Παιδεία και Πολιτισμός
29 Ιουλίου, 2022

Οι βάσεις για τις Θεολογικές Σχολές για το έτος 2022

Διαδώστε:

Στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση προχώρησε χθες το απόγευμα το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, δίνοντας τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Οι βάσεις συγκριτικά με την περασμένη χρονιά κινήθηκαν σε πτωτικά επίπεδα ενώ για τα τέσσερα Τμήματα των Θεολογικών Σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης η βάση παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

Το γεγονός ότι υπήρξε μικρή άνοδος σε σχέση με πέρσι επισκιάζεται από τη διαπίστωση ότι και τα τέσσερα τμήματα βρίσκονται μεταξύ αυτών που η βάση ήταν κάτω από το δέκα.

Αναλυτικότερα οι βάσεις για τις Θεολογικές Σχολές Αθήνα και Θεσσαλονίκης για το έτος 2022:

Θεολογίας Αθήνας – 9.290 μόρια

Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Αθήνας – 8.930 μόρια

Θεολογίας ΑΠΘ – 9.100 μόρια

Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού ΑΠΘ – 9.055 μόρια

Δεν καλύφθηκαν ούτε οι μισές θέσεις

Στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγεται και η επιλογή των υποψηφίων στα μηχανογραφικά καθώς οι αριθμοί από τη γενική σειρά των επιτυχόντων δείχνουν ότι δεν κατάφεραν να καλυφθούν ούτε οι μισές θέσεις που είχαν ζητήσει τα Τμήματα.

Από τις 180 θέσεις που είχαν ζητήσει τα δύο Τμήματα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών στο μεν Θεολογικό καλύφθηκαν 53 και στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας 66.

Στη Θεσσαλονίκη από τις 135 θέσεις στο Τμήμα Θεολογίας καλύφθηκαν 34 ενώ στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού από τις 135 θέσεις καλύφθηκαν μόλις 12!

Οι παραπάνω αριθμοί προέρχονται μόνο από τον πίνακα επιτυχόντων γενικής σειρά χωρίς να περιλαμβάνουν τους αριθμούς από τις ειδικές κατηγορίες και το 10% από άλλες χρονιές.

Οι Θεολογικές Σχολές τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτύξει έντονη εξωστρέφεια και σύνδεση με την κοινωνία, έχουν καταρτήσει ικανά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών προσφέρουν υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή κατάρτιση ενώ παραμένουν πόλος έλξης για νέους από ομόδοξες χώρες. Ωστόσο, για το εσωτερικό τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς η αδυναμία σύνδεσης του πτυχίου με την αγορά εργασίας και οι ελάχιστοι διορισμοί θεολόγων σε σχολεία, αποτελούν την κύρια αιτία του φαινομένου των χαμηλών βάσεων.

Ένας εισακτέος στην ΑΕΑ Αθηνών

Ιστορικό ρεκόρ καταγράφηκε στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες οι οποίες μετά την κατάργηση των δύο της Βορείου Ελλάδας, Θεσσαλονίκη και Βελλάς Ιωαννίνων, μπαίνουν πλέον σε νέα ιστορική περίοδο αποτελούμενα από μόνο ένα Πρόγραμμα Σπουδών , αυτό του Ιερατικού Προγράμματος.

Στο μηχανογραφικό τη επιλογή είχαν μόνο όσοι ήθελαν να επιλέξουν το Πρόγραμμα της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών καθώς η αντίστοιχη του Ηρακλείου Κρήτης δεν είχε ζητήσει θέσεις. Έτσι, η βάση που διαμορφώθηκε στο εν λόγω Πρόγραμμα της ΑΕΑ Αθηνών ήταν 15.425. Μπορεί να φαντάζει υψηλή, αλλά διαμορφώθηκε από τον έναν και μοναδικό που επέλεξε να εισέλθει στη σχολή. Οι υπόλοιπες 35 θέσεις παρέμειναν κενές.

Όπως τόνισαν στο ope.gr κύκλοι των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών η ψήφιση του νόμου που προέβλεπε την κατάργηση των ΑΕΑ Θεσσαλονίκης και Βελλάς Ιωαννίνων καθώς και η διατήρηση μόνο ενός προγράμματος σπουδών, του Ιερατικού, αποδυνάμωσε την ισχύ των Ακαδημιών με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αυτά τα επίπεδα τα οποία φαίνεται να μην αλλάζουν ούτε τα επόμενα χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΓΕΛ
Διαδώστε: