επόμενη ομιλία της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης θα γίνει την Δευτέρα 16.1.2023 με την δραματοποιημένη παρουσίαση της Μικρασιατικής καταστροφής και θέμα: «Κι απέναντι ξένοι» με ομιλήτρια την χειρουργό οδοντίατρο-Συγγραφέα-Μουσικοσυνθέτη κ. Σταυρούλα Ζώρζου και συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης και της Θεατρικής Ομάδας του Μικρασιατικού Συλλόγου Πιερίας.