Παράδοση
18 Δεκεμβρίου, 2020

Tα έθιμα του Δωδεκαημέρου στον Πόντο

Διαδώστε:

Ένα διαδικτυακό εργαστήρι για παιδιά, με γιορτινό χρώμα παράδοσης και αναφορά στα έθιμα του Δωδεκαημέρου στον Πόντο, θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη. Μια παρέα της πόλης αποφάσισε να μην αφήσει τις κούκλες χωρίς τους μικρούς τους φίλους τα φετινά, παράξενα και μοναχικά Χριστούγεννα. Την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου, στις 06:00 μ.μ., προσκαλεί μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά της Ξάνθης καθώς και ολόκληρης της χώρας σε ένα διαδικτυακό εργαστήρι γεμάτο από τα Χριστούγεννα της πατρίδας μας αλλά και της οικουμένης.

Παρέα με τις κούκλες θα έρθουν και φίλοι από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας και του ελληνισμού για να μεταφέρουν εικόνες, εμπειρίες και μνήμες από τοπικά έθιμα του Δωδεκαημέρου. Συγκεκριμένα θα μιλήσουν:

για τα έθιμα του Πόντου, η Αναστασία Αδαμίδου, παιδαγωγός, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης,
για τα έθιμα της Πετρούσας (Δράμα), η Ευαγγελία Ντομπρίκη, δασκάλα, τ. πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσας,
για τα έθιμα της Σίφνου, η Αικατερίνη Καζίλα, δασκάλα,
για τα έθιμα της Κρήτης, η Ιωάννα Κρητσωτάκη-Δρακωνάκη, θεολόγος.
Την εξιστόρηση των εθίμων του Πόντου θα «συνοδεύσει» με τη λύρα και τη φωνή του ο χοράρχης Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Η συμμετοχή στο εργαστήρι είναι δωρεάν και οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να αποσταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: paidikoixanthis@gmail.com, σημειώνοντας τα στοιχεία των γονέων και του παιδιού, την ηλεκτρονική διεύθυνση της οικογένειας, καθώς και την πόλη διαμονής.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής Zoom. Υπεύθυνος διοργάνωσης είναι ο Νίκος Κοσμίδης, εικαστικός, MTh Θεολογίας. Συμμετέχουν οι παιδαγωγοί: Ελένη Μαρίνη, Κατερίνα Χαλιαμακίδου, Αναστασία Αδαμίδου, Ευαγγελία Εμμανουηλίδου και Έλενα Γκάλτσεβα. Διοργάνωση: Συνεργαζόμενοι Ιδιωτικοί Παιδικοί Σταθμοί Ξάνθης «Μαγικός Αυλός», «Πρότυπο» & «Μικροί Καλλιτέχνες».

Πηγή: pontos-news.gr

Διαδώστε: