Παράδοση
20 Απριλίου, 2020

Ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης και η τιμή στη γενέτειρα του

Διαδώστε:

Του Γεράσιμου Ι. Βασιλείου, για το Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά μια σπουδαία μορφή του ορθόδοξου μοναχισμού, τον Όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, τον καθηγητή του κοινοβιακού μοναχισμού στα Άγια Μετέωρα, στο δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο του αναχωρητισμού στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι ο Όσιος, με την ίδρυση της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου στο Πλατύ Λίθο, Μεγάλο Μετέωρο κατά τον Όσιο, μετονόμασε τους μέχρι τότε γνωστούς ως Στύλους των Σταγών σε Μετέωρα.

Ο Όσιος Αθανάσιος, ο κατά κόσμον Ανδρόνικος, γεννήθηκε από ευκατάστατους γονείς το 1302 στις Νέες Πάτρες (μεσαιωνικό όνομα της Υπάτης Φθιώτιδας), μόνασε στο Άγιο Όρος και ίδρυσε τη Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και τη δεύτερη μετά το Άγιο Όρος μοναχοπολιτεία, η οποία πρόσφερε πολλά σε όλη την Θεσσαλία και εκτός αυτής ιδιαίτερα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και αποτελεί μια από τις κορυφαίες μορφές του ορθόδοξου μοναχισμού τον 14ο αιώνα.

Στη γενέτειρα του, την Υπάτη η μνήμη του και η παρουσία του Αγίου παρέμεινε ζωντανή δια μέσω των αιώνων. Ο ίδιος ο Όσιος «διατήρησε» ανεπηρέαστη την τοποθεσία στην οποία βρισκόταν το πατρικό του σπίτι κάτω από την ακρόπολη της πόλης, εμφανιζόμενος σε όνειρα κατοίκων της Υπάτης και στο χώρο αυτό είχε κατασκευαστεί μικρό προσκυνητάρι. Σε αυτό το χώρο τα παλαιότερα χρόνια κάθε απόγευμα Πρωτομαγιάς συγκεντρώνονταν νέες και νέοι Υπαταίοι και τραγουδούσαν και χόρευαν.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αποφασίζει την ανέγερση μετοχίου στο χώρο της οικίας του πνευματικού της πατέρα. Την όλη προσπάθεια συντονίζει ο προηγούμενος του Μεγάλου Μετεώρου π Αθανάσιος Αναστασίου, με την συνεργασία του πρωτοπρεσβυτέρου π Δημήτριου Καραγιάννη και όλων των τοπικών φορέων.

Το μεγαλεπήβολο έργο ολοκληρώθηκε το 2006, με τα μεγαλόπρεπη εγκαίνια να πραγματοποιούνται στις 27 Αυγούστου από το μακαριστό Μητροπολίτη Φθιώτιδας Νικόλαο, μια ημέρα που έχει μείνει αξέχαστη στους ντόπιους. Ένας κομψός αρχιτεκτονικά ναός βυζαντινού ρυθμού κτισμένος σε ένα «δόντι» του βράχου προβάλλεται πάνω στο πράσινο της πλαγιάς, που στεφανώνεται από τα σημαντικά λείψανα του μεσαιωνικού κάστρου και προξενεί επιβλητική εντύπωση ήδη από μακριά. Διακοσμείται εξωτερικά με πινάκια και δυο μικρά ψηφιδωτά του Βλάση Τσοτσώνη. Στο εσωτερικό ένα θαυμάσιο τέμπλο με εικόνες μιας νέας, πολύ αξιόλογης αγιογράφου, εξαιρετικής ποιότητος και κατασκευής μαρμαρόστρωση και τοιχογραφίες επίσης του Βλάση Τσοτσώνη. Κάτω από τον ναό έχει κατασκευασθεί άνετη αίθουσα συνάξεων.

Στην Υπάτη κάθε χρόνο στις 31 Αυγούστου τελείται αγρυπνία εις ανάμνηση των εγκαινίων από την αδελφότητα του Μεγάλου Μετεώρου με πλήθος προσκυνητών να συμμετέχουν τόσο από την Φθιώτιδα όσο και από την περιοχή της Καλαμπάκας και των Τρικάλων. Επίσης, στις 20 Απριλίου κάθε έτους ή κατά την Διακαινήσιμο Εβδομάδα (εάν η 20η τύχει πριν το Πάσχα) τελείται πανηγυρική θεια Λειτουργία στο μετοχιακό ναό του Οσίου.

Η μνήμη του Οσίου παρέμεινε και θα συνεχίζει να παραμένει ζωντανή και στην γενέτειρα πόλη του Οσίου.

Ευχαριστούμε τον κ. Ιωάννη Ζαπαντιώτη για την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού.

Διαδώστε: