Με προσήλωση στην ανάγκη μετάβασης στην εποχή ψηφιακής ανασυγκρότησης και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού προχωρά στη δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας εκμάθησης ελληνικών.
Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Τεχνολογίας Προέδρου και ΔΣ ΕΙΠ, κ. Βασίλη Οικονόμου, οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζεται η σημαντική αυτή προσπάθεια είναι:
Επανασχεδιασμός και βελτίωση των υποδομών με σκοπό να καταστήσουν το ψηφιακό σχολείο συμβατό με τις μαθητικές ανάγκες.
Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην αξιοποίηση των ψηφιακών μέσων και προσαρμογή στις σύγχρονες μεθοδολογίες.
Σχεδίαση και δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού το οποίο καλύπτει σύγχρονες ανάγκες και λειτουργεί ως κίνητρο δημιουργικής παρακολούθησης και συμμετοχικής διάθεσης.
Τα διαδικτυακά μαθήματα μέσω του ψηφιακού σχολείου του ΕΙΠ ήδη ξεκίνησαν με μαθητές των χωρών όπου εδρεύουν οι Εστίες και τα Παραρτήματα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Στην Αλεξάνδρεια, το Βελιγράδι, το Βερολίνο, το Βουκουρέστι, την Οδησσό και την Τεργέστη, οι εκπαιδευτικοί μας υιοθετώντας νέες πρακτικές και μεθοδολογικά εργαλεία, εκπαιδεύονται ώστε να εξελίξουν τις δυνατότητές τους και λειτουργούν ως πυρήνες διάδοσης της ελληνικής γλώσσας, με φαντασία αλλά και σύγχρονα εργαλεία.
Ο πρόεδρος του ΕΙΠ, Νίκος Α. Κούκης δηλώνει χαρακτηριστικά: «Αναμφίβολα η ελληνική γλώσσα διαθέτει μια εξαιρετική ποιότητα, αντοχή μέσα στο χρόνο, πλαστικότητα, ικανότητα αφομοίωσης των νέων επιστημονικών και κοινωνικών εννοιών, τεράστιο λεξιλογικό πλούτο. Πρόκειται όχι απλώς για ένα όργανο επικοινωνίας αλλά για ένα πνευματικό δημιούργημα που αντανακλά τις αξίες ενός σπουδαίου πολιτισμού. Είμαστε αποφασισμένοι αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία να διαδώσουμε την ελληνική γλώσσα με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο ενώ παράλληλα ευελπιστούμε σε αποτελέσματα».