Παιδεία και Πολιτισμός
11 Σεπτεμβρίου, 2023

Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις για την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών

Διαδώστε:

Σύμφωνη με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την προστασία των προσωπικών δεδομένων έκρινε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας τη διαδικασία απαλλαγής των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το μάθημα των θρησκευτικών.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε αιτήσεις ακυρώσεως που είχαν ασκήσει γονείς μαθητών και η Ένωση Αθέων κατά της αποφάσεως 106646/ΓΔ4/2.9.2022 του Υπουργείου Παιδείας (Β’ 4644), η οποία ορίζει ότι για την απαλλαγή των μη ορθόδοξων χριστιανών μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών υποβάλλεται αίτηση στον διευθυντή του σχολείου που αναφέρει: ”Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των θρησκευτικών”.

Συνεπώς ύστερα από την απόφαση αυτή του ΣτΕ θα ισχύσει και την φετινή σχολική χρονιά που ξεκίνησε σήμερα ότι ίσχυσε και πέρσι. Η Υπουργική Απόφαση την οποία είχε εκδώσει η τότε Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως προβλέπει ότι “Μαθητές/τριες οι οποίοι/ες δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (δηλαδή αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι, άθρησκοι, άθεοι, αγνωστικιστές), δύνανται, εφόσον το επιθυμούν, να απαλλαγούν από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στον/στη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας”.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση ΕΔΩ

Η απόφαση του ΣτΕ

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ η απόφαση δεν αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ για τη θρησκευτική ελευθερία, δεδομένου ότι η εν λόγω αίτηση γίνεται χάριν απαλλαγής από την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα και τον νόμο υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των θρησκευτικών. Η δε θεσπιζόμενη διαδικασία απαλλαγής κρίθηκε ότι διαφέρει ουσιωδώς από τα προβλεπόμενα σε προγενέστερη εγκύκλιο που είχε κριθεί από το ΕΔΔΑ ότι παραβίαζε διατάξεις της ΕΣΔΑ.

Ακόμη το Δικαστήριο απέρριψε επίσης τα προβαλλόμενα σχετικά με παραβίαση των διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016/679 (ΓΚΠΔ).

Περαιτέρω, απορρίφθηκε ως αλυσιτελής η επίκληση της 2/2022 Γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία είχε προτείνει ως σύμφωνη με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ μια δήλωση των ενδιαφερομένων γονέων ή μαθητών, συμπεριλαμβανομένων και των Χριστιανών Ορθοδόξων που τυχόν το επιθυμούν, στην οποία θα αναφέρονται απλώς “λόγοι συνείδησης”.

Mε την 1536/2023 απόφαση κρίθηκε, πέραν των προεκτεθέντων, ότι η διάταξη του άρθρου 14 της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα του Παιδιού στερείται αυτοδύναμης εφαρμογής, καθόσον δημιουργεί μόνο υποχρεώσεις μεταξύ των συμβαλλομένων κρατών χωρίς να δημιουργεί δικαιώματα για τους ιδιώτες ώστε να είναι δεκτική απευθείας επικλήσεως ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.

Με την ίδια απόφαση έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Κρήτης υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, ενώ απορρίφθηκαν αιτήματα για την αποστολή προδικαστικού ερωτήματος στο ΔΕΕ, καθώς και για αίτηση γνωμοδότησης στο ΕΔΔΑ βάσει του 16ου πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Διαδώστε: