19/07/2023 19/07/2023 Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων και των επαγγελματιών του Τουρισμού για την εφαρμογή ζωνών επισκεψιμότητας, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, συγκάλεσε η Πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) Νικολέττα Βαλάκου, με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου. Σκοπός της σύσκεψης ήταν η...
19 Ιουλίου, 2023 - 21:45
Τελευταία ενημέρωση: 19/07/2023 - 21:34

Υπουργείο Πολιτισμού: Σύσκεψη για την εφαρμογή ζωνών επισκεψιμότητας, στην Ακρόπολη

Διαδώστε:
Υπουργείο Πολιτισμού: Σύσκεψη για την εφαρμογή ζωνών επισκεψιμότητας, στην Ακρόπολη

Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους των θεσμικών φορέων και των επαγγελματιών του Τουρισμού για την εφαρμογή ζωνών επισκεψιμότητας, στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, συγκάλεσε η Πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ) Νικολέττα Βαλάκου, με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των στελεχών του ΟΔΑΠ και των εκπροσώπων του Τουρισμού, ως προς τον χρόνο έναρξης εφαρμογής του νέου συστήματος, δεδομένου ότι η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και ο ΟΔΑΠ έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες άμεσης εφαρμογής του. Σημειωτέον, ότι οι φορείς και οι επαγγελματίες του τουρισμού είχαν ενημερωθεί από τον ΟΔΑΠ για την εκπόνηση της μελέτης, ενώ συμμετείχαν σε σχετική έρευνα, στο πλαίσιο της μελέτης, με την συμπλήρωση επώνυμων ερωτηματολογίων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε, από τον ανάδοχο, η μελέτη διεξοδικά με τον καθορισμό ζωνών επίσκεψης. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο τουριστικό προϊόν. Το βασικό ερώτημα του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΟΔΑΠ ήταν ο ακριβής χρόνος έναρξης λειτουργίας της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος: Την 1η Αυγούστου ή την 1η Σεπτεμβρίου. Από την 1η Απριλίου 2024, αφού αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί η εμπειρία της πιλοτικής εφαρμογής, θα λειτουργήσει πλήρως το σύστημα των ζωνών επισκεψιμότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη, η συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα στην Ακρόπολη κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ της τάξης των 23.000 επισκεπτών. Ως ιδανικός αριθμός ημερησίως αναφέρεται οι 21.000 επισκέπτες, προκειμένου να εφαρμοστεί μια πολιτική προστατευτικού χαρακτήρα στο μνημείο.

Δημιουργούνται τέσσερις ωριαίες ζώνες επισκεψιμότητας, από τις 8.00 έως τις 12.00 με δυνατότητα επίσκεψης συνολικά 8.000 ατόμων. Επισημαίνεται ότι περίπου το 50% των επισκεπτών σήμερα επιλέγει τις πρωινές ώρες, 8.00-12.00. Δημιουργούνται οκτώ ωριαίες ζώνες από τις 12.00 έως τις 20.00 με 13.000 επισκέπτες. Στον προτεινόμενο αριθμό των επισκεπτών υπάρχουν ποσοστώσεις σε κατηγορίες, όπως των ομαδικών επισκέψεων ή των μεμονωμένων, ενώ δεν ισχύουν ζώνες για τα ΑμεΑ, τα οποία μπορούν να επισκέπτονται το μνημείο σύμφωνα με τον δικό τους προγραμματισμό.

Στην τοποθέτησή της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «η εκ του Συντάγματος κύρια αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού είναι η προστασία του μνημείου. Η Ακρόπολη, όπως και όλα τα πολιτιστικά αγαθά, είναι μη ανανεώσιμοι πόροι, τους οποίους οφείλουμε να προστατεύουμε, βάσει των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Το ζητούμενο είναι όλοι να προσαρμοστούμε στα δεδομένα που θέτει το ίδιο το μνημείο».

Όσον αφορά στο ζήτημα της αυξημένης επισκεψιμότητας που παρατηρείται, ακόμα και τις ημέρες με ακραίες καιρικές συνθήκες, η Υπουργός τόνισε ότι «τελευταία κάποιοι κάνουν λόγο για «ουρές», δημιουργώντας εντυπώσεις. Σε μνημεία του εξωτερικού ο χρόνος αναμονής του επισκέπτη είναι πολύ μεγαλύτερος από τον μέσο όρο αναμονής στην Ακρόπολη αλλά δεν έχει τεθεί ποτέ από κανέναν ανάλογο θέμα».

Η Λίνα Μενδώνη έθεσε ως βασική προϋπόθεση «σωστής και αποτελεσματικής συνεργασίας όλων των πλευρών, την προσαρμογή στα δεδομένα σύμφωνα και με δυνατότητες του ίδιου του μνημείου», τονίζοντας ότι «εάν δεν υπήρχε η Ακρόπολη, δεν θα υπήρχαν ουρές, δεν θα υπήρχε η μεγάλη τουριστική κίνηση». Τόνισε «την ανάγκη «κοινωνικοποίησης των μνημείων, την καθοριστική συμβολή του πολιτιστικού μας αποθέματος στην ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος και στην εθνική οικονομία, επισημαίνοντας ότι η ολοκληρωμένη προστασία του μνημείου δεν επιστρέπει το ημερήσιο όριο των επισκεπτών να ξεπερνά τις 20.000».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της η Υπουργός ζήτησε «ο ΟΔΑΠ και οι φορείς και οι επαγγελματίες του Τουρισμού να καταλήξουν σε δεσμευτική συμφωνία για τον χρόνο έναρξης της πιλοτικής εφαρμογής, καθώς δεν πρέπει στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου να δημιουργηθούν προβλήματα». Ως χρονικό όριο της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης ετέθη η 21 Ιουλίου τ.έ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων