04/07/2019 04/07/2019 Το Ελληνικό Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων (ASPnet) της UNESCO, το οποίο συντονίζεται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ, συμμετείχε σε πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο αποτελεί μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας της UNESCOγια την Κλιματική Αλλαγή που έχει τίτλο «Συντονίζοντας και Υλοποιώντας το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης για την Εκπαίδευση για την...
04 Ιουλίου, 2019 - 12:18
Τελευταία ενημέρωση: 04/07/2019 - 12:40

Το Ελληνικό Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO 

Διαδώστε:
Το Ελληνικό Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων της UNESCO 

Το Ελληνικό Δίκτυο Συνεργαζόμενων Σχολείων (ASPnet) της UNESCO, το οποίο συντονίζεται από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του ΥΠ.Π.Ε.Θ, συμμετείχε σε πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο αποτελεί μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας της UNESCOγια την Κλιματική Αλλαγή που έχει τίτλο «Συντονίζοντας και Υλοποιώντας το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δράσης για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (GAP)».

Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα (2016-2018) το οποίο είχε στόχο την αναβάθμιση δραστηριοτήτων 258 σχολείων ASPnet από 25 χώρες, αξιοποιώντας την Ολιστική Σχολική Προσέγγιση (Implementing Whole School Approach to Climate Change), σε σύνδεση με την Κλιματική Αλλαγή. Τα συμμετέχοντα σχολεία ανέπτυξαν και υλοποίησαν σχέδιο δράσης, το οποίο περιλαμβάνεται στον Οδηγό της UNESCO ‘’GettingClimateReady”, στο πλαίσιο της ένταξης της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη και της Εκπαίδευσης για την Κλιματική Αλλαγή στην καθημερινή τους ζωή και πρακτική.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η UNESCO δημιούργησεταινία 30 λεπτών στην οποία περιγράφεται το πρόγραμμα και παρουσιάζονται καλές πρακτικές οι οποίες αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια των δύο ετών. Στις καλές πρακτικές περιλαμβάνεται και το 2ο ΓΕΛ Γέρακα καθώς ανέπτυξε δράσεις και στους τέσσερεις προτεινόμενους πυλώνες: σχολική διοίκηση, διδασκαλία και μάθηση, εγκαταστάσεις και σχολικές λειτουργίες, κοινωνικές συμπράξεις, σύμφωνα με τον Οδηγό της UNESCO. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δημιουργία μιας μικρής εκπαιδευτικής ανεμογεννήτριας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (συναρμολόγηση, παρακολούθηση της παραγωγής ενέργειας, μετρήσεις και καταγραφή).
Υπεύθυνη για την υλοποίηση του Προγράμματος ήταν η Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO.

Τα σχολεία του Ελληνικού Δικτύου ASPNETπου συμμετείχαν στο πρόγραμμα είναι: 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, 3ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, 9ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, 7ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου, Δημοτικό Σχολείο Σχολής Χατζήβεη, Δημοτικό Σχολείο Κολλεγίου Ψυχικού «ΛΑΤΣΕΙΟ», 1ο Γυμνάσιο Γέρακα, Μουσικό Σχολείο Χαλκίδας (Γυμνάσιο), Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Γυμνάσιο Κολλεγίου Ψυχικού, 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα, 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών «ΓΕΝΝΑΔΕΙΟ», Ράλλειο Λύκειο Θηλέων Πειραιά, Λύκειο Λαυρίου, 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Τρικάλων.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων