Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και την εδραίωση της καθολικής προσβασιμότητας στα ΑμεΑ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δρομολογεί και υλοποιεί από τον Ιούλιο του 2019 έργα σε αρχαιολογικούς χώρους, που καθιστούν εφικτή την ισότιμη πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά της Ελλάδας.
Δίνεται προτεραιότητα στους αρχαιολογικούς χώρους που είναι ενταγμένοι στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – καθώς και σε μουσεία. Σήμερα στο πλαίσιο της αναβάθμισης της προσβασιμότητας των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και γενικά των πολιτιστικών υποδομών της χώρας:
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης είναι πλήρως προσβάσιμος σε ΑμεΑ με τον ανελκυστήρα πλαγιάς που είναι διεθνές πρότυπο στο είδος του, τις νέες διαδρομές τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν άτομα με κινητικές δυσκολίες και το συνολικό πρόγραμμα για άτομα με οπτική αναπηρία, το οποίο περιλαμβάνει απτική διαδρομή, ειδικά έντυπα και ειδικά σχεδιασμένα βοηθήματα.
Αναβαθμίστηκε η προσβασιμότητα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης για ΑμεΑ, με εξαθέσιο ηλεκτροκίνητο όχημα για τη μετακίνηση εμποδιζόμενων ατόμων ή ηλικιωμένων με κινητικά προβλήματα. Στον αρχαιολογικό χώρο έχει διαμορφωθεί ήδη πλευρική ράμπα πρόσβασης και χώρος μεταφοράς.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών καθίσταται προσβάσιμο για εμποδιζόμενα κινητικά άτομα και άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης, μέσω ψηφιακής εικονικής περιήγησης. Η εφαρμογή του περιλαμβάνει έντυπο υλικό σε γραφή Braille και πινακίδες, αλλά και πρόγραμμα απτικής ξενάγησης και επίσκεψη, με ειδικό ηλεκτροκίνητο όχημα, για άτομα με αδυναμία στην κίνηση.
Το Ανάκτορο και ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού αποκτούν νέες πορείες για τους επισκέπτες που βελτιώνουν την εμπειρία της περιήγησης, καθώς και την προσβασιμότητα σε εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ.
Βελτιώνεται η προσέγγιση στο Σπήλαιο του Δικταίου Άντρου στο Οροπέδιο Λασιθίου με την εγκατάσταση ανελκυστήρα πλαγιάς.
Παρέχεται προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ στο θέατρο του Κάστρου Καλαμάτας που φιλοξενεί το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, με την τοποθέτηση εξωτερικού αναβατορίου και ενός δεύτερου αναβατορίου προς το ενδιάμεσο διάζωμα του.
Βελτιώνεται η προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία σε επιλεγμένα σημεία του Παλαιού Φρουρίου Κέρκυρας, με συγκεκριμένες επεμβάσεις ενώ τοποθετείται σήμανση για ΑμεΑ σε επιλεγμένα σημεία. Το έργο συμπληρώνεται με την παραγωγή πληροφοριακού υλικού, ενώ δημιουργούνται ψηφιακές εφαρμογές για άτομα με αναπηρία σε μουσεία της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας.
Με την αναβάθμιση της Βορειοανατολικής Ακρόπολης και την σύνδεσή της με τη Νοτιανατολική του Ιτς Καλέ, ενοποιείται και αναδεικνύεται ο αρχαιολογικός χώρος και το #Κάστρο Ιωαννίνων, ως ενιαίο μνημειακό σύνολο, καθίσταται καθολικά προσβάσιμο σε ΑμεΑ.
Προχωρούν επεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε επισκέπτες, θεατές και ΑμεΑ, αλλά και για τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του υπαίθριου θεάτρου εντός του εξωτερικού περιβόλου του Φρουρίου Καβάλας.
Αναβαθμίζονται οι υποδομές λειτουργίας και προσβασιμότητας στις κτηριακές εγκαταστάσεις Ziller, Rex, Σικιαρίδειο του Εθνικού Θεάτρου.
Το κτήριο του Ελληνικού Ωδείου στην Αθήνα θα ζωντανέψει ξανά με σεβασμό στις αξίες της καθολικής προσβασιμότητας.