Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εξετάσεις των σπουδαστών του “Μουσικού Εργαστηρίου Χρόνης Αηδονίδης” της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Νεκταρίας Καραντζή.
Πρόκειται για έναν πρότυπο κύκλο μουσικών σπουδών απευθυνόμενο αποκλειστικά στους λάτρεις της ελληνικής παράδοσης, βυζαντινής και δημοτικής, ο οποίος λειτουργεί, κατά τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη απήχηση, στην Αθήνα, φιλοξενώντας παράλληλα σπουδαστές από κάθε μέρος της Ελλάδας.
Το Σάββατο 3 Ιουλίου, οι σπουδαστές του Μουσικού Εργαστηρίου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πρόοδό τους στο παραδοσιακό τραγούδι, τη θεωρία της δυτικής μουσικής, τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική και τη λαογραφία.
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν ενώπιον επιτροπής αποτελούμενης από τον σπουδαίο Αρχιμουσικό, Βασίλη Τσαμπρόπουλο, τον πρωτοψάλτη και καθηγητή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής Ηλία Φραγκάκη, τον πρωτοπρεσβύτερο Διευθυντή της Μουσικής Σχολής Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Λάμπρο Ανδρεάκη και ασφαλώς τον κορυφαίο δάσκαλο της παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη και την καλλιτεχνική διευθύντρια του ΜΕΧΑ, Νεκταρία Καραντζή.
Με βάση την τελική κατάταξη, τη μεγαλύτερη βαθμολογία (9,95) έλαβε η Μαρία Βαρβιτσιώτη, μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης. Ειδικη διάκριση προόδου και επιμέλειας έλαβαν επίσης οι σπουδάστριες -πλέον απόφοιτες του ΜΕΧΑ: Νατάσα Σαντοριναίου, Ελένη Θωμαΐδου και Πέννυ Κροκίδου.
Ο καινοτόμος κύκλος Σπουδών Μουσικής παράδοσης του ΜΕΧΑ αποτελεί σήμερα μια ολοκληρωμένη πρόταση για εκείνους που επιθυμούν να ασχοληθούν και να μυηθούν στον κόσμο της αυθεντικής παράδοσης.
Στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων του τριετούς προγράμματος διδασκαλίας, οι σπουδαστές διδάσκονται:
– Παραδοσιακό τραγούδι, με έμφαση στο ρεπερτόριο Θράκης, Μ. Ασίας, Μακεδονίας και Νησιών αλλά και στις μελισματικές ιδιαιτερότητες των καθιστικών τραγουδιών και των ψαλτοτράγουδων της Ανατολικής Θράκης.
– Στοιχεία Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής, συμπεριλαμβανομένης της βασικής θεωρίας των Ήχων, με σκοπό την αναγνώριση και αντιστοίχιση των παραδοσιακών δρόμων με τους βυζαντινούς ήχους και την επάρκεια ανάγνωσης παρτιτούρας βυζαντινής σημειογραφιας.
– Στοιχεία Θεωρίας Μουσικής και σολφέζ, με σκοπό την εξοικείωση του σπουδαστή της μουσικής παράδοσης με το πεντάγραμμο και τις κλίμακες και την αντιστοίχισή τους με τους βυζαντινούς ήχους και τους παραδοσιακούς δρόμους, στο πλαίσιο απόκτησης μιας κατά το δυνατό πληρέστερης και ολοκληρωμένης εικόνας της Μουσικής.
– Στοιχεία Λαογραφίας, με ειδική αναφορά στα ήθη, τα έθιμα και τις δοξασίες της Ελληνικής Λαϊκής Λατρείας, με βιβλιογραφικές αναφορές στο πολύτιμο έργο των κορυφαίων ερευνητών της Λαογραφίας Νικόλαου Πολίτη και Γεωργίου Μέγα, αλλά και του Πολυδωρου Παπαχριστοδούλου, ειδικότερα ως προς τις αναφορές των λαογραφικών στοιχείων της Θράκης.
Ο κύκλος μαθημάτων του «Μουσικού Εργαστηρίου Χρόνης Αηδονίδης» πραγματοποιείται στη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Αγ. Αθανασίου Πολυδρόσου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (οδός Ροδοδάφνης 20, λίγα μέτρα από τον προαστιακό Πεντέλης).
Το ΜΕΧΑ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες σπουδαστών και περιλαμβάνει τόσο φυσική όσο και διαδικτυακή διδασκαλία, σε ομαδικά τμήματα ή ιδιαίτερα μαθήματα, ανάλογα με τις ανάγκες των σπουδαστών.
Τα μαθήματα στα τμήματα θα ξεκινήσουν στα μέσα Σεπτεμβρίου 2021. Οι προεγγραφές όμως για το σπουδαστικό έτος 2021-2022 έχουν ήδη ξεκινήσει!
Για προεγγραφές και περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να απευθύνεστε στο e-mail: aidonidis.me@gmail.com