Tην Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου στις 6.00 το απόγευμα στο Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55 – Μεταξουργείο θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Θέατρο – Τραύμα -Θεραπεία. Κείμενα και μαρτυρίες για τον ιαματικό χαρακτήρα των επιτελεστικών τεχνών» (εκδόσεις Αρμός). Την εισήγηση και τον συντονισμό θα κάνει ο Στέλιος Κρασανάκης, ψυχίατρος-δραματοθεραπευτής και σκηνοθέτης.
Θα λάβουν μέρους:
Ιωσήφ Βιβιλάκης, θεατρολόγος, πρώην πρόεδρος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ
Στεφανία Γουλιώτη, ηθοποιός
Μάνος Καρατζογιάννης, ηθοποιός – σκηνοθέτης – καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Σταθμός – υπ. διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο του Hull
Βάλτερ Πούχνερ, ομότιμος καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών και επίτιμος καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Νικόλαος Τζαβάρας, ψυχίατρος – ψυχαναλυτής
Μάρθα Φριντζήλα, ηθοποιός – σκηνοθέτης
Θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση.
Σύνδεσμος εκδήλωσης στο Facebook: https://fb.me/e/1GFtdtB0k
Το νέο βιβλίο περιλαμβάνει 57 κείμενα και μαρτυρίες για τον θεραπευτικό χαρακτήρα του δράματος και του θεάτρου στις ποικίλες μορφές και εφαρμογές τους από την πλευρά του ερμηνευτή-καλλιτέχνη, από την πλευρά του θεατή και από την πλευρά του θεραπευτή μέσω τέχνης.
Βιωματικές αναδρομές και εκ βαθέων εξομολογήσεις καλλιτεχνών διασταυρώνονται με ιστορικές και θεωρητικές προσεγγίσεις πανεπιστημιακών, ψυχοθεραπευτών και εκπαιδευτικών για τα αρχαία Ασκληπιεία, το θέατρο στο σχολείο, την παιδαγωγική, τη δραματουργία, τη σύγχρονη σκηνική πράξη, τον θεατρικό ρόλο, τις τελετουργίες, το επιτελεστικό φύλο, την πολιτισμική θεωρία, την ψυχανάλυση και την τρέλα. Στο επίκεντρο των αναζητήσεων είναι οι διαδικασίες θεραπείας του τραύματος, η σκηνική αναπαράσταση του τραυματισμένου σώματος, η κάθαρση και η λύτρωση αλλά και οι τρόποι όπου ο προσωπικός πόνος συνδέεται με το συλλογικό τραύμα και μεταστρέφεται επιτελεστικά από τους κοινωνικούς δρώντες σε κινητήρια δύναμη αλλαγής. Με παραδείγματα από θρηνητικές επιτελέσεις, ακτιβιστικές πρακτικές, καλλιτεχνικές περφόρμανς ανοίγονται νέα πεδία έρευνας για τις σπουδές των παραστατικών τεχνών αλλά και για την ιατρική και τη θεραπεία με εργαλείο τις τέχνες.
Με την πλούσια θεματική του το βιβλίο απευθύνεται σε ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό και είναι ένα εφόδιο για μια καλύτερη κατανόηση της επίδρασης του θεάτρου στη θεραπευτική πρακτική σε θεατρολόγους, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, επαγγελματίες υγείας, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, ερευνητές και καλλιτέχνες, όπως επίσης σε φοιτητές και σπουδαστές θεάτρου και ιατρικής.
Συγγραφείς τόμου
Σπυριδούλα Αθανασοπούλου-Κυπρίου, Ιωσήφ Βιβιλάκης, Κυριάκος Βλασσόπουλος, Μαρία Γεωργούση, Στεφανία Γουλιώτη, Άθως Δανέλλης, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Μενέλαος Καραντζάς, Μάνος Καρατζογιάννης, π. Αλέξανδρος Καριώτογλου, Χρυσή Καριώτογλου, Χλόη Κολύρη, Άλκηστις Κοντογιάννη, Αριστέα Κοντραφούρη, Γιώργος Κόρδης, Ηλίας Κουνέλας, Στέλιος Κρασανάκης, Μοσχούλα Κύρη, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Όλια Λαζαρίδου, Βασίλης Λαμπρινουδάκης, Κατερίνα Μαγγανά, Απόστολος Μαγουλιώτης, Κωνσταντίνος Μαρούγκας, Κατερίνα Μάτσα, Χριστιάνα Μόσχου, Ειρήνη Μουντράκη, Περικλής Μουστάκης, Γιώργος Μπανιώκος, Νάγια Μποέμη, Θέμης Πάνου, Στρατής Πανούριος, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ρούλα Πατεράκη, Ιάκωβος Ποταμιάνος, Βάλτερ Πούχνερ, Μαρία Σούμπερτ, Ευανθία Στιβανάκη, Αγγελική Στρατάκη, Αγνή Στρουμπούλη, Δημήτρης Τάρλοου, Σπύρος Τέγος, Μιράντα Τερζοπούλου, Νίκος Τζαβάρας, Τάκης Τζαμαργιάς, Μάρθα Φριντζήλα, Λυδία Φωτοπούλου, Αχιλλέας Χαλδαιάκης, Μάριος Χατζηπροκοπίου
Επιστημονική επιμέλεια: Ιωσήφ Βιβιλάκης
Επιμέλεια έκδοσης: Ιωσήφ Βιβιλάκης, Μάνος Δαμασκηνός
Πηγή: pemptousia.gr