Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας συμπεριέλαβε στον προϋπολογισμό του 2022 το ποσό του 1.505.466 ευρώ για την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου του 18ου αιώνα στην πόλη , ο οποίος καταστράφηκε από πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2018. Αυτό ανακοίνωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, την Πέμπτη, η επικεφαλής του τμήματος για την προστασία των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς της Δημοκρατίας, Γιούλια Αλίποβα.
“Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει παράσχει χρηματοδότηση για φέτος. <…> Το έργο περιλαμβάνεται στο ομοσπονδιακό πρόγραμμα “Ανάπτυξη του Πολιτισμού” – το Υπουργείο Πολιτισμού είχε κάποτε οδηγίες από την Προεδρική Διοίκηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να παράσχει χρηματοδότηση για αυτές τις εργασίες», είπε ο συνομιλητής του πρακτορείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του περιφερειακού τμήματος, ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου θα προκηρυχθεί το προσεχές διάστημα και τα αποτελέσματά του θα συνοψιστούν δοκιμαστικά την άνοιξη του 2022. Το συνολικό κόστος της ανοικοδόμησης ανήλθε σε 129,9 εκατομμύρια ρούβλια, το οποίο είναι μικρότερο από την εκτιμώμενη εκτίμηση που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως: είχε αναφερθεί προηγουμένως ότι η αποκατάσταση της Εκκλησίας της Κοίμησης της Θεοτόκου θα κόστιζε περίπου 143 εκατομμύρια ρούβλια. Σύμφωνα με την Αλίποβα, αυτή είναι μια τυπική στιγμή για την προσαρμογή του τελικού ποσού μετά την εξέταση της εκτίμησης. Είναι πιθανό ότι στη διαδικασία των εργασιών το έργο θα απαιτήσει τη διάθεση πρόσθετων κεφαλαίων.
“Η διάρκεια της εργασίας είναι 2,5 χρόνια. Μπορεί να αποκαλυφθούν πρόσθετες εργασίες, προσαρμογές για το κόστος των υλικών. Κατά κανόνα, εάν ο εργολάβος είναι καλός, η ποιότητα της εργασίας είναι καλή, τότε οι πελάτες σκέφτονται να αναθεωρήσουν την τιμή, πρόσθετες συμφωνίες για να μην τερματιστεί με τον ανάδοχο, να μην κινδυνεύσει η υλοποίηση του έργου» σχολίασε ο προϊστάμενος του περιφερειακού τμήματος.
Η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου χτίστηκε το 1774 στη μνήμη όσων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης Kizhi του 1769-1771, το ύψος της ήταν 42 μέτρα. Ο ναός ήταν αντικείμενο πολιτιστικής κληρονομιάς ομοσπονδιακής σημασίας· οι λειτουργίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκεί από το 2015. Η φωτιά που κατέστρεψε τον ναό σημειώθηκε στις 10 Αυγούστου 2018. Ο κατηγορούμενος στην υπόθεση ήταν ένας έφηβος από το Πετροζαβόντσκ, ο οποίος εκείνη την ώρα ξεκουραζόταν στη ντάκα της γιαγιάς του. Με απόφαση του δημοτικού δικαστηρίου Kondopoga, ο νεαρός στάλθηκε για αναγκαστική νοσηλεία.
Μετά την πυρκαγιά, στον χώρο διατηρήθηκαν κάποια ιστορικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα ο αρχαίος βωμός του ναού που υπήρχε πριν ακόμη από την Κοίμηση της Θεοτόκου. Αυτό, μεταξύ άλλων, κατέστησε δυνατή τη διατήρηση του καθεστώτος ενός τόπου πολιτιστικής κληρονομιάς.