«Το μυστήριο της ευαισθησίας» είναι το θέμα, που ανέπτυξε χθες, Δευτέρα 23-11-2020, ο Καθηγητής Θεολογίας Α.Π.Θ. συγγραφέας και μουσικός κ. Χρυσόστομος Σταμούλης στην τέταρτη διαδικτυακή εκδήλωση του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης. Τα βασικά σημεία της συνάντησης ήταν τα εξής:
- Προηγείται ο άνθρωπος και μετά η μυστηριακή μας Ζωή!
- Η Αγάπη προς τον Χριστό και τον πλησίον δεν έχει όρια (Αγ. Πορφύριος)
- Δεν είμαστε άξιοι της Βασιλείας του Θεού όταν δεν έχουμε Αγάπη!
- Βρισκόμαστε σε μια κοινωνία η οποία διαλύεται, γι’ αυτό και η μάχη είναι πρωτίστως για τον άνθρωπο και όχι για την Πίστη.
- Όποιος αγαπάει πονάει και όποιος πονάει αγαπάει. (Αγ. Πορφύριος)
Έχει κάποιος την αίσθηση ότι η αδυναμία όρασης των μεγαλείων του Θεού από ανθρώπους με αγύμναστα αισθητήρια φυλακίζει την ύπαρξη τους μέσα στις γραμμές που οι ίδιοι τράβηξαν. Γραμμές που στοχεύουν τον αποκλεισμό του τρόπου του άλλου και έτσι μετατρέπουν την αβεβαιότητα τους σε βεβαιότητα. Στον αντίποδα μιας τέτοιας πρακτικής στέκεται ο άγιος Πορφύριος τόσο με τη ζωή όσο και με το έργο του. Η πορεία του δείχνει την ακριβή σημασία της ευαισθησίας, που ανοίγει την ύπαρξη στην ποιητική συνάντηση με τον άνθρωπο, τον κόσμο και τον Θεό. «Η ψυχή του Χριστιανού» σημειώνει ο Γέρων «πρέπει να είναι λεπτή, να είναι… ευαίσθητη, να είναι αισθηματική, να πετάει, όλο να πετάει, να ζει μες στα όνειρα. Να πετάει μες στ’ άπειρο, μες στ’ άστρα, μες στα μεγαλεία του Θεού, μες στη σιωπή» και ξανά «όποιος θέλει να γίνει χριστιανός, πρέπει πρώτα να γίνει ποιητής. Αυτό είναι! Πρέπει να πονάεις. Ν’ αγαπάεις και να πονάεις».
Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 30-11-2020 με ομιλήτρια την κ. Ναταλία Νικολάου καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Lomonosov της Μόσχας η οποία θα παρουσιάσει την προσφορά της Ρωσίας στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Με την ομιλία αυτή η Σχολή Γονέων Κατερίνης, ανοίγει έναν κύκλο 10 διαδικτυακών εκδηλώσεων, αφιερωμένων στα 200 χρόνια από την Ελληνική Παλιγγενεσία.