Στην Κριμαία βρέθηκε τάφος Έλληνα ιερέα
Τον τάφο ενός Έλληνα ιερέα του 18ου αιώνα ανακάλυψαν αρχαιολόγοι κοντά στον οικισμό Μασάντρα της Κριμαίας! Σύμφωνα με την επικεφαλής της αποστολής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Κριμαίας (της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών), Νατάλια Τούροβα, η ταφή θα μπορούσε να είναι η τελευταία πριν την επανεγκατάσταση Ελλήνων από τη χερσόνησο της Κριμαίας στις παράκτιες περιοχές της αζοφικής θάλασσας στα τέλη του 18ου αιώνα.
«Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης στο χωριό Μασσάνδρα, ανακαλύφθηκε τάφος του 18ου αιώνα, ο οποίος ανήκε στον ναό, που βρισκόταν προηγουμένως εκεί. Προφανώς, ήταν ο τάφος ενός ιερέα. Εκεί βρέθηκε επίσης ένα τούρκικο νόμισμα, το οποίο χρονολογείται σαφώς από τα τέλη του 18ου αιώνα. Η ταφή έχει ενδιαφέρον, γιατί συνδέθηκε με την τελευταία περίοδο παραμονής Ελλήνων και Χριστιανών γενικά στην Κριμαία πριν την επανεγκατάστασή τους στις νότιες περιοχές της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Δηλαδή, πριν οι Χριστιανοί εγκαταλείψουν την Κριμαία», δήλωσε η Τούροβα.
Σύμφωνα με την ίδια, ο τάφος ανακαλύφθηκε στην πλαγιά ενός λόφου. Βρίσκεται σε βραχώδες έδαφος, καλυμμένος από πέτρες, ενώ έχει και πέτρινο τοίχωμα. «Αυτή είναι μια σπάνια ταφή, άγνωστη αυτή τη στιγμή στη νότια ακτή της Κριμαίας. Ίσως, είναι ο τελευταία τάφη Ελλήνων ιερέων πριν την μετακίνηση από την Κριμαία«, πρόσθεσε η επιστήμων.
Ο ίδιος ο ναός, που χτίστηκε κατά τον μεσαίωνα, κατά πάσα πιθανότητα, στον 12ο αιώνα, δεν σώζεται. Τα ερείπιά του παρατηρήθηκαν το 1837 από τον Ρώσο τσάρο Νικόλαο τον Α’ κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψής του στην Κριμαία.
Το 1774 μεταξύ της Ρωσικής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας υπογράφηκε η συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή με την οποία το Χανάτο της Κριμαίας έμενε ανεξάρτητο από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Με αφορμή αυτή τη συνθήκη η αυτοκράτειρα Αικατερίνη η Β’ κάλεσε χριστιανούς στην Κριμαία, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αποτελούσαν Έλληνες, οι οποίοι αργότερα ίδρυσαν την Μαριούπολη. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, από την Κριμαία πέρασαν πάνω από 30 χιλιάδες Έλληνες.
Μετάφραση για το Πρακτορείο Ορθοδοξία: Ευγενία Δίτσα
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.