Τα φημισμένα Θεοφάνια στο “Ελληνικό χωριό”, Τάρπον Σπρινγκς, που εορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου, δεν θα είναι ίδια με εκείνα των προηγουμένων χρόνων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Αυτή τη φορά, θα υπάρχουν λιγότερες εορταστικές εκδηλώσεις, δεν θα γίνει ο καθιερωμένος Αγιασμός των σκαφών και καταστημάτων στην κεντρική παραλιακή Λεωφόρο Δωδεκανήσου, ούτε το Ελληνικό Γλέντι που ακολουθεί την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα. Ακόμα και ο Αρχιεπίσκοπος, που θα τελέσει τον Αγιασμό των Υδάτων στο γραφικό κόλπο Σπρινγκ Μπάγιου, δεν θα έχει δίπλα του επισήμους και δεν θα ανέβει στη γνωστή υψωμένη ξύλινη εξέδρα, η οποία δεν πρόκειται να στηθεί αυτή τη φορά.
“Χρειάζεται να προσέξουμε, γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι”, δήλωσε στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ ο ιερατικός προϊστάμενος της ιστορικής κοινότητας του Αγίου Νικολάου, π. Αθανάσιος Χαριλάου. “Η ευχή και η προσευχή μας είναι να φύγει αυτή η πανδημία και την επόμενη φορά, να γιορτάσουμε με υγεία τα Αγια Θεοφάνια, όπως και τις προηγούμενες φορές”.
Το θέμα του εορτασμού συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, με την παρουσία παραγόντων του Δήμου, του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, Τάρπον Σπρινγκς και της Αστυνομίας. Υπήρχαν προτάσεις να μη γίνει καθόλου η τελετή στο Σπρινγκ Μπάγιου, όπως και να είναι μικρότερος ο αριθμός των νέων που θα κολυμπήσουν για να πιάσουν κατά την παράδοση τον Τίμιο Σταυρό από τη θάλασσα.
Τελικά, η τελετή θα γίνει και θα κολυμπήσουν 55 νέοι της Ομογένειας.
Αναμένεται να έλθουν από τη Ν. Υόρκη, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και από την Ατλάντα, ο Μητροπολίτης κ. Αλέξιος, καθώς και ο βοηθός του τελευταίου, επίσκοπος Ζήλων, Σεβαστιανός.
Την προηγούμενη ημέρα της τελετής, γίνεται πάντα ο Αγιασμός των σκαφών και των πληρωμάτων τους στο Spongs Docs του Anclote River, όπως και των ελληνικών στην πλειοψηφία καταστημάτων κατά μήκος της παραλιακής Λεωφόρου Δωδεκανήσου. Λόγω του κορωνοϊού, αυτή τη φορά, δεν θα γίνει.
Οπως είναι γνωστό, στην περιοχή αυτή κατά τον περασμένο αιώνα έφθασαν και εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι Ελληνες νησιώτες, που ασχολήθηκαν με την σπογγαλιεία στον διπλανό Κόλπο του Μεξικού.
Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Σπρινγκ Μπάγιου από τον Αρχιεπίσκοπο, συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες ομογενείς και ξένους, ενώ τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δίνουν μεγάλη δημοσιότητα.
Στα πλαίσια των μέτρων προφύλαξης λόγω του κορωνοϊού, αυτή τη φορά η Αστυνομία δεν θα επιτρέψει την παρουσία μεγάλου αριθμού θεατών.
Επίσης, δεν πρόκειται να κατασκευαστεί η ξύλινη εξέδρα, όπου ανεβαίνουν οι ιερωμένοι και οι επίσημοι και απ’ όπου ο Αρχιεπίσκοπος Αγιάζει τα ύδατα, ρίχνοντας τον Τίμιο Σταυρό. Στον υπάρχοντα χώρο, θα επιτραπεί να βρίσκονται μόνο οι απαραίτητοι.
Εχει ακυρωθεί, επίσης, το Ελληνικό Γλέντι που ακολουθεί μετά την τελετή. Αλλοτε γινόταν στο απέναντι πάρκο, Γκρέιγκ Παρκ και άλλοτε στη μεγάλη κοινοτική αίθουσα του Αγίου Νικολάου “Σπανός-Πάππας”.
Τις προηγούμενες χρονιές, ακόμα, η πομπή από την εκκλησία προς το Σπρινγκ Μπάγιου, περνούσε από τους δρόμους γύρω από τον ιερό ναό, πριν καταλήξει στο χώρο του Αγιασμού των Υδάτων. Αυτή τη φορά, θα πάει κατ’ ευθείαν στο χώρο της τελετής, με τους ιερωμένους και τους νέους που θα κολυμπήσουν, χωρίς άλλους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Σπρινγκ Μπάγιου είναι το μεγαλύτερο γεγονός για την περιοχή, θεωρείται δε ότι είναι η μεγαλύτερη του δυτικού κόσμου.
Σύμφωνα με τα καθιερωμένα ο Αρχιεπίσκοπος θα διαβάσει ευχή και θα ευλογήσει τους νέους που θα κολυμπήσουν για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Υπάρχει περιορισμός στην ηλικία των παιδιών που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 16 χρονών και να μην έχουν ξεπεράσει τα 18. Ο νικητής που θα τον πιάσει, θα πάει στη συνέχεια κοντά στον Αρχιεπίσκοπο ο οποίος και θα τον ευλογήσει.
Προηγουμένως, δύτες της τοπικής Αστυνομίας ερευνούν το βυθό όπου θα γίνει η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει κάτι το επικίνδυνο για τους νέους που θα κολυμπήσουν για να τον πιάσουν.
Κατά την στιγμή της τελετής στο Σπρινγκ Μπάγιου, μία νέα της Ομογένειας, ντυμένη στα άσπρα, θα αφήσει ελεύθερο να πετάξει ένα ολόλευκο περιστέρι, που συμβολίζει το Αγιο Πνεύμα.
Σύμφωνα με τα καθιερωμένα, ο αρχιεπίσκοπος δίνει στον νικητή έναν χρυσό σταυρό, ενώ αναμνηστικούς σταυρούς δίνει και στους άλλους κολυμβητές. Οι κολυμβητές, μαζί με τον νικητή ο οποίος κρατά και το κύπελλο που επίσης θα του δοθεί, περιέρχονται, συνήθως, θριαμβευτικά την κεντρική περιοχή του Τάρπον Σπρινγκς τραγουδώντας ψαλμούς των Θεοφανίων.
Πηγή: Εθνικός Κήρυκας
Φωτογραφία αρχείου: “Ε.Κ.”/Σταύρος Μαρμαρινός