Παιδεία και Πολιτισμός
05 Μαΐου, 2020

Το νέο Συμβούλιο Αξιολόγησης και Πιστοποίησης

Διαδώστε:

Με την ολοκλήρωση της επιλογής οκτώ καθηγητών, προχώρησε η συγκρότηση του Συμβουλίου Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΣΑΠ) της ΕΘΑΑΕ, στο οποίο συμμετέχουν, επίσης, ο Πρόεδρος της Αρχής, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, ένας κοινός εκπρόσωπος των επιστημονικών επιμελητηρίων και ένας φοιτητής.
Το ΣΑΠ είναι επιφορτισμένο με τις αρμοδιότητες της εφαρμογής διασφάλισης ποιότητας στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας και συντονίζει τις διαδικασίες αξιολόγησης και πιστοποίησης όλων των προγραμμάτων σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Για τον λόγο αυτό, τα επιστημονικά αντικείμενα των καθηγητών είναι αντίστοιχα των οκτώ κύριων επιστημονικών περιοχών, στις οποίες ανήκουν τα γνωστικά αντικείμενα των προγραμμάτων σπουδών των ΑΕΙ. Οι επιλεγέντες συγκεντρώνουν, εκτός από εξαίρετες επιστημονικές επιδόσεις, και σημαντική εμπειρία στη διοίκηση και την αξιολόγηση.
Για τον κλάδο των φυσικών επιστημών ή μαθηματικών, επελέγη ο κ. Σπύρος Αναστασιάδης, Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Laser του ΙΤΕ, εθνικός εκπρόσωπος και μέλος του Executive Group στην Θεματική Επιτροπή “Materials, Physics and Nanosciences” του διεθνούς πλαισίου για την Ευρωπαϊκή Συνεργασία στην Επιστήμη και την Τεχνολογία (COST), με εμπειρία σε θέματα αξιολόγησης ως μέλος της ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Για τον κλάδο των επιστημών υγείας ή βιολογίας, επελέγη η κ. Ζωή Λυγερού, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, με πολυετή διδακτική εμπειρία στην Ελλάδα, σημαντικό συγγραφικό έργο, διοικητική εμπειρία, ως μέλος επιτροπής διοίκησης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας και σημαντική εμπειρία ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης των Courses και Workshops του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας ΕΜΒΟ.
Για τον κλάδο των ανθρωπιστικών επιστημών ή καλών τεχνών, επελέγη ο Ομότιμος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, με πλούσιο επιστημονικό-συγγραφικό έργο και μεγάλη εμπειρία σε θέσεις διοικητικής ευθύνης, μεταξύ των οποίων επί 4ετία Αναπληρωτής Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών για τα ακαδημαϊκά θέματα και τις διεθνείς σχέσεις. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΜΟΔΙΠ του ΕΚΠΑ και επισκέπτης καθηγητής σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Για τον κλάδο των επιστημών περιβάλλοντος, αγροδιατροφικών ή γεωτεχνικών επιστημών, επελέγη ο κ. Γεώργιος Νυχάς, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων, με ιδιαίτερα πλούσια ερευνητική εμπειρία (h-index 79) και μεγάλο αριθμό ερευνητικών έργων, ευρεία διοικητική εμπειρία ως Κοσμήτορας και ως Γεν. Διευθυντής του ΕΘΙΑΓΕ, μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών διαμόρφωσης πολιτικής-νομοθεσίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για τον κλάδο των οικονομικών ή κοινωνικών επιστημών, επελέγη η κ. Αριάδνη Στογιαννίδου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ, με διδακτική εμπειρία 32 ετών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πλούσια διοικητική εμπειρία ως Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων στο ΑΠΘ και Πρόεδρος του European University Foundation. Είχε την επιστημονική ευθύνη της πρότασης EPICUR που οδήγησε σε ένα από τα πρώτα «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» και διαθέτει πλούσια εμπειρία αξιολόγησης ως Πρόεδρος της ΜΟΔΙΠ του ΑΠΘ.
Τον επιστημονικό κλάδο των μηχανικών θα εκπροσωπεί ο κ. Δημήτριος Τσαμάκης, Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, με πλούσιο επιστημονικό και διοικητικό έργο ως Πρόεδρος και Κοσμήτορας της Σχολής επί σειρά ετών και ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Διαθέτει σημαντική εμπειρία σε διαδικασίες αξιολόγησης ως μέλος της ΜΟ.ΔΙ.Π. του ΕΜΠ.
Για τον κλάδο των νομικών ή πολιτικών επιστημών, επελέγη η κ. Αικατερίνη Φουντεδάκη, Καθηγήτρια στο Τμήμα Νομικής του ΑΠΘ. Η κ. Φουντεδάκη έχει διατελέσει μέλος της Νομικής Επιτροπής του ΑΠΘ, Διευθύντρια του Τομέα Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού δικαίου, μέλος επτά νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, είναι μέλος σε πλειάδα διοικητικών συμβουλίων επιστημονικών ενώσεων και διαθέτει πλούσιο συγγραφικό έργο.
Τέλος, για τον κλάδο της επιστήμης πληροφορικής, επελέγη ο κ. Ιωάννης Χάλαρης, Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Διαθέτει μακρά διδακτική εμπειρία 33 ετών με σημαντική εμπειρία αξιολόγησης ως Πρόεδρος της ΜΟΔΙΠ του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, καθώς και εμπειρία σε θέσεις διοίκησης ως Γενικός Γραμματέας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, Αντιπρόεδρος ΤΕΙ Αθήνας και Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.
Το Συμβούλιο συμπληρώνεται με τον Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Διονύση Χιόνη, ως κοινό εκπρόσωπο των τριών επιστημονικών Επιμελητηρίων, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ και Οικονομικού Επιμελητηρίου, και με τον φοιτητή στο Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, κ. Αστέριο Φίλη, ο οποίος είναι μέλος της ΜΟΔΙΠ του Πανεπιστημίου.

Διαδώστε: