Παιδεία και Πολιτισμός
02 Ιουλίου, 2019

Θησαυροί της Αρχαίας Ελλάδος στο παιδικό μουσείο Ινδιανάπολης

Διαδώστε:

IMG228

H έκθεση «Θησαυροί της Αρχαίας Ελλάδας. Ζωή, Μύθος και Ήρωες» συνδιοργανώθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Children’s Museum of Indianapolis στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ. Tο γενικό συντονισμό της έκθεσης είχε η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Σε μια έκταση περίπου 800 τ.μ., παρουσιάζονται με τρόπο εύληπτο και ευρηματικό στο αμερικανικό κοινό, και κυρίως στα παιδιά και τις οικογένειές τους, η πορεία και τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ενός από τους σημαντικότερους πολιτισμούς του κόσμου μέσα από έναν εντυπωσιακό πλούτο 150 αρχαίων έργων από είκοσι σημαντικά αρχαιολογικά μουσεία της Ελλάδας.

Ένα από τα πλέον εμβληματικά εκθέματα της έκθεσης είναι το σχεδόν ακέραιο άγαλμα της Αρτέμιδος, από τα καλύτερα σωζόμενα αντίγραφα στον τύπο της «Λαφρίας» ή «Κυνηγέτιδος» του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσήνης. Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών αρχαιοτήτων, περιλαμβάνονται το άγαλμα του Διονύσου από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το χάλκινο άγαλμα εφήβου από την Κύθνο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, το άγαλμα Κόρης από το Μουσείο Ακρόπολης, το ψηφιδωτό με παράσταση Αφροδίτης από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας και ο βωμός των δώδεκα θεών από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τα έργα αναπτύσσονται θεματικά σε δύο μεγάλες αλληλοσυμπληρούμενες ενότητες, που αφορούν αφενός στις εκφάνσεις του κλασικού πολιτισμού σε πολιτειακό, κοινωνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο και αφετέρου στην παρουσίαση αρχετυπικών αρχαίων ελληνικών μύθων και του Δωδεκάθεου. Οι μικροί επισκέπτες της έκθεσης θα ανακαλύψουν όχι μόνο τα εξαιρετικά έργα τέχνης, και τα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αλλά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μυθικούς ήρωες, όπως ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας και ο Οδυσσέας και να ακολουθήσουν τους θεούς του Ολύμπου στις περιπέτειές τους.

Μέσα από το εντυπωσιακό εποπτικό υλικό, βιντεοπροβολές και πολυμέσα, διαδραστικά εκθέματα, θεατρικά δρώμενα και εφαρμογές στο διαδίκτυο θα ταξιδέψουν στην αρχαία Ελλάδα, θα μυηθούν στα μυστικά του μηχανισμού των Αντικυθήρων, θα κατανοήσουν τη διαδικασία επιλογής δικαστών και της λειτουργίας των δικαστηρίων, θα κατασκευάσουν έναν αρχαίο ελληνικό ναό και θα σχεδιάσουν στην επιφάνεια ενός αγγείου, θα συναγωνιστούν τους αρχαίους αθλητές στον αγώνα δρόμου και θα μεταμορφωθούν σε αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους για μία μέρα.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 15 Ιουνίου 2019 έως τις 5 Ιανουαρίου του 2020.

Διαδώστε: