Νέα δεδομένα στο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, φέρνει η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν. Μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ο κ. Όσμπορν, δήλωσε πως πρέπει να γίνει μία συμφωνία με την Ελλάδα για την επιστροφή τους και την κοινή τους χρήση.
Ειδικότερα, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ο Όσμπορν είπε ότι «πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου θα μπορούμε να λέμε τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο το προσεγγίσουμε αυτό χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς κόκκινες γραμμές. Οι λογικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα μάρμαρα του Παρθενώνα».
«Τα Ελγίνεια Μάρμαρα, τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι μια καταπληκτική μαρτυρία του ανθρώπινου πολιτισμού. Στο Βρετανικό Μουσείο, αφηγούνται μια ιστορία για τον πολιτισμό σε σύγκριση με όλους τους άλλους πολιτισμούς, την Κίνα, την Ινδία, άλλα μέρη της Μεσογείου.
Στην Ελλάδα, αφηγούνται την ιστορία, μόνο τον ελληνικό πολιτισμό. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Όσμπορν.
Όταν ρωτήθηκε εάν μερικά από τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούσαν «να μεταφερθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για λίγο και μετά να επιστρέψουν στο Λονδίνο», ο κ. Όσμπορν είπε ότι «αυτό το είδος της διευθέτησης» μπορεί να είναι κατάλληλο, αν και δεν μπορεί «να μιλήσει για όλους τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου».
«Δεν τα πήραμε βίαια»
Σημειώνεται ότι πρόσφατα το Βρετανικό Μουσείο επιχείρησε για ακόμη μία φορά να αρνηθεί το γεγονός πως τα Γλυπτά εκλάπησαν βίαια από τον Λόρδο Έλγιν. «Μεγάλο μέρος των αγαλμάτων που φιλοξενούνται στο Μουσείο και το οποίο αφαιρέθηκε με εντολή του λόρδου Έλγιν, ανασύρθηκε από «τα χαλάσματα» γύρω από το μνημείο και δεν αποκόπηκαν όλα από τον Παρθενώνα», είχε δηλώσει το Μουσείο.
Ο ισχυρισμός αυτός, υπογράμμισε ο Guardian, που διατυπώθηκε σε συνεδρίαση της UNESCO, προσέθεσε μια νέα τροπή στη μακροχρόνια πολιτιστική διαμάχη και ήρθε μόλις λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό πως το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πρόθυμο να συζητήσει το αίτημα της Ελλάδας για επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.
«Μεγάλο μέρος της ζωφόρου αφαιρέθηκε στην πραγματικότητα από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου, δρ. Τζόναθαν Γουίλιαμς, στην ετήσια συνεδρίαση της διακυβερνητικής επιτροπής του οργανισμού παγκόσμιας κληρονομιάς για την προώθηση της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών. «Τα αντικείμενα αυτά δεν αποκόπηκαν όλα από το κτίριο, όπως έχει υποστηριχθεί».
Κορυφαίες προσωπικότητες του Ηνωμένου Βασιλείου τάσσονται υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών
Μεταξύ αυτών ένας από τους διασημότερους βρετανούς σκηνοθέτες, ο Κεν Λόουτς που πρόσφατα δήλωσε ξεκάθαρα, για μια ακόμη φορά, πως κατά την άποψή του τα γλυπτά είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα. «Μια λεπτομέρεια που δείχνει την αλαζονεία του κλέφτη είναι ότι στην Βρετανία τα αποκαλούν τα Μάρμαρα του Έλγιν. Και αυτός είναι ο κλέφτης. Η ιδέα ότι εμείς, όχι εμείς, αυτοί που έχουν την εξουσία είναι τόσο αναίσθητοι από το έγκλημα τους που ονομάζουν τη λεία τους με το όνομα του ανθρώπου τα έκλεψε, λέει τα πάντα για την αλαζονεία των ιμπεριαλιστών. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα φυσικά θα πρέπει να επιστρέψουν και άμεσα. Καθένας με υγιές μυαλό το καταλαβαίνει αυτό», τόνισε ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης.
Ο Στίβεν Φράι, ο διακεκριμένος βρετανός ηθοποιός και συγγραφέας που εδώ και πολλά χρονιά έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα , πριν από μερικές μέρες επανέλαβε σε συνέντευξη του ότι οι Βρετανοί πια δεν έχουν κανένα ουσιαστικό επιχείρημα. «Σκεφτείτε οι Αμερικάνοι να είχαν “αγοράσει” τον Πύργο του ‘Αιφελ από τους Γερμανούς το 1941 και μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας το 1945 να υποστήριζαν ότι, επειδή τα αγοράσαμε από τους ναζί, τώρα είναι δικός μας. Είναι εξωφρενικό», τόνισε μεταξύ άλλων ο Φράι στο ρεπορτάζ του ITV. Διευκρινίζοντας παράλληλα, πως «ο Παρθενώνας είναι μακράν πιο σημαντικός για την Αθήνα από ότι είναι ο πύργος του ‘Αιφελ για τους Παριζιάνους».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η καθηγήτρια κλασικών σπουδών και αρχαίας ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ, Ήντιθ Χολ η οποία δήλωσε πως πολύ απλά «οι περισσότεροι πολίτες σε όλο το κόσμο δεν κατανοούν τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου. Ακούγονται ξεπερασμένα, σαν να ανήκουν στον 19ο και όχι στον 21ο αιώνα».
Όπως τόνισε τέλος στο ΑΠΕ- ΜΠΕ βρετανός δημοσιογράφος που ασχολείται χρόνια με το θέμα «αν συνεχιστεί με μεθοδικότητα και επιμονή η πίεση της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης τότε είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή τα Γλυπτά θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».