Παιδεία και Πολιτισμός
28 Δεκεμβρίου, 2021

Βιβλίο της Αλεξίας Κουλούρη: “Τατόι- Στιγμές Ιστορίας”

Διαδώστε:

Το βιβλίο της «Τατόι- Στιγμές Ιστορίας», που κυκλοφόρησε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, είναι ένα ιστορικό, πολιτικό και κοινωνικό καλειδοσκόπιο. Είναι μια εύχρηστη, μοντέρνα έκδοση 328 σελίδων σε σχήμα 17×24 εκ. και περιλαμβάνει 410 έγχρωμες και ασπρόμαυρες σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο του πατέρα της, του γνωστού φωτορεπόρτερ Δημήτρη Κουλούρη, που έγραψε τη δική του ιστορία. Φωτορεπόρτερ με μακρά διαδρομή στο χώρο του φωτορεπορταζ, καλύπτοντας πολιτικά και κοινωνικά θέματα.Ο Δημήτρης Κουλούρης διαπιστευμένος φωτορεπόρτερ των Ανακτόρων, έγινε ευρέως γνωστός ως ο παπαράτσο του Αριστοτέλη Ωνάση, ενώ η φωτογραφία της Τζάκι Ωνάση στον Σκορπιό κυκλοφόρησε, εν μέσω χούντας, πρώτα στην Ιταλία και στη συνέχεια έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας αίσθηση.

Σε μια περίοδο, λοιπόν, πυκνή σε γεγονότα, τόσο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με όχημα τις περιγραφές στο ευρετήριο του πατέρα της, τις αφηγήσεις στα δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών της εποχής, που πλαισίωναν και αναδείκνυαν τα σημαντικότερα φωτογραφικά καρέ, καθώς και τα επίκαιρα του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, η Αλεξία Κουλούρη μέσω της εξαιρετικής πένας της, στο βιβλίο της «Τατόι- Στιγμές Ιστορίας»   προσπάθησε να αναπαραστήσει μια εποχή με μια αφήγηση που μοιάζει σεναριακή.

Το «Τατόι – Στιγμές Ιστορίας» έχει πρόλογο της Αλεξίας Κουλούρη και επιμύθιο του Άρη Πορτοσάλτε και διαρθρώνεται σε τέσσερα κεφάλαια:
Κεφάλαιο 1ο: Κτήμα Τατοΐου – Τα πρώτα χρόνια. Από τον βασιλιά Παύλο στον βασιλιά Κωνσταντίνο. Αφίξεις, Αναχωρήσεις και Γάμοι
Κεφάλαιο 2ο: Τα ενδιάμεσα χρόνια της βασιλείας Κωνσταντίνου – Άννας Μαρίας. Η πορεία προς τα Ιουλιανά
Κεφάλαιο 3ο: Κτήμα Τατοΐου – Τα τελευταία χρόνια. Εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, Κυπριακό και οικογενειακές στιγμές
Κεφάλαιο 4ο: Αντίστροφη μέτρηση για τη βασιλεία στην Ελλάδα – Από τη δικτατορία έως τη φυγή στη Ρώμη
Πέρα από τα πρόσωπα που απεικονίζονται στις φωτογραφίες —πρόσωπα που έδωσαν με την παρουσία τους πνοή στον χώρο του Τατοΐου—, ο αναγνώστης θα εντοπίσει και στοιχεία της εποχής, όπως ενδυματολογικά πρότυπα, οχήματα —μεταξύ αυτών άμαξες, αυτοκίνητα αντίκες και ηλεκτροκίνητα οχήματα—, καθώς και άλλα αντικείμενα που αναμένεται να εκτεθούν στο μουσείο του ανανεωμένου κτήματος Τατοΐου.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο βιβλίο περιλαμβάνεται σύγχρονη αναζήτησημε QR CODE, όλων των υποσημειώσεων και των σημαντικών αναφορών που τεκμηριώνουν το κείμενο.

«Η απόφαση για αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου με ώθησε στην απόφαση να συμβάλω στο μήνυμα εκσυγχρονισμού του, που επιχειρεί να συγκεράσει το παρελθόν με το μέλλον, διατηρώντας τις ιστορικές μνήμες και εγείροντας προβληματισμούς.
Γιατί αυτό ακριβώς είναι και το δικό μου όραμα. Μέσα από τα φλας του φακού και την αποτύπωση του στιγμιότυπου, να φωτίσω στιγμές της Ιστορίας και να δώσω τη δυνατότητα σε παλαιότερους, αλλά και σε νεότερους να κάνουν μια αναδρομή στο παρελθόν, αναζητώντας τη θύμηση ή τη γνώση μέσα από διαφορετικές πηγές. Προκειμένου να συναντηθούμε χρονικά στο σήμερα, παρά τα διαφορετικά σημεία αφετηρίας του καθενός από εμάς. Καταλύτη σε αυτό το γνωστικό ταξίδι, που έχει πρωταγωνιστές βασιλιάδες και πρίγκιπες, αλλά δεν είναι παραμύθι, αποτέλεσε η φωτογραφία. Σε μια περίοδο πυκνή σε γεγονότα, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Έτσι λοιπόν, με όχημα τις περιγραφές στο ευρετήριο του πατέρα μου, τις αφηγήσεις στα δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών της εποχής, που πλαισίωναν και αναδείκνυαν τα σημαντικότερα φωτογραφικά καρέ, καθώς και τα επίκαιρα του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, προσπάθησα να αναπαραστήσω μια εποχή με μια αφήγηση που μοιάζει σεναριακή», θα αποκαλύψει η Αλεξία Κουλούρη.

«[…] Η εποχή άλλαζε. Η Κοινωνία των Πολιτών ανέτειλε και έφερνε νέα δεδομένα στην ελληνική κοινωνία. Έτσι, συνέβαλε ουσιαστικά στην ανασκαφή του κτήματος Τατοΐου, αναμένοντας τώρα την ανάδειξη του. Ίσως αδημονώντας. Το Σχέδιο Τατόι, συνδυαζόμενο με το Σχέδιο Αξιοποίησης Ελληνικού, φαντάζεται κανείς πόσο μεγάλο πλεονέκτημα θα προσδώσει στην Πρωτεύουσα Αθήνα, ως μια σύγχρονη ανταγωνιστική, φιλόξενη, παγκόσμια πόλη. […] Η Αλεξία Κουλούρη παίρνει θέση στην μεγάλη προσπάθεια, παρουσιάζοντας ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ βασισμένο σε μια μεγάλη κληρονομιά του αειμνήστου πατέρα της. Ως επαγγελματίας φωτοειδησεογράφος ο Δημήτρης Κουλούρης αφήνει πλούσια παρακαταθήκη από στιγμές ανθρώπων, πρωταγωνιστών της εποχής τους. Μιας εποχής που συμπίπτει με στιγμές ένδοξες αλλά και θλιβερές ενός κτήματος που σωστό θα ήταν να μην σκεπαστεί από τη σκόνη του χρόνου..»
Από το Επιμύθιο
του Άρη Πορτοσάλτε

Λίγα λόγια για την Αλεξία Κουλούρη
Η Αλεξία Κουλούρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε γαλλική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Το 1996, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της με αντικείμενο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (MA MEDIA ARTS), στο Southampton Institute of Higher Education, νυν Solent University, υπό την αιγίδα του Nottingham Trent University, ενώ η διπλωματική της ήταν ένας συνδυασμός ντοκιμαντέρ και κειμένου για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Ταυτόχρονα παρακολούθησε σεμινάρια φωτογραφίας και παραγωγής ταινιών στο Λονδίνο. Τον Ιούνιο του 2018 ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό της στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην κατεύθυνση Πολιτική Επικοινωνία και Νέα Μέσα, από όπου αποφοίτησε με Άριστα. Το 1996 ξεκίνησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, από το ρεπορτάζ, ενώ συνέχισε στον όμιλο ALPHA με την παρουσίαση τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων, τηλεοπτικών ενημερωτικών εκπομπών καθώς και ραδιοφωνικών εκπομπών. Ταυτόχρονα είχε συνεργασίες με εφημερίδες και περιοδικά. Από το 2007 εργάζεται στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων, όπου έχει την ευθύνη του συντονισμού του ενημερωτικού τομέα, καθώς και την αρχισυνταξία και παρουσίαση των εκπομπών «Τι λέει ο νόμος» και «Βουλής Βήμα». Το 2008 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο “Με στόχο τον Ωνάση”, στοπ καρέ του παπαράτσο Δημήτρη Κουλούρη από τις εκδόσεις Περίπλους. Το βιβλίο παρουσιάζει τη ζωή της οικογένειας Ωνάση μέσα από τον φωτογραφικό φακό του πατέρα τής συγγραφέως, καθώς και την ιστορία των Ελλήνων φωτορεπόρτερ – παπαράτσι. Ενώ το 2020 θα κυκλοφορήσει το βιβλίο της Fake News: Ρητορική και ερμηνείες Πολιτική και πολιτικοί μέσω twitter.
Λίγα λόγια
Στην τελική ευθεία για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2020, το βιβλίο αποτιμά τη θητεία του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump με σημείο αναφοράς την αμφιλεγόμενη ρητορική του, όπως αυτή διατυπώνεται στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. Στο επίκεντρο βρίσκεται το σκηνικό ακραίας πόλωσης που διαμορφώνεται στη σχέση του Donald Trump με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και δημοσιογράφους, ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιεί την έκφραση Fake News, καθώς και η χρήση σεξιστικών και ρατσιστικών σχολίων μέσω της κοινωνικής δικτύωσης.
Η αφήγηση βασίζεται σε πανεπιστημιακή έρευνα, η οποία ξεκινά από το 2016 και τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ και καταλήγει στην κρίση του κορωνοϊού, ενώ, με σημείο αναφοράς τις θεωρίες του λαϊκισμού και της προπαγάνδας, αναλύει τους σύγχρονους επικοινωνιακούς μηχανισμούς, που επιστρατεύουν ηγέτες και κομματικά επιτελεία. Η έρευνα επεκτείνεται και στη Μεγάλη Βρετανία αναδεικνύοντας τη συμβολή του λαϊκισμού και των social media στο δημοψήφισμα που οδήγησε στο Brexit, δίνοντας έμφαση στους πρωταγωνιστές Boris Johnson και Nigel Farage, ενώ καταλήγει στην ελληνική περίπτωση, με έμφαση στην επιρροή που άσκησαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια του ελληνικού δημοψηφίσματος, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο Έλληνες πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δανείστηκαν και ανέδειξαν στο δημόσιο λόγο τους, τον προσφιλή στον Donald Trump όρο, fake news.

Διαδώστε: