Στο μεγαλοπρεπές μέγαρο –το αρχαιότερο Λύκειο της Ρώμης- όπου στεγάζεται το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας, δέχθηκε ο κ. Ντάριο Φραντζεσκίνι, υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Ιταλίας, την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, σε μια εξαιρετικά δημιουργική συνάντηση και σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.
Στην αρχή της συζήτησης η υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε εκτενώς τον Ιταλό ομόλογό της για την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη. Η ελληνική πρωτοβουλία, η οποία αναπτύχθηκε στις πρόδρομες εκδηλώσεις της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, στις 21 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ετέθη εμφαντικά στην Σύνοδο Κορυφής από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 23 Σεπτεμβρίου.
«Στο Κάιρο είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα, είπε η κ. Μενδώνη καθώς η Αίγυπτος και η Κύπρος υποστηρίζουν την ελληνική πρωτοβουλία. Οι χώρες μας, των αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου, πρέπει να ενώσομε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να προετοιμαστούμε για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στο πολιτιστικό μας απόθεμα. Αναμένομε και την δική σας στήριξη”. Ο κ. Φραντζεσκίνι απάντησε ότι «είναι ανάγκη να δράσουμε από κοινού στο θέμα των φυσικών καταστροφών που πλήττουν τους αρχαίους πολιτισμούς μας», για να προσθέσει ότι θα ενημερώσει αμέσως τον συνάδελφό του υπουργό Περιβάλλοντος, ώστε να σταλεί και εγγράφως και η στήριξη της χώρας τους.
Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν το θεσμικό πλαίσιο, με το οποίο η Ιταλία αντιμετωπίζει τα ζητήματα της αρχαιοκαπηλίας, με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα. Η υπουργός ζήτησε από τον κ. Φραντζεσκίνι να ενισχυθεί το επίπεδο συνεργασίας, που ήδη υφίσταται, με παροχή περαιτέρω τεχνογνωσίας. Τόσο ο Ιταλός υπουργός, όσο και ο στρατηγός R. Riccardi, επικεφαλής του σώματος των Carabinieri, ο οποίος παρίστατο στην συνάντηση, απεδέχθησαν με χαρά την πρόταση. Ο κ. Φραντζεσκίνι ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο στρατηγός που έχουμε στο υπουργείο αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες στο έπακρο και έχει εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε μαζί σας την τεχνογνωσία μας για να ενισχύσουμε τις υπηρεσίες σας». Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν κλιμάκιο Ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων να μεταβεί στη Ρώμη, εντός του έτους, για να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.
Συζητήθηκε, επίσης, το θεσμικό πλαίσιο για τις χορηγίες. Η κ. Μενδώνη ενημέρωσε τον κ. Φραντζεσκίνι ότι πρόκειται να τροποποιηθεί ο οικείος νόμος και, καθώς το ιταλικό κράτος έχει νομοθετήσει σχετικά πρόσφατα για το θέμα αυτό, συζήτησε με τον ομόλογό της τα βασικά σημεία του θεσμικού πλαισίου που εφαρμόζεται από το 2014. Ο Ιταλός Υπουργός ενημέρωσε ότι “με τον νέο νόμο, τον Art Βonus, προσφέρονται ιδιαίτερα σημαντικά φορολογικά κίνητρα στον δωρητή-φτάνουν στο 65% της δωρεάς- και έτσι κινητοποιούνται πόροι για την μέριμνα της πολιτιστικής κληρονομιάς από τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούνται θέσεις εργασίας, ενώ από τις εργασίες που εκτελούνται, το κράτος εισπράττει ΦΠΑ. Στον ίδιο νόμο προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής των φόρων με έργα τέχνης. Ο κ. Φραντζεσκίνι προσφέρθηκε να διαθέσει στελέχη του Υπουργείου του, προκειμένου να μεταφέρουν την σχετική τεχνογνωσία στην Ελλάδα.
Τέλος, οι δύο υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά τους τρόπους ενίσχυσης των νέων δημιουργών, ώστε να δοθεί ώθηση στη νεανική πολιτιστική επιχειρηματικότητα. Ο κ. Φραντζεσκίνι ανέπτυξε την ιδέα για τη δημιουργία ενός δικτύου, τύπου Erasmus, για νέους καλλιτέχνες μέσω διμερών, αλλά και πολυμερών ανταλλαγών. Οι υπουργοί κατέληξαν να συζητήσουν την πρόταση αυτή στο περιθώριο του επομένου Συμβουλίου Υπουργών, στις Βρυξέλλες.