Ακαδημαϊκή ελευθερία δεν σημαίνει ασυδοσία διαμήνυσε σήμερα στη Βουλή ο Βασίλης Διγαλάκης, αφήνοντας μάλιστα ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκλεινε το μάτι σε αυτό το καθεστώς ανομίας με την εσκεμμένη απραγία της.
Μάλιστα ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων προέβη στην αποκάλυψη ότι: «Ως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης όταν είχαν στρατοπεδεύσει εξωπανεπιστημιακοί έξω από το γραφείο μου, πήγα στον τότε αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, του ζήτησα τη συνδρομή του και μου την αρνήθηκε», απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία έκανε λόγο για «αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια» και ζήτησε από τον κ. Διγαλάκη να πάρει θέση καθώς, όπως είπε, το οφείλει στην ιστορία του ως πανεπιστημιακός.
Ο κ. Διγαλάκης ρώτησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αν συμφωνούν «με την εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, να του έχουν κρεμάσει την ταμπέλα εξωπανεπιστημιακοί μέσα στο γραφείο του. Είναι εικόνα αυτή ελληνικού Πανεπιστημίου;»
Απαντώντας στον ισχυρισμό της κ. Αναγνωστοπούλου ότι η κυβέρνηση δεν στηρίζει τη δημόσια εκπαίδευση, ο κ. Διγαλάκης υπενθύμισε ότι στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο προϋπολογισμός για το 2021 είναι αυξημένος κατά 5%, ενώ θα δοθεί και έκτακτη χρηματοδότηση 16 εκατομμύρια ευρώ στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίσης υπενθύμισε ότι εντός του 2020 κατανεμήθηκαν 550 θέσεις μελών ΔΕΠ για την ενίσχυσή τους σε ανθρώπινο δυναμικό.
Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων επισήμανε στην πρώην αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι «όταν αναλάβαμε το Υπουργείο Παιδείας, δεν μπορούσε κανείς να πληροφορηθεί με βεβαιότητα πόσους φοιτητές έχουν τα πανεπιστήμιά μας, πόσους καθηγητές έχουν τα πανεπιστήμιά μας και παρ’ όλα αυτά κάνατε κατανομές προϋπολογισμού. Πώς τις κάνατε; “Κόπιπάστε” (Copypaste) που αρέσει και στον αγαπητό συνάδελφό σας». Και συνέχισε λέγοντας ότι «τις κάνατε με αυθαίρετες αποφάσεις του Υπουργού χωρίς να λαμβάνετε υπόψιν σας αντικειμενικά στοιχεία. Η κατανομή του προϋπολογισμού και για το 2021 και για τα επόμενα χρόνια στα Πανεπιστήμια, γίνεται με βάση αντικειμενικούς δείκτες, έτσι ώστε τα χρήματα που διατίθενται στα Πανεπιστήμιά μας να πιάνουν τόπο».