18/05/2020 18/05/2020 Νέους τρόπους επικοινωνίας αναζήτησε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας, μέσα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας της Covid-19, προκειμένου να συνεχίσει την πολυσχιδή του δράση. «Θα μπορούσα να πω ότι οι απαγορεύσεις μας έκαναν πιο συνεπείς και ενεργούς στην υλοποίηση των προγραμμάτων μας», λέει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας...
18 Μαΐου, 2020 - 14:44
Τελευταία ενημέρωση: 18/05/2020 - 13:23

Η Μόσχα “μαθαίνει” την ελληνική γλώσσα

Διαδώστε:
Η Μόσχα “μαθαίνει” την ελληνική γλώσσα

Νέους τρόπους επικοινωνίας αναζήτησε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας, μέσα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας της Covid-19, προκειμένου να συνεχίσει την πολυσχιδή του δράση.

«Θα μπορούσα να πω ότι οι απαγορεύσεις μας έκαναν πιο συνεπείς και ενεργούς στην υλοποίηση των προγραμμάτων μας», λέει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας Θεοδώρα Γιαννίτση. «Όλα τα μαθήματά μας μεταφέρθηκαν σε εξ αποστάσεως διδασκαλία. Κάθε εβδομάδα συνεδριάζει διαδικτυακά η Λέσχη Διαλόγου και Επικοινωνίας “Μιλάμε Μόνο Ελληνικά”, στην οποία μετέχουν Έλληνες και φιλέλληνες, όχι μόνο από Μόσχα, αλλά και από Σιβηρία, Κριμαία και το εξωτερικό», σημειώνει.

Η Θεοδώρα Γιαννίτση κρατάει τα «ηνία» του Κέντρου από τη χρονιά της ίδρυσής του, το 2005. Μέσα από τις δράσεις του, όλα αυτά τα χρόνια, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας κατάφερε να ενώσει τους Έλληνες και φιλέλληνες της ρωσικής πρωτεύουσας, ακόμα και τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης. «Έτσι και αυτές τις εβδομάδες της καραντίνας στη Ρωσία, συνεχίσαμε ακόμα πιο δραστικά τις λειτουργίες όλων των προγραμμάτων. Καταφέραμε και δρομολογήσαμε διαδικτυακά ένα καινούριο πολιτιστικό εγχείρημα, το “Θέατρο της Δευτέρας”. Βλέπουμε διαδικτυακά ελληνικές κλασικές θεατρικές παραστάσεις με θρύλους του ελληνικού θεάτρου», λέει η κ. Γιαννίτση και συνεχίζει: «Διαδικτυακά πραγματοποιήσαμε μια διάλεξη για την Ημέρα της Νίκης, στις 9 Μαΐου, ενώ προγραμματίζουμε στις 19 Μαΐου, στις 18.00, στη διαδικτυακή πύλη του facebook, μια εκδήλωση για τη Γενοκτονία, με θέμα: “Γενοκτονία- δικαίωμα στη μνήμη”».

Οι Μοσχοβίτες συνεχίζουν εξ αποστάσεως να μαθαίνουν ελληνικά στα τμήματα για ενήλικες και παιδιά, ενώ επιπλέον υπάρχει η ευκαιρία να παρακολουθούν πολλές ομάδες ταυτόχρονα και δράσεις που αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας. Στην ιστοσελίδα του Κέντρου http://www.hecucenter.ru/, τα μέλη και οι φίλοι του Κέντρου δηλώνουν, αυτές τις μέρες του εγκλεισμού, την ευγνωμοσύνη τους στην κ. Γιαννίτση και τις δασκάλες της ελληνικής γλώσσας, για τα μαθήματα που συνεχίστηκαν διαδικτυακά. Ο Μάρκος Σαμπουνίν, ο οποίος μαθαίνει την ελληνική γλώσσα, γράφει: «Κάνετε πολλά στον τομέα της ενίσχυσης των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας. Ελπίζω ότι οι επερχόμενες δύσκολες στιγμές θα τελειώσουν σύντομα και θα μπορέσουμε και πάλι να συμμετέχουμε άμεσα στις γιορτές και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού».

Η Αικατερίνα Τολστίχινα δηλώνει επίσης ευχαριστημένη με τα διαδικτυακά μαθήματα: «Παρά τη δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, η δασκάλα του ΚΕΠ Αλλά Συτίρινα, μας προσφέρει άριστα μαθήματα». Ένας άλλος μαθητής της ελληνικής γλώσσας, ο Πάβελ Ποτάποφ, λέει: «Ενημερωτικές και ενδιαφέρουσες, οι διαδικτυακές συναντήσεις, μέσω του Skype, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Μελετάμε τη γλώσσα για δεύτερη χρονιά και παρά την πολυπλοκότητά της, έχουμε ήδη σημειώσει κάποια πρόοδο».

«Φαν» του Κέντρου δηλώνει και η Ξένια Βερσίνινα: «Δεν είναι η πρώτη μου χρονιά στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο. Κάθε χρόνο, οι δραστηριότητες του Κέντρου αυξάνονται και παρέχουν περισσότερες ευκαιρίες για εμβάθυνση της γνώσης για την Ελλάδα, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους, τη γλώσσα ακόμα και την κουζίνα. Ενώ η Σβετλάνα Λαβρένοβα ελπίζει να χρησιμοποιήσει την ελληνική γλώσσα, φέτος, στην Ελλάδα, όπου ονειρεύεται να ταξιδέψει, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω της επιδημίας: «Η Ελλάδα είναι μια καταπληκτική χώρα! Γι’ αυτό μαθαίνω την ελληνική γλώσσα. Η Ελλάδα συνδυάζει τα πάντα: τη θάλασσα, τον ήλιο, τα βουνά, την αρχαία ιστορία και την αρχιτεκτονική, τη μυθολογία και τη θρησκεία. Τα λέμε στην Ελλάδα, το λίκνο του πολιτισμού!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων