Όλη η ιστορία της Μικρασιατικής Καταστροφής σε υπαίθρια έκθεση
Οκτώ τεράστια πανό, διαστάσεων 3×1,5 μέτρων, όπου επάνω τους θα απεικονίζονται στιγμές από τη Μικρασιατική εκστρατεία, τη Μικρασιατική καταστροφή και όλη η ιστορία της προσφυγιάς θα κάνουν σύντομα την εμφάνιση τους στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.
Τα οκτώ αυτά μπάνερ θα αποτελούν τον «σκελετό» μίας υπαίθριας έκθεσης που θα στηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στην οδό Αγίας Σοφίας, πίσω από το άγαλμα του Χρυσοστόμου Σμύρνης.
Με τίτλο «Χρόνοι δίσεκτοι και μνήμες οργισμένοι» η ξεχωριστή αυτή έκθεση – που αποτελεί μία πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης- θα επιχειρήσει να «μαγνητίσει» τα βλέμματα των κατοίκων και των επισκεπτών την εβδομάδα πριν από την έναρξη της ΔΕΘ, ενώ θα παραμείνει στον υπαίθριο χώρο για περίπου ενάμισι μήνα.
Η ιδέα για τη δημιουργία της υπαίθριας έκθεσης, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ανήκει στον πρόεδρο του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρη Αηδονόπουλο, ο οποίος ήρθε σε επαφή με μία ομάδα ειδικών επιστημόνων. Την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε ο μουσειολόγος, Νικόλαος Νικόλτσιος, την επιλογή του ιστορικού υλικού έκανε η ιστορικός, Ευαγγελία Πάλλα, τα κείμενα έγραψε ο ιστορικός, Γιώργος Σκαλτσογιάννης, οι φωτογραφίες είναι από το Αρχείο του Πολεμικού Μουσείου και τη συλλογή του συνταγματάρχη ε.α. Βασίλη Νικόλτσιου, ενώ ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Μάνου.
«Η ιδέα ήταν αντί να πάνε οι επισκέπτες σε έναν κλειστό χώρο για να δουν την έκθεση, να βγει η έκθεση σε ένα πολυσύχναστο χώρο όπως είναι η Αγίας Σοφίας. Να πάει δηλαδή το βουνό στο Μωάμεθ… ώστε να μην απαιτείται πολύς χρόνος προκειμένου οι επισκέπτες να πάρουν όλη την πληροφορία», είπε ο σύμβουλος της έκθεσης, Βασίλης Νικόλτσιος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm».
Ο κ. Νικόλτσιος εξήγησε πως το στήσιμο των οκτώ μπάνερ θα γίνει περιμετρικά του πάρκου, σε μία απόσταση από το κάγκελο ώστε να μην μπορούν να τα αγγίζουν οι επισκέπτες αλλά αρκετά κοντά και με μία γραμματοσειρά προσεκτικά επιλεγμένη ώστε να έχουν τη δυνατότητα οι περαστικοί να διαβάζουν εύκολα – και χωρίς γυαλιά- τα μικρά κείμενα.
«Όταν κάνεις μία έκθεση δρόμου τα κείμενα είναι μικρά. Ωστόσο, η πληροφορία θα δίνεται εύκολα και εύληπτα. Όλη αυτή η ιστορία της προσφυγιάς, της καταστροφής της Σμύρνης, της κατακρεούργησης του Χρυσοστόμου Σμύρνης από τον τουρκικό όχλο, θα μπορεί κάποιος να την δει μέσα από τα οκτώ πανό», συμπλήρωσε ο κ.Νικόλτσιος.
Στόχος όλων είναι η συγκεκριμένη υπαίθρια έκθεση αμέσως μετά την πλατεία Αγίας Σοφίας να μεταφερθεί και να στηθεί σε άλλα ανοιχτά σημεία της Θεσσαλονίκης, ώστε να μπορέσει να την δει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος και να μάθει την ιστορία με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Καρυπίδου)
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.