13/01/2021 16/01/2021 Τρεις βασικές αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πρώτη, η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το...
13 Ιανουαρίου, 2021 - 14:52
Τελευταία ενημέρωση: 16/01/2021 - 15:24

Παρουσιάστηκε το ν/σ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Διαδώστε:
Παρουσιάστηκε το ν/σ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Τρεις βασικές αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πρώτη, η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2022. Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στον περιορισμό του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που επίσης προγραμματίζεται -εν τέλει- για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022) εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην Α φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.

Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.

Τρίτον, εισάγεται χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).

Οι τρεις αλλαγές σε σχέση με το ακαδημαϊκό περιβάλλον

Τρεις αλλαγές επιφέρει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους των πανεπιστημίων. Αυτές αφορούν στην ελεγχόμενη είσοδο στα ΑΕΙ και σύσταση δομών ασφαλείας, στη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) και στην ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού δικαίου.

Αναλυτικότερα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.

Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.

Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.

«Το νομοσχέδιο εισάγει αλλαγές που στοχεύουν στο να αντιμετωπίσουν χρόνιες παθογένειες του συστήματος και βρίσκονται στον πυρήνα των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι υπουργοί Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσιάζουν αυτή την ώρα το σχέδιο νόμου των δύο υπουργείων, με τίτλο: «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση άμεσα.

Επιπλέον το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πρίν λίγη ώρα για τα Πανεπιστήμια:

α) Oι εξετάσεις του χειμερινού εξαμήνου του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους για τα ΑΕΙ θα πραγματοποιηθούν μόνον με τη χρήση μεθόδων εξ αποστάσεως αξιολόγησης, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. Οι λοιποί όροι για τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα καθορισθούν σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων των ΑΕΙ.

β) Ως προς τις παραδόσεις των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, ισχύουν όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου της 29ης Δεκεμβρίου 2020 (https://www.minedu.gov.gr/news/47435-29-12-20-enimerosi-gia-tin-poreia-dianomis-ton-didaktikon-syggrammaton). Η συντριπτική πλειονότητα των συγγραμμάτων έχει παραδοθεί στους δικαιούχους φοιτητές. Κάποιες μεμονωμένες καθυστερήσεις σε συγκεκριμένες πόλεις οφείλονται στην υπερφόρτωση των εταιρειών ταχυμεταφορών και στις έκτακτες συνθήκες και περιορισμούς που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας. Το Υπουργείο Παιδείας παραμένει σε διαρκή επικοινωνία με τους εκπροσώπους των εκδοτών και των εταιρειών ταχυμεταφορών, παρακολουθώντας την πορεία παράδοσης των συγγραμμάτων προς τους φοιτητές που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η εξεταστική περίοδος θα αρχίσει κατ’ αρχήν μετά την 27η Ιανουαρίου 2021, εκτός εάν τα τμήματα κρίνουν ότι μπορούν να αρχίσουν νωρίτερα, με τη σύμφωνη γνώμη της συγκλήτου του κάθε ιδρύματος.

γ) Οι δικαιούχοι φοιτητές, που για οποιοδήποτε λόγο δεν κατάφεραν να υποβάλλουν σχετική δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα διανομής των συγγραμμάτων ΕΥΔΟΞΟΣ εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας ή ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (από μετεγγραφή, μετακινηθέντες κλπ), θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση, εντός νέας προθεσμίας που θα ανακοινωθεί σύντομα. Έτσι θα καταστεί δυνατή η συμμετοχή τους στην επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου.

δ) Ως προς τον τρόπο διεξαγωγής του εαρινού εξαμήνου, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, η κατ’ αρχήν πρόθεση του Υπουργείου είναι να υπάρξει ενιαία λύση για όλη τη χρονική περίοδο, ώστε να αποφεύγονται μαζικές μετακινήσεις και να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή αναστάτωση των φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων. Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν κατόπιν των εισηγήσεων της Επιτροπής των ειδικών, βάσει και των εγγύτερων προς την ημερομηνία έναρξης του εξαμήνου επιδημιολογικών δεδομένων.

ε) Ο χρόνος διεξαγωγής των κατατακτήριων εξετάσεων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και θα συζητηθεί στην Επιτροπή των ειδικών.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων