Το πανηγύρι της Αγίας Αγάθης στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Το πανηγύρι της Αγίας Αγάθης βρίσκεται μεταξύ των 16 νέων στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται πλέον στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΥΠΠΟΑ.
Το ευετερηκό αποκριάτικο έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα, η Μεσοσπορίτισσα στην Ελευσίνα, οι πρακτικές διαχείρισης του νερού στο Οροπέδιο Λασιθίου Κρήτης, το πανηγύρι της Αγίας Αγάθης και το ψάρεμα με σταφνοκάρι στο Αιτωλικό, η καλλιέργεια και επεξεργασία των ανατολικών καπνών (Μακεδονία, Θράκη), το Ολυμπίτικο Γλέντι στην Κάρπαθο και η κεραμική παράδοση της οικογένειας Κουρτζή στην Αγιάσο της Λέσβου, είναι μερικά από τα 16 στοιχεία που εγγράφονται σήμερα στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στοιχεία, που όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, «αποτυπώνουν πυκνές πτυχές της λαϊκής έκφρασης και δημιουργικότητας των Ελλήνων, είτε αφορούν τη μουσική και το χορό, είτε τεχνογνωσίες και παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας οι οποίες προάγουν την αειφορική διαχείριση των φυσικών πόρων».
«Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά είναι η συλλογική μας ταυτότητα. Στην Ελλάδα, από το 2008 μέχρι σήμερα, έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Ευρετήριο 39 στοιχεία. Η εγγραφή, σήμερα, 16 ακόμη στοιχείων, αποδεικνύει τη σημασία που δίνουμε στην προστασία των προφορικών παραδόσεων και εκφράσεων, στις κοινωνικές πρακτικές και εορταστικές εκδηλώσεις, στις γνώσεις που αφορούν στη φύση, στην τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία. Σε όλα εκείνα τα στοιχεία, που συνθέτουν την ελληνική λαϊκή παράδοση και την άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά.
Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συγχαρητήριά στις κοινότητες των ανθρώπων που ασκούν αυτά τα στοιχεία της κληρονομιάς και φρόντισαν, με ιδιαίτερη επιμέλεια και αγάπη, την αποτύπωσή τους και την εγγραφή τους στο Εθνικό Ευρετήριο της Ελλάδας. Θα είμαστε στο πλάι τους για τον περαιτέρω σχεδιασμό πολιτικών για τη διαφύλαξή τους», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το πανηγύρι της Αγίας Αγάθης
Το πανηγύρι της Αγίας Αγάθης, «Αγι’ Αγάθης» για τους ντόπιους, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Αιτωλικό, το τριήμερο 21, 22 και 23 Αυγούστου, ημέρα που η εκκλησία μας γιορτάζει την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Στις 21 Αυγούστου κάθε έτους ο καπετάνιος με τους αρματωμένους της παρέας του, ντυμένοι όλοι με παραδοσιακές στολές και με τη συνοδεία της ζυγιάς, περιπλανούνται στα δρομάκια του Αιτωλικού, για να καταλήξουν στο στέκι τους, όπου και ακολουθεί γλέντι έως αργά το μεσημέρι. Κατόπιν, οι πανηγυριστές, άλλοι έφιπποι και άλλοι πεζοί, συγκεντρώνονται στην Πλατεία Γρ. Λιακατά του Αιτωλικού για να ανηφορίσουν προς το βουνό, όπου βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Αγάθης, παρελαύνοντας πρώτα από τους δρόμους του νησιού. Στο βουνό ανταμώνουν με τους Σταμνιώτες πανηγυριστές και ακολουθεί ολονύκτιο γλέντι.
Την επόμενη ημέρα πραγματοποιείται η επιστροφή των πανηγυριστών, ακολουθώντας την ίδια πορεία και παρελαύνοντας ξανά μέσα από το Αιτωλικό για να καταλήξουν στην Πλατεία Γρ. Λιακατά. Ακολουθεί και πάλι γλέντι μέχρι πρωίας, υπό τους ήχους του νταουλιού και του ζουρνά.
Το πανηγύρι της Αγι’ Αγάθης είναι μαζί με το πανηγύρι του Άη-Συμιού, ένα από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα πανηγύρια της Αιτωλίας. Πέρα από την Αγία Αγάθη, την οποία τιμά ιδιαιτέρως, το πανηγύρι απέκτησε το 1835και ιστορικό χαρακτήρα, προκειμένου να τιμηθούν και οι πεσόντες του επαναστατικού αγώνα του Αιτωλικού.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.