Βραδιά ανταλλαγής ιστοριών για τον λαϊκό ήρωα της Ανατολής, τον Χότζα
Οι Εκδόσεις Πρώτη Ύλη και το Myrtillo Cafe διοργανώνουν βραδιά ανταλλαγής ιστοριών με τον παιδαγωγό και αφηγητή Στέλιο Πελασγό και μια παρέα παραμυθάδων, για τον λαϊκό ήρωα της Ανατολής, τον Χότζα, τα κατορθώματα και τη φιλοσοφία του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στο Myrtillo café (Τριφυλλίας και Λάμψα στους Αμπελοκήπους).
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Λίγα λόγια για τον λαϊκό ήρωα της Ανατολής
Ο Χότζας είναι άνθρωπος-γέφυρα. Το γέλιο του περνά από τη μια όχθη στην άλλη λαούς που τους χωρίζουν ποτάμια αίματος. Τις ιστορίες του τις λένε Ρωμιοί και Τούρκοι, Κούρδοι κι Αρμένηδες, Άραβες και Μογγόλοι. Σοφός ή τρελός; Ψυχολόγος ή δικαστής; Δάσκαλος ή θεραπευτής ζεύγους; Εξεγερμένος ή υποταγμένος;
Ευχαριστιακός ή γκρινιάρης; Το σίγουρο είναι ότι ο Χότζας μας κάνει να γελάμε, είναι γελωτοποιός. Διδάσκει με το γέλιο, θεραπεύει με το γέλιο, συμβουλεύει με το γέλιο, αμφισβητεί με το γέλιο.
Ο Χότζας είναι το πνεύμα της Μικρασίας και εκεί βρίσκουν οι ιστορίες του την αρμονία και την ισορροπία τους.
Τι είναι το Myrtillo café
Το μοναδικό καφέ στην Ελλάδα που προσλαμβάνει αποκλειστικά άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
To Myrtillo αποτελεί μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ειδικού Σκοπού (ένταξης ευπαθών ομάδων στην αγορά εργασίας). Από τον Οκτώβριο του 2013 λειτουργεί ως café-πολυχώρος Λόγου/Τέχνης, και αποτελεί μια καινοτόμο αυτοδύναμη εργασιακή και εκπαιδευτική μονάδα, όπου όλοι οι εργαζόμενοί της είναι συνυπεύθυνοι για τη βιωσιμότητά της. Σήμερα το 90% των εργαζομένων στο Myrtillo ανήκει στις ευάλωτες ομάδες (άτομα με αναπηρίες).
Το Myrtillo ήρθε να σπάσει ένα κατεστημένο φόβου, αποκλεισμού και απανθρωπιάς προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θέτοντας το Ανθρώπινο Πρόσωπο υπεράνω ιδεολογιών και συστημάτων και αποδίδοντας του τον πρώτο ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι!
Ο Στέλιος Πελασγός είναι παραμυθάς. Είναι ο άνθρωπος που ξαναζωντάνεψε την τέχνη της αφήγησης στην εποχή μας ξεκινώντας το 1991. Τον Νασραντίν Χότζα τον γνώρισε από τον Σμυρνιό παππού του. Από τότε τον αφηγείται και τον μελετά σε παραστάσεις και επιστημονικές ανακοινώσεις.
Με το κίνημα της αναβίωσης της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης που ξεκίνησε, μέχρι σήμερα χιλιάδες παιδιά και ενήλικες έχουν ακούσει τα παραμύθια και τα σεμινάρια του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και σε όλη την Μεσόγειο. Η κρατική τηλεόραση έχει αφιερώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ στο έργο του. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ: www.storytelling.gr.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.