Παιδεία και Πολιτισμός
16 Ιουλίου, 2024

Σπασμένες μνήμες – Αληθινές ιστορίες από την Κύπρο, πενήντα χρόνια από την Εισβολή

Διαδώστε:

Με ιδιαίτερη συγκίνηση οι εκδόσεις Σταμούλη παρουσιάζουν τη συλλογή διηγημάτων της Μαρίνας-Χαράς Χρυσοστόμου Σπασμένες μνήμες, η οποία αποτελείται από αληθινές ιστορίες από την Κύπρο, πενήντα χρόνια από την Εισβολή.

Πώς ένα ποδήλατο σ’ ένα χωριό της Κύπρου, ένας χριστιανός αιχμάλωτος το 1974, ένας αγνοούμενος σύζυγος, ένας αδελφικός φίλος συμπολεμιστής, μια γιαγιά που απ’ τα νιάτα της περιμένει, ο ήχος των σειρήνων κι οι ματωμένες μνήμες, συνθέτουν κάποια από τα δάκρυα της ψυχής μας;

Τα δάκρυα της ψυχής μας, που δεν στέρεψαν ποτέ. Της καρδιάς μας, που δεν ξέχασε ποτέ. Κουβαλά εδώ και πέντε δεκαετίες τον πόνο της βάναυσης Εισβολής, του ξερριζωμού, της απανθρωπιάς, της απώλειας, της προδοσίας, της Κατοχής, της βιαιότητας και της φρίκης του πολέμου.

Το δάκρυ μας μπορεί να μην στέρεψε, όμως δεν έμεινε ορφανό από ελπίδα.

Την ελπίδα που κρύβει πίστη, πενήντα χρόνια τώρα.

Τη φωνή μου παίρνει
ο αέρας στην αγκαλιά του

και τη μεταφέρει
στα πρώτα σπίτια
μετά την πράσινη γραμμή,
στα πρώτα κατεχόμενα χωριά. Οι καμπάνες στις εκκλησιές,
σαν τ’ ακούν, σαλεύουν λίγο,
μα δεν χτυπούν·
δεν ήρθε ακόμα η ώρα.

Οι πέτρες, τ’ αγιασμένα χώματα, τ’ ακούν κι αναστενάζουν:
«Δεν ήρθε ακόμα η ώρα…»

Μ.-Χ. Χρυσοστόμου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Μαρίνα-Χαρά Χρυσοστόμου γεννήθηκε στην Αθήνα στις αρχές του 1988, αν και οι ρίζες της κρατούν από άλλα, ελληνικά μέρη: Μακεδονία, Κύπρο, Καππαδοκία.

Στα μαθητικά της χρόνια δημοσίευσε ως εξωτερικός συνεργάτης άρθρα της στην κυπριακή εφημερίδα Σημερινή με θέμα την ελληνική γλώσσα και ταυτότητα, ενώ το 2002 τιμήθηκε με Α´ έπαινο σε παγκύπριο διαγωνισμό διηγήματος.

Σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, για να γνωριστεί καλύτερα με τις λέξεις και τις ρίζες της. Έκτοτε μοιράζεται με αρκετά παιδιά, εφήβους και ενήλικες, την αγάπη για τη γλώσσα και την ιστορία του τόπου της, αλλά και τον ορθόδοξο Πατερικό λόγο σε κατηχητικές συνάξεις.

Εργάστηκε σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε δημόσια σχολεία και στο Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Έχει εκπαιδευτεί σε εργαστήριο δημιουργικής γραφής και σχέσης με το παιδικό και νεανικό βιβλίο και σε εργαστήριο αφήγησης και συγγραφής παραμυθιών.

Συμμετείχε ως φιλόλογος σε συνέδρια, ως εμψυχώτρια σε λέσχες ανάγνωσης και ως ομιλήτρια σε παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων.

Το βιβλίο και η ελληνορθόδοξη παράδοση είναι από τις πιο μεγάλες της αγάπες.

Το έτος 2023 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άθως το πρώτο της παιδικό βιβλίο με τίτλο Τσούπ!, με ψηφιακό δίσκο, στον οποίο διαβάζει την ιστορία η γνωστή ηθοποιός Χριστίνα Παυλίδη.

Διαδώστε: