Παιδεία και Πολιτισμός
11 Ιουλίου, 2024

Υπουργείο Πολιτισμού: Επισκέψεις και αυτοψίες της Υπουργού σε βυζαντινά μνημεία

Διαδώστε:

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλο Τοψίδη στην παρουσίαση μελετών του Ταφικού Τύμβου της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης

Αυτοψίες στα έργα που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού στις Περιφερειακές Ενότητες Έβρου και Δράμας πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού.

Η Υπουργός, πραγματοποίησε αυτοψία στους μεταβυζαντινούς Ναούς του Αγίου Αθανασίου στους Μεταξάδες (17ος αι.), του Αγίου Αθανασίου στο Αλεποχώρι (18ος αι.), του Αγίου Παντελεήμονα στο Παλιούρι (18ος αι.). Οι εργασίες αποκατάστασης των ναών, οι οποίοι έχουν εξαιρετικά ενδιαφέροντα τοιχογραφικό διάκοσμο, και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου τους εκτελούνται από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εβρου, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η Λίνα Μενδώνη, επισκέφτηκε επίσης και τον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στη Δράμα, όπου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας υλοποιεί ένα αποκατάστασης του Ναού, προϋπολογισμού 600.00 ευρώ. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκε παλαιοχριστιανική Βασιλική και παρεκκλήσιο, στα θεμέλια του υφιστάμενου Ναού. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1.500.000 ευρώ, συνεχίζεται στην επόμενη προγραμματική περίοδο- βάσει των νέων δεδομένων. Δόθηκαν οδηγίες από την Υπουργό στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στην επικαιροποίηση των μελετών για την απρόσκοπτη συνέχεια του έργου.

 

Άγιος Αθανάσιος Μεταξάδων

Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας Δράμας

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον Άγιο Παντελεήμονα στο Παλιούρι

Διαδώστε: