Αρχιεπισκοπή Αμερικής
13 Ιουνίου, 2023

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής με την IOCC προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Διαδώστε:

Τον Μάρτιο του 2022, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.κ. Ελπιδοφόρος ανακοίνωσε την ίδρυση του Ουκρανικού Ταμείου Αρωγής της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής (GOARCH), μια σημαντική προσπάθεια συγκέντρωσης κεφαλαίων που ξεκίνησε σε συνεργασία με τις Διεθνείς Ορθόδοξες Χριστιανικές Φιλανθρωπικές Οργανώσεις (IOCC) για τη συγκέντρωση 1 εκατομμυρίου δολαρίων με στόχο την άμεση και μακροχρόνια μακροπρόθεσμη υποστήριξη των ανθρώπων στην Ουκρανία που επηρεάστηκαν από τις πολεμικές συρράξεις.

Έκτοτε, οι κοινές προσπάθειες του GOARCH και του IOCC έχουν ξεπεράσει τον αρχικό στόχο συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω της γενναιοδωρίας αμέτρητων οργανισμών, ενοριών και ατόμων. Από τα 700.000 $ που συγκεντρώθηκαν από το GOARCH, 100.000 $ δωρίστηκαν αμέσως τον Μάρτιο του 2022 για την υποστήριξη της πρώιμης ανακούφισης στην Ουκρανία. Η Αρχιεπισκοπή έχει επίσης συγκεντρώσει επιπλέον 600.000 δολάρια μέσω των εισφορών του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο δώρισε 50.000 δολάρια. Αντίστοιχη επιχορήγηση 50.000 $ έδωσε το Ίδρυμα Nicholas J. και Anna K. Bouras, όπως επίσης και μία ανώνυμη δωρεά 50.000 $. Ιδιώτες και ενορίες προσέφεραν συνολικά 450.000 $.

«Εκφράζω την εγκάρδια ευγνωμοσύνη σε όλους τους πιστούς μας που με γενναιοδωρία πρόσφεραν», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ.Ελπιδοφόρος. «Η Εκκλησία πασχίζει να είναι όχι μόνο τόπος λατρείας, αλλά πλέγμα αγάπης και ελπίδας, εκδηλώνοντας το μήνυμα του Χριστού για συμπόνια και φροντίδα για τους συνανθρώπους μας. Δουλεύοντας μαζί με τον έμπιστο συνεργάτη μας, την IOCC, στοχεύουμε να διασκορπίσουμε τη βοήθεια αποτελεσματικά και με συμπόνια και να ανακουφίσουμε όσους αντιμετωπίζουν εκτοπισμό από την άδικη εισβολή στην Ουκρανία».

Από τα συνολικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από το GOARCH, 150.000 $ διανεμήθηκαν μέσω της IOCC τον Σεπτέμβριο του 2022 για τις επείγουσες ανάγκες των εκκλησιαστικών και κοινοτικών κέντρων φιλοξενίας που εξυπηρετούν εκτοπισμένες οικογένειες και άτομα εντός της Ουκρανίας. Άλλα 150.000 δολάρια διανεμήθηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την υποστήριξη των προσπαθειών του για βοήθεια στην Ουκρανία. Πιο πρόσφατα, 400.000 $ από τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν δεσμεύτηκαν στην IOCC για το τελευταίο από τα κοινά έργα βοήθειας της GOARCH (Αρχιεπισκοπής Αμερικής) στην Ουκρανία. Το συγκεκριμένο έργο ξεκινμά αρχίζει να υλοποιείται τον Ιούνιο του 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2024.
Μέσω της συνεχιζόμενης αξιολόγησης των αναγκών και της συνεχούς επικοινωνίας με τους τοπικούς εταίρους ELEOS-Ukraine — τον επίσημο εκπρόσωπο του Συνοδικού Τμήματος Κοινωνικής Υπηρεσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας — και άλλες εθνικές και διεθνείς ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στην Ουκρανία, η IOCC έχει καθορίσει σχέδιο βοήθειας σε τρεις άξονες:

Το έργο αναμένεται να βοηθήσει 1.000 άμεσους δικαιούχους (εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα και άτομα με ειδικές ανάγκες στη Δυτική Ουκρανία) και έμμεσα προς όφελος άλλων κοινοτήτων που πλήττονται από συγκρούσεις.

Διαδώστε: