ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Δρ. Αγγελική Μαστρομιχαλάκη
Η Αγγελική Μαστρομιχαλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην μυροβόλο Χίο. Σπούδασε Παιδαγωγικά, Ψυχολογία και Φιλοσοφία. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος Φιλοσοφίας.
Είναι Ακαδημαϊκή Διευθύντρια στην ηλεκτρονική διαδικτυακή πλατφόρμα www.ellinopoula.com για την εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας στα Ελληνόπουλα της Ομογένειας.
Εργάστηκε στην δημόσια εκπαίδευση ως δασκάλα για 36 χρόνια. Είναι Γενική Γραμματέας του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, που αποτελεί το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People).
Είναι μέλος στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Εκκλησίας της Ελλάδος από το 2008 έως σήμερα.
Από το 1993 ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων για παιδιά και έχει γράψει 18 βιβλία για παιδιά.
Το 2022, με τον Παντελή Ζούρα, ολοκλήρωσαν το Βιβλίο ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΟΥ, που εκδόθηκε στη Νέα Υόρκη από το Γραφείο Παιδείας της ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και κυκλοφορεί και στην Αγγλική Γλώσσα.
Το 2021 κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο το βιβλίο Greek Revolution (1821).
Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή συλλογικών τόμων ερευνητικού –επιστημονικού περιεχομένου καθώς και σε βιβλία για παιδιά και νέους. Ασχολείται με την Δημιουργία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για το ΙΕΠ- ΕΚΕΒΙ και Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Αδ. Κοραής».
Έχει συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ελλάδας για την παραγωγή εκπαιδευτικού- διδακτικού υλικού (2003-2018) . Συμμετείχε από το 1995 σε Έρευνες για τη Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας ως δεύτερης Ξένης Γλώσσας.
Συμμετέχει ως επιμορφώτρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, του ΥΠΑΙΘ, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και πολλών μητροπόλεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε Συνέδρια, Σεμινάρια και Εκπαιδευτικά Προγράμματα για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και γονείς. Διδάσκει στη Σχολή Γονέων ΥΠΑΙΘ – Δια Βίου Μάθηση (2000) και στη Σχολή Κατηχητών της Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος (2004). Βραβεία / Διακρίσεις. Έχει βραβευτεί από πολλούς φορείς για την προσφορά της στην παιδική λογοτεχνία, στην προώθηση της Φιλαναγνωσίας στην οικογένεια και στα σχολεία, αλλά και για τη συμβολή και τη συνεχή προσφορά της στην ανακούφιση πόνου των καρκινοπαθών παιδιών στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».
Συναντάει συχνά τους αναγνώστες της σε σχολεία, σε ενορίες και σε φεστιβάλ βιβλίου σε όλη την Ελλάδα, στην Κύπρο και την Ευρώπη. Αρθογραφεί στον έντυπο τύπο με τη στήλη ΒΙΒΛΙΟΤΑΞΙΔΙΑ στον χώρο της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.
Διατηρεί την ιστοσελίδα www.happywriters.org
Δρ. Δημήτρης Μεταλληνός
Ο Δημήτριος Γ. Μεταλληνός γεννήθηκε στην Αθήνα, έζησε στη Γερμανία και περάτωσε την εγκύκλιο παιδεία στο Ν. Ψυχικό (Αθήνα). Πτυχιούχος της Γερμανικής Φιλολογίας και της Θεολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Εξειδικεύθηκε στη νεότερη ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς και στη μελέτη και έκδοση των σχετικών αρχείων, στο «Κέντρο Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών» του «Queens College» της Ν. Υόρκης (Η.Π.Α.).
Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπηρετεί ως μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού στο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, θεραπεύοντας το γνωστικό αντικείμενο: «Οργάνωση και Τεκμηρίωση Αρχείων».
Από το διδακτικό έτος 2011-12 διδάσκει μαθήματα της κατεύθυνσης «Αρχειονομία» και μαθήματα Ιστορίας Γενικής Παιδείας. Επιστημονικά επικεντρώνεται στην έρευνα και προβολή της τοπικής και δημόσιας ιστορίας του Ιονίου χώρου μέσα από τα αρχειακά τεκμήρια, καθώς και τα ευρύτερα εκκλησιαστικά ζητήματα (Ορθόδοξα και Διαχριστιανικά).
Έχει συγγράψει μονογραφίες, μελέτες και επιστημονικά άρθρα, έχει συμμετάσχει σε συνέδρια, ενώ παράλληλα εργάζεται ως ερευνητής σε ελληνικά, βρετανικά και γερμανικά αρχεία. Θεωρώντας την πανεπιστημιακή κοινότητα ως κεντρικό τμήμα της κάθε τοπικής ή ευρύτερης κοινωνίας, δραστηριοποιείται στην Κέρκυρα, την οποία υπηρετούσε μέχρι πρόσφατα (1.1.2024) από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων και Διαποντίων (2019-2024).