Η νεαρή τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Hellena που έγραψε το τραγούδι “The Parthenon Marbles: Bring Them Back” μιλά για την ζωή της και την απόφασή της να μπει δυναμικά στο παιχνίδι διεκδίκησης των κλεμμένων Μαρμάρων, στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας SBS.
Στην Ελασσόνα Λαρίσσης, στην μικρή επαρχιακή πόλη κοντά στους πρόποδες του Ολύμπου, “κοντά στο Σπίτι των Θεών”, όπως λέει στο SBS Greek, γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια η νεαρή τραγουδοποιός Hellena.
Από τότε φαίνεται να τρέφει μια ιδιαίτερη αγάπη για την αρχαία Ελλάδα και τους θεούς της, και σήμερα η Hellena είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στο διαδίκτυο.
Βίντεο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με την ίδια να τραγουδά a cappella το τραγούδι που έγραψε για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα μέσα στο Βρετανικό Μουσείο και μπροστά στα μάρμαρα έγινε viral σε λίγες ώρες.
Ωστόσο, η πορεία της Hellena από την επαρχιακή Ελλάδα μέχρι την βρετανική πρωτεύουσα πέρασε από διάφορες φάσεις.
Στα 17 της πήγε στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει Αρχαιολογία, αλλά τα πράγματα πήραν άλλη τροπή.
“Δεν είχα μυαλό τότε για σπουδές, αλλά μόνο για μουσική”, λέει στο Πρόγραμμά μας.
Στην συνέχεια πήγε στην Αθήνα, όπου σπούδασε κλασσικό πιάνο και φωνητική. Από τότε έγραφε τραγούδια και στην αγγλική γλώσσα.
Το 2010 “άρπαξε” μια ευκαιρία να ταξιδέψει για να εργαστεί στο Λονδίνο.
Το καλοκαίρι του 2018, επισκέφτηκε και πάλι τον Παρθενώνα, μετά από πολλά χρόνια.
“Ένιωσα μεγάλη πίκρα και οργή, που αυτό το μοναδικό έργο τέχνης είναι κομμένο στα δυο. Πραγματικά δεν το αντέχει η ψυχή μου”, εξομολογείται στο SBS Greek.
“Ένιωσα πως πρέπει να παλέψω, και να παλέψουμε όλοι μαζί, για να τα πάρουμε πίσω και τότε έγραψα το μουσικό κομμάτι”.
Στις 20 Ιουνίου του 2019, με αφορμή την συμπλήρωση δέκα ετών από τα επίσημα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης (ΝΜΑ) και με την βοήθεια του Βρετανικού Οργανισμού για τον Επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα” βρέθηκε στο Βρετανικό Μουσείο.
Εκεί, μπροστά από τα Μάρμαρα, ερμήνευσε το τραγούδι της δέκα φορές, όσα και τα χρόνια του ΝΜΑ.
Έχοντας συμπληρώσει σχεδόν μια δεκαετία στον Λονδίνο, λέει στο Ελληνικό Πρόγραμμα ότι και η βρετανική κοινή γνώμη είναι κοντά στους Έλληνες και στον αγώνα τους για τον επαναπατρισμό των μαρμάρων.
“Αυτό μου δίνει ελπίδα και πίστη ότι θα αλλάξει κάτι. Είμαι αισιόδοξη πως θα αλλάξει κάτι και δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας”.
πηγή:https://www.sbs.com.au