Παιδεία και Πολιτισμός
28 Απριλίου, 2023

Παρουσίαση ιστορικού ντοκιμαντέρ “Η Παναγία της Νίκης” του Απόστολου Μπρέντα

Διαδώστε:

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ “Η Παναγία της Νίκης”, του Απόστολου Μπρέντα, μία αληθινή ιστορία που συνέβη στα χρόνια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου το 1940 – 1941 παρουσιάστηκε σε πρώτη προβολή στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023.

Στις 2 Μαρτίου 1941, στα αλβανικά βουνά, η Παναγία εμφανίστηκε σε έναν Έλληνα αξιωματικό και του μίλησε. Ο αξιωματικός ανέφερε ιεραρχικά το γεγονός και λίγες μέρες αργότερα με διαταγή της 8ης Μεραρχίας, έλληνες στρατιώτες έκτισαν μία μικρή εκκλησία στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Παράλληλα με τις οικοδομικές εργασίες, ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης
– ο οποίος υπηρετούσε τότε ως στρατιώτης του μηχανικού – αγιογράφησε “κατ’ εξαίρεση” την εικόνα της Παναγίας για να στολιστεί το τέμπλο της. Ο ίδιος της έδωσε και το μοναδικό προσωνύμιο: “Η Παναγία της Νίκης”.

Ο Απόστολος Μπρέντας μετά από πολύχρονη έρευνα στους τόπους που διαδραματίστηκαν τα παραπάνω γεγονότα και μιλώντας με τους πρωταγωνιστές, δημιούργησε το ντοκιμαντέρ.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Αντιστράτηγος ε.α. – Νομικός Ευάγγελος Γριβάκος και ο καθηγητής μουσικής Γεώργιος Λιλής. Ένα Ηπειρώτικο Μοιρολόι από τα χρόνια του πολέμου ερμήνευσε ο τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας.

Η Ομάδα Αναβίωσης θα παρουσιάσει στο κοινό και το αντίγραφο της “χαμένης” εικόνας. Την εκδήλωση παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι Γεωργία Χάρδα και Λεωνίδας Μπλαβέρης.

Διαδώστε: