05/06/2021 05/06/2021 Από τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, είναι το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Χωρο-Χρόνου Άγραφον». Πρόκειται για μία τολμηρή εικαστική πρόταση, την οποία πρότεινε ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Σε χώρο 90 στρεμμάτων, στην ιστορική τοποθεσία «Στεφάνι»...
05 Ιουνίου, 2021 - 11:32
Τελευταία ενημέρωση: 05/06/2021 - 10:59

Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Λίμνης Πλαστήρα

Διαδώστε:
Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Λίμνης Πλαστήρα

Από τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, είναι το Υπαίθριο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Χωρο-Χρόνου Άγραφον». Πρόκειται για μία τολμηρή εικαστική πρόταση, την οποία πρότεινε ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας. Σε χώρο 90 στρεμμάτων, στην ιστορική τοποθεσία «Στεφάνι» Μορφοβουνίου, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, με προνομιακή θέα στο Θεσσαλικό κάμπο, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα μοναδικό σημείο αναφοράς με διεθνή προσανατολισμό.

«Εδώ, στα Θεσσαλικά Άγραφα, δίπλα στη λίμνη Πλαστήρα, ξεκινά η ανάπτυξη ενός εικαστικού εγχειρήματος, όπου Φύση και Σύγχρονη Τέχνη συναντιούνται για να γεννήσουν ένα μουσείο που όμοιο δεν υπάρχει στη χώρα μας. Ο τόπος είναι ιδανικός: ιστορικά συνδέεται με τους Εθνικούς Αγώνες, από τα χρόνια του Καραϊσκάκη μέχρι την Εθνική Αντίσταση. Σύμφωνα με μαρτυρίες, εδώ (λόγω της πανοραμικότητας της θέσης) ο Καραϊσκάκης στα πρώτα κλέφτικα βήματα στα Άγραφα είχε μόνιμη σκοπιά παρακολούθησης των τούρκικων αποσπασμάτων. Στη θέση αυτή τοποθετήθηκε συμβολικά η προ-επαναστατική σημαία των Αγράφων, ως το πρώτο έργο με αναφορά στην ιστορική μνήμη. Θα ακολουθήσει η διαμόρφωση του χώρου και αμέσως μετά προγραμματίζεται το πρώτο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής.

Συντονιστής είναι, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, ο γνωστός ακαδημαϊκός και διεθνής καλλιτέχνης κ. Θόδωρος Παπαγιάννης, ο οποίος είναι ο καλλιτεχνικός σύμβουλος. Μάλιστα, ο ίδιος, κατά την εξέταση του χώρου, εντόπισε ανθρωπομορφικά στοιχεία στα επιβλητικά βράχια, τα οποία υπό προϋποθέσεις μπορούν να αναδειχθούν σε έργα Τέχνης. Το πρώτο έργο που σχεδιάζεται να εγκατασταθεί στους επόμενους μήνες, είναι η “Ειράνα” του Ζογγολόπουλου, αποτέλεσμα συνεργασίας του δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα με το ομώνυμο Ίδρυμα».

Ο δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, Παναγιώτης Νάνος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το έργο, είπε: «Ο Δήμος μας θέλησε να γιορτάσει τα 200 χρόνια της Επανάστασης, με όρους καινοτομίας και εξωστρέφειας. Εναρμονισμένους με την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας. Δημιουργούμε ένα μοναδικό εικαστικό πάρκο, το οποίο εισάγει την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη των Υπαίθριων Μουσείων Σύγχρονης Τέχνης.

Στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί ένας νέος ισχυρός πόλος έλξης, αναγνωρίσιμος από το διεθνές κοινό. Υπολογίζεται ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα εγκατασταθούν δεκάδες έργα τέχνης, με αποτέλεσμα να καταστεί ελκυστικό σημείο αναφοράς. Αυτό θα ενισχύσει την ταυτότητα της λίμνης Πλαστήρα και θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Παράλληλα στοχεύουμε να καταστεί πόλος έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα.»

Ρωτήσαμε τον δήμαρχο κατά πόσο συνάδει η Σύγχρονη Τέχνη με την ύπαιθρο και μάλιστα ενός μικρού Δήμου και μας απάντησε: «Η λίμνη Πλαστήρα είναι η ίδια ένας τεράστιος πίνακας ζωγραφικής, ασύλληπτης ομορφιάς, ευδιάκριτη κάθε εποχή. Ο μεγαλύτερος εικαστικός καλλιτέχνης είναι η ίδια η Φύση, η οποία δημιουργεί μοναδικά έργα Τέχνης. Ειδικά στο χώρο που επιλέξαμε υπάρχουν τεράστια βράχια με κρυμμένο ανθρωπομορφισμό, αποτελούν από μόνα τους τα πρώτα έργα Τέχνης. Καλέσαμε τον κ. Θ. Παπαγιάννη, εξέτασε το χώρο και ενέκρινε την πρόταση και αποδέχθηκε να έχει την ευθύνη της καλλιτεχνικής ανάπτυξης. Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί προνομιακό τοπίο για σύνδεση με την Σύγχρονη Τέχνη».

Στην ερώτηση αν οι καιρικές συνθήκες θα επηρεάσουν την λειτουργία του, ο δήμαρχος απάντησε: «Οι καιρικές συνθήκες όχι μόνο δεν αποτελούν πρόβλημα, αντίθετα αναμένεται να δώσουν μιαν άλλη διαδραστική δυναμική. Το χιόνι, η ομίχλη, η βροχή, τα σύννεφα, η πανσέληνος, κ.α. δίνουν άλλη μορφή και διάσταση στα ίδια έργα. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, θα μεταβάλλεται η εικόνα των γλυπτών, γεγονός που ανανεώνει το ενδιαφέρον του κοινού και θα αποτελεί αιτία να επισκέπτεται το Υπαίθριο Μουσείο διαφορετικές εποχές», για να καταλήξει τονίζοντας:

«Έχουμε επιλέξει να γίνει η εικαστική ανάπτυξη μέσα από Διεθνή Συμπόσια Γλυπτικής. Επίσης, προετοιμαζόμαστε για την οργάνωση Biennale γλυπτικής, με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών από Σχολές Καλών Τεχνών. Στόχος μας είναι η λίμνη Πλαστήρα να καταστεί σημείο συνάντησης νέων καλλιτεχνών από διάφορα σημεία του κόσμου και τόπος σύγχρονης δημιουργίας. Εγγύηση γι’ αυτό αποτελεί ο διεθνώς γνωστός γλύπτης κ. Θόδωρος Παπαγιάννης. Mαζί του είμαστε σε συνεννόηση και με άλλους καθηγητές ΑΣΚΤ, Έλληνες και ξένους οι οποίοι το βλέπουν θετικά. Επίσης είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες με κρατικές ή ιδιωτικές Πινακοθήκες που θα ήθελαν να συνδεθούν με την ανάπτυξη του Υπαίθριου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του πρώτου στην Ελλάδα με τη μορφή που το σχεδιάζουμε».

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Α. Ζώης

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων