Παιδεία και Πολιτισμός
06 Σεπτεμβρίου, 2023

Κοσμητεία Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ: Ο απολογισμός και το έργο που αφήνει πίσω του ο Χρήστος Καραγιάννης

Διαδώστε:

Μέσα από μία Έκθεση Πεπραγμένων αποτελούμενη από 143 σελίδες ο απερχόμενος Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών και νυν Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Χρήστος Καραγιάννης, παρουσίασε το έργο που επιτελέστηκε τα τρία χρόνια της θητείας του σε μία από τις τέσσερεις αρχαιότερες Σχολές της χώρας.

Του Νικολάου Ζαΐμη 

Μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, των συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και των προβλημάτων διαρκείας που αντιμετωπίζει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, η Θεολογική Σχολή Αθηνών το διάστημα της Κοσμητείας του κ. Καραγιάννη κατάφερε να επιτύχει σημαντικούς στόχους σε επίπεδο υποδομών, συνεργασιών και ερευνητικών προγραμμάτων.

Οι τοίχοι σε διαδρόμους της Σχολής εμπλουτίστηκαν με έργα του Αγιογράφου Γιώργου Κόρδη και μαθητών του 

Συνεργασίες και υλοποίηση στόχων

Οι στόχοι αυτοί είχαν τεθεί από τον ίδιο στις 6 Ιουλίου 2020, όταν κατέθετε προς τους συναδέλφους του την υποψηφιότητά του ζητώντας την στήριξή τους. «Η παρότρυνση αυτή προκύπτει ύστερα από απόφαση συναδέλφων της Σχολής μας και το κοινό όραμα, όχι μόνο να συνεχιστεί το έργο που μέχρι σήμερα έχει επιτελεστεί, αλλά και να εμπλουτιστεί με νέα στοιχεία που σκοπό έχουν να αναβαθμίσουν περαιτέρω το ρόλο που η Σχολή και τα μέλη της διαδραματίζουν στον ακαδημαϊκό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό χώρο», έγραφε τρία χρόνια πριν θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τα μέλη ΔΕΠ, τους φοιτητές και το προσωπικό της Σχολής.

Τρία χρόνια μετά, ξεπερνώντας σε υλοποίηση ακόμη και τους αρχικούς στόχους που είχε θέσει, ευχαριστεί όλους όσοι συνέδραμαν μέσα από τη συνεργασία στην υλοποίηση των στόχων. «Ευχαριστώ τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, το διοικητικό προσωπικό της Σχολής, τους συνεργάτες και τις Πρυτανικές Αρχές για τη συνεργασία!», αναφέρει ο ίδιος στο τέλος της Έκθεσης Πεπραγμένων.

Η ανακαινισμένη αίθουσα Οπτικοακουστικής Διδασκαλίας 

Συνεργασίες, επαφές για την αναζήτηση κονδυλίων και μέσων προς αξιοποίηση για την κτηριακή και υλικοτεχνική αναβάθμιση της Σχολής και κυρίως εξωστρέφεια θα μπορούσαμε να πούμε ότι χαρακτήρισαν τα τρία έτη της επιτυχούς, κατά κοινή ομολογία στο ΕΚΠΑ, Κοσμητείας.

Το ανακαινισμένο υπαίθριο αμφιθέατρο αποτελεί επίκεντρο εκδηλώσεων για όλη την Πανεπιστημιούπολη 

Στην Έκθεση Πεπραγμένων, η οποία περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτέμβριο 2020 έως και τη λήξη της θητείας του στις 31 Αυγούστου 2023, περισσότερο μιλά η εικόνα παρά ο γραπτός λόγος. Αναλυτικά μπορεί ο καθένας να δει όλες τις φάσεις και τη σταδιακή αλλαγή στην εικόνα της Σχολής.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά την Έκθεση

Τρία κομβικά σημεία

Ωστόσο, μέσα από την Έκθεση θα μπορούσαμε να σταθούμε σε τρία κομβικά σημεία. Το πρώτο έχει να κάνει με την ενίσχυση των σχέσεων της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ με την Εκκλησία. Από την αρχή της θητείας του ο κ. Καραγιάννης είχε άμεσες επαφές τόσο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Η επικοινωνία αυτή έφερε την στήριξη της Εκκλησίας στο έργο της Θεολογικής Σχολής τόσο δια του λόγου, όσο και δια των πράξεων. Άλλωστε, η συνεργασία της ποιμένουσας Εκκλησίας με την ακαδημαϊκή Θεολογία είναι ένα ζωτικής σημασίας κομμάτι. Αυτό επιβεβαιώθηκε στην πράξη και με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Επισφράγισμα αυτής της προσπάθειας ενίσχυσης των σχέσεων με την Εκκλησία υπήρξαν οι δύο μεγάλες εκδηλώσεις με την έκδοση αφιερωματικών Τόμων προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, καθώς και οι δύο Προκαθήμενοι αποδέχθηκαν με ευχαρίστηση την τιμητική πρόσκληση.

Ακόμη ένα θετικό στοιχείο υπήρξε η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο της έλευσης της Ιεράς Εικόνας του «Άξιον Εστί» στην Αθήνα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Ιωάννη Παναγιωτόπουλου ενώ διοργανώθηκε και ημερίδα με θέμα το Άγιον Όρος.

Το δεύτερο κομβικό σημείο έχει να κάνει με την αναγνώριση και το υψηλό ακαδημαϊκό επίπεδο της Σχολής που δίνει ώθηση στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της Θεολογικής Σχολής. Η αναγνώριση αυτή ήρθε με την κατάταξη της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ για πρώτη φορά μεταξύ των 140 καλύτερων θεολογικών σχολών παγκοσμίως από τον Οργανισμό QS.

Τρίτο κομβικό σημείο είναι η μέριμνα για τους αποφοίτους της Θεολογικής Σχολής. Είναι αλήθεια ότι παρά την υψηλή αποστολή της Θεολογίας ως επιστήμης και τον αγώνα που καταβάλουν οι φοιτητές για την απόκτηση του πτυχίου, η πραγματικότητα στην αγορά εργασίας είναι διαφορετική και σκληρή για τους Θεολόγους που σε μεγάλο βαθμό επιλέγουν να εργαστούν σε άλλους τομείς. Και εκεί, όμως, υπήρχαν εμπόδια και παραλήψεις ετών. Για τον σκοπό αυτό ο κ. Καραγιάννης είχε συναντηθεί τον Οκτώβριο του 2021 με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Θάνο Παπαϊωάννου όπου είχαν συζητήσει για την συμπερίληψη των αποφοίτων Θεολόγων στους διαγωνισμούς ΠΕ Οικονομικού/Διοικητικού του Δημοσίου. Λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2022 μαζί με τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, Καθηγητή κ. Χρυσόστομο Σταμούλη είχαν επισκεφθεί τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη θέτοντάς του το ίδιο αίτημα. Κατόπιν και αυτής της προσπάθειας, με απόφαση του Υπουργείου, οι απόφοιτοι συμπεριλήφθηκαν στους υποψηφίους προς διορισμό του ΑΣΕΠ.

Η νέα αποστολή

Την 1η Σεπτεμβρίου ο κ. Χρήστος Καραγιάννης ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του ως Αντιπρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαζί με τον Πρύτανη κ. Γεράσιμο Σιάσο, καθώς και τους υπόλοιπους τρεις Αντιπρυτάνεις κ. Ευστάθιο Ευσταθόπουλο, κ. Σοφία Παπαϊωάννου και κ. Χρήστο Σάμιτα, θα κληθούν τα επόμενα τέσσερα χρόνια να οδηγήσουν το ΕΚΠΑ να επιτύχει τους στόχους του ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αγοράς εργασίας αλλά και της κοινωνίας.

Η νέα αυτή αποστολή θα έχει ύστερα από 42 χρόνια και έναν Θεολόγο στις Πρυτανικές Αρχές. Η τελευταία φορά που η Θεολογική Σχολή Αθηνών εκπροσωπήθηκε σε ανώτατο βαθμό στα διοικητικά όργανα του Πανεπιστημίου ήταν το 1980-1981, όταν ο αείμνηστος Ευάγγελος Θεοδώρου είχε διατελέσει Πρύτανης.

Η Θεολογική Σχολή Αθηνών προσωρινά, έως και την εκλογή νέου Κοσμήτορα, θα έχει στην ηγεσία της τον Καθηγητή κ. Γεώργιο Φίλια. Η διαδικασία για την υποβολή υποψηφιοτήτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου.

Πηγή φωτογραφιών: Κοσμητεία Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Διαδώστε: