Με στόχο τη διάσωση της πνευματικής και πολιτιστικής εθνικής κληρονομιάς, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τη συνεργασία της Εθνικής Επιστημονικής Βιβλιοθήκης Οδησσού, προχώρησε στην ψηφιοποίηση του Ελληνικού Τύπου της Οδησσού, ενός έργου με εξαιρετική ιστορική σημασία τόσο για την παρουσία των Ελλήνων στην Οδησσό και γενικότερα στην τότε Ρωσική αυτοκρατορία, όσο και για την ιστορία της Οδησσού.
Το ψηφιοποιημένο υλικό περιλαμβάνει τις εφημερίδες «Κόσμος» (1906-1916), «Φως» (1909-1911), «Ελληνικός Αστήρ» (1913-1916), «Αναγέννησις» (1917), «Ήλιος» (1916-1917) και φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης «Θησαυροί της Ουκρανίας», με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό [http://odnb.odessa.ua/rarities/category/36].
Το έργο παρουσιάστηκε εμπεριστατωμένα μετά την ολοκλήρωσή του, στην Εθνική Επιστημονική Βιβλιοθήκη Οδησσού, στις 3 Σεπτεμβρίου 2021. Η εκδήλωση, η οποία ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης, εντάχθηκε στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης για τα 227 χρόνια από την ίδρυσή της.
Ομιλητές στην εκδήλωση:
– Ειρήνα Μπιριουκόβα, Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Επιστημονικής Βιβλιοθήκης της Οδησσού,
– Σωφρόνης Παραδεισόπουλος, Διευθυντής του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού,
– Τατιάνα Μάρκοβα, Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δημοτικού Συμβουλίου της Οδησσού,
– Γιαροσλάβα Ρίζνικοβα, Διευθύντρια του Τμήματος Πολιτισμού της Νομαρχίας της Οδησσού,
– Σεργκέι Ορλόβ, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας στην Οδησσό,
– Ολέγκ Ντιόμιν, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οδησσού,
– Βίκτωρ Γκλέμποβ, Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σχέσεων, Πολιτικών Επιστημών και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Οδησσού.
Παράλληλα, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τέσσερις θεματικές εκθέσεις βιβλίου (πάνω από 400 τίτλοι), από τη συλλογή της βιβλιοθήκης του Παραρτήματος του ΕΙΠ και της Εθνικής Επιστημονικής Βιβλιοθήκης της Οδησσού:
– Η Ελληνική Επανάσταση (1821-1829)
– Η εκδοτική δραστηριότητα των Ελλήνων της Οδησσού
– Γρηγόριος Γρηγορίου Μαρασλής: 190 χρόνια από τη γέννησή του
– Διάλογος πολιτισμών: Ελλάδα-Ουκρανία