Ξεπέρασαν τους 10.000 οι επισκέπτες που μέσα σε έναν και μόνο μήνα επισκέφτηκαν την έκθεση σταθμό που παρουσιάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο και 67 συγκλονιστικές αρχαιότητες. Ανάμεσά τους, ο Τζεφ Κουνς και ο Μάριο Τεστίνο.
Είναι μια έκθεση που η καθηλωτική ομορφιά, το δέος για τις δημιουργίες των αρχαίων τεχνιτών αλλά και του πληθωρικού Πικάσο, συνυπάρχουν με την άγρια χαρά της ανακάλυψης του ακόμα και σήμερα ενεργού διαλόγου που έχουν δημιουργίες του εμβληματικού Ισπανού με αρχαιότητες.
Η έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε επιμέλεια του Διευθυντή του Μουσείου Καθηγητή Νίκο Χρ. Σταμπολίδη και του Ιστορικού Τέχνης Olivier Berggruen αγαπήθηκε ακαριαία από το κοινό. Χωρίς περίτεχνα ζητούμενα και εφευρήματα στην παρουσίαση, αποκαλύπτει απολύτως το μεγαλείο των εκθεμάτων κάνοντας τον επισκέπτη να νιώσει ότι γίνεται ο τρίτος πόλος αυτής της συζήτησης. Η διαδικασία βέβαια για την επιλογή των αντικειμένων που θα συνομιλήσουν είχε πολύ μόχθο και απαίτησε εκτενή μελέτη.
Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη ότι την έκθεση επισκέφθηκαν μέσα στον πρώτο μήνα της λειτουργίας της τουλάχιστον 10.000 επισκέπτες. Σε έναν μήνα που έπληξε πολιτιστικές δράσεις της Αθήνας λόγω των εκλογών, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσέλκυσε όλους αυτούς τους επισκέπτες, ανάμεσά στους οποίους κορυφαίοι δημιουργοί και προσωπικότητες της παγκόσμιας τέχνης. Ο Τζεφ Κουνς είχε την τύχη να φιλοξενηθεί και να ξεναγηθεί πρώτος, σχεδόν μία μέρα πριν τα εγκαίνια και δεν έκρυβε την «σύγχυσή» του μερικές φορές μπροστά σε κάποια εκθέματα, προσπαθώντας να κατανοήσει σε ποιον ανήκουν: στον Πικάσο, ή στον άγνωστο τεχνίτη της αρχαίας Ελλάδας.
Προ ημερών βρέθηκε στον χώρο και έκθαμβος και αυτός παρακολούθησε την ξενάγηση ο φωτογράφος-σταρ (πολλές φορές είναι πιο σταρ και από αυτόν που φωτογραφίζει) Μάριο Τεστίνο. Η έκθεση αυτή αποτελεί διεθνώς πλέον, μέσα από το word of mouth, μια από τις πλέον «σέξι» της χρονιάς, όπου ο πυρετικός, διονυσιακός Πικάσο συναντά το αιώνιο κάλλος και την απολλώνια δύναμη της αρχαίας τέχνης. Και το βέβαιο είναι ότι αυτός ο διάλογος πυροδοτεί νέες εστίες έμπνευσης σε σύγχρονους δημιουργούς. H έκθεση θα παρουσιάζεται ως τις 20 Οκτωβρίου.
Είναι η φετινή μια σπουδαία χρονιά για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που μεταξύ άλλων συνδιοργανώνει την αναδρομική έκθεση για τον Takis που παρουσιάζεται στην Τate Modern στο Λονδίνο με δεκάδες εκθειαστικά δημοσιεύματα. Μια έκθεση που τον Μάη του 2020 θα απολαύσουμε και στην Αθήνα, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης -αν και απομένει να δούμε αν θα έρθει το σύνολο των 80 μεγάλων διαστάσεων έργων που παρουσιάζονται στον χώρο της Τate.
Πηγή: iefimerida