“100 + 9 χρόνια από την Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης” το θέμα το οποίο θα μας παρουσιάσει διαδικτυακά μέσα από τα κανάλια της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης ο Συνταγματάρχης ε.α. & Διευθυντής του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου κ. Βασίλειος Νικόλτσιος την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 στις 20:00 ακριβώς!
Δείτε την εκδήλωση εδώ: https://youtu.be/bbMabE_HhBk
BIOΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Βασίλειος Νικόλτσιος γεννήθηκε στην Ηράκλεια Σερρών. Αποφοίτησε από το Φαρμακευτικό τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και αποστρατεύτηκε το 2002, με αίτησή του, με το βαθμό του Συνταγματάρχη Φαρμακοποιού ε.α.
Για περισσότερα από 40 χρόνια ασχολείται με την ιστορική έρευνα, απόκτηση, καταγραφή, φύλαξη, τεκμηρίωση, έρευνα, ερμηνεία, έκθεση και προβολή ιστορικού υλικού. Έχει στην κατοχή του περισσότερα από 20.000 ιστορικά κειμήλια της Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας, τα οποία εκτίθενται και με τα οποία έχει οργανώσει περισσότερες από 200 ιστορικές περιοδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το κύριο μέρος της συλλογής του εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο / Παράρτημα Θεσσαλονίκης και το υπόλοιπο σε δεκατέσσερα άλλα ιστορικά μουσεία και εκθεσιακούς χώρους της Ελλάδας, από το Ρέθυμνο και την Καλαμάτα, μέχρι το Σκρα και τα Γιαννιτσά.
Για περισσότερα από 25 χρόνια ασχολείται με τη Μουσειολογία. Με διαταγή του ΓΕΣ εργάστηκε για την αναβάθμιση όλων των Στρατιωτικών Μουσείων της χώρας και για το σχεδιασμό και τη δημιουργία σχεδόν όλων των νέων Στρατιωτικών Μουσείων. Έχει επίσης εργαστεί για τη δημιουργία ιδιωτικών μουσείων σε όλη την Ελλάδα. Το Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης έγινε, επίσης, με δικό του σχεδιασμό και επιμέλεια.
Είναι συγγραφέας δεκαοκτώ ιστορικών έργων, που έχουν σχέση με τη Νεώτερη Ελληνική Ιστορία. Το 2007 δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο Λόγος και Εικόνα. Το 2019 το βιβλίο του με τίτλο Ρούπελ, το οχυρό της αντίστασης, της αξιοπρέπειας, του ηρωισμού , βραβεύτηκε με Έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών. Ασχολείται επίσης ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική και τη γλυπτική.
Από το 2002 έως το 2013 εργάστηκε στο Φαρμακείο του στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα ήταν για 15 χρόνια διευθυντής του Ιδρύματος του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Διετέλεσε από το 2004 έως το 2013 Αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου. Από το 2013 είναι διευθυντής του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου. Από τον Ιούλιο του 2016 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού/τμήματος Θεσσαλονίκης.
Το 2014 παρασημοφορήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Αριστείας της Τιμής, για εξαίρετες υπηρεσίες προς την Πατρίδα. Το ίδιο έτος παρασημοφορήθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με το Σταυρό Αξίας και Τιμής, Α’ τάξεως, για διακεκριμένες υπηρεσίες προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πατρίδα.
To 2016 τιμήθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη με το Μετάλλιο Εκατονταετηρίδας από το ξεκίνημα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το ίδιο έτος του απονεμήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, το Οφίκιο του Άρχοντα «Κουροπαλάτη» της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος. Από τον Δεκέμβριο του 2018 είναι Σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.
Είναι παντρεμένος με τη Φαρμακοποιό Αναστασία Χαδιά και έχουν τρεις γιους.