Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την επανέναρξη των εργασιών στον Ιερό Ναό και Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης.
Η ερχόμενη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, σηματοδοτεί μια σημαντική μέρα για την Ορθόδοξη κοινότητα και την Ομογένεια της Αμερικής εν γένει, καθώς ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αναμένεται να τελέσει τον αγιασμό και να ευλογήσει το ξεκίνημα του μεγάλου έργου της αποπεράτωσης (στις 18:30 ώρα Ελλάδος σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα).
Με μήνυμα του στο τεύχος Ιουλίου της μηνιαίας ενημερωτικής έκδοσης του Εθνικού Προσκυνήματος “St. Nicholas National Shrine Monthly Update”, ο Σεβασμιώτατος παρακαλεί τους πιστούς να εντείνουν τις προσπάθειες για την αποπεράτωση του έργου.
Παράλληλα, κάνει αναφορά και στο θλιβερό γεγονός της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, υπενθυμίζοντας ότι η έμπνευση για τον σχεδιασμό του Αγίου Νικολάου προήλθε από την Μεγάλη Εκκλησία.
“Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι η έμπνευση για τον σχεδιασμό του Αγίου Νικολάου προήλθε από την Αγιά Σοφιά, όπως μπορείτε να δείτε από την υπέροχη σειρά σχεδίων νερομπογιάς του αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα.”, – επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος και, μεταξύ άλλων, προσθέτει:
“Αντλώντας όλη την θλίψη και τον πόνο που σας προκάλεσαν τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα, σας παρακαλώ να δώσουμε τις καρδιές μας για την αποπεράτωση του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου ως απόδειξη της δύναμης, της συνέπειας και της πίστης μας. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με την Αγιά Σοφιά, η Μεγάλη Εκκλησία θα είναι πάντα δική μας. Ας κάνουμε τον Άγιο Νικόλαο μια μαρτυρία σε αυτό.”
Αναλυτικά, στην αρχική τοποθέτηση του, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρει:
“Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,
Σας γράφω σε αυτές τις ζοφερές ημέρες, όταν η αγαπημένη μας Αγιά Σοφιά έχει μετατραπεί σε τζαμί. Θέλω να υπενθυμίσω σε όλους ότι η έμπνευση για το σχεδιασμό του Αγίου Νικολάου προήλθε από την Αγιά Σοφιά, όπως μπορείτε να δείτε από την υπέροχη σειρά σχεδίων νερομπογιάς του αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα.
Βαθιά εμπνευσμένος από την υπέροχη εικόνα πάνω από την νότια πύλη, η οποία απεικονίζει τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο να προσφέρει την Πόλη και τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό να προσφέρει την Αγιά Σοφιά στην Θεοτόκο και στο Θείο Βρέφος, ο αρχιτέκτονας μορφοποίησε θαυμάσια την εικόνα της Παναγίας στο σχέδιο της Εκκλησίας. Και για να εδραιωθεί αυτή η σύνδεση με την Αγία Σοφία, ο τρούλος του Αγίου Νικολάου θα έχει σαράντα ραβδώσεις, όπως έχει ο τρούλος της Αγίας Σοφίας, για να βλέπει όλος ο κόσμος μια ζωντανή θύμηση της Μεγάλης Εκκλησίας.
Αυτή η καλλιτεχνική σύνδεση είναι επίσης πνευματική. Ακόμα και όταν η Αγιά Σοφιά χρησιμοποιείται για να επιτύχει τους κοντόφθαλμους και αποκλειστικούς στόχους της “δόξας” και κυριαρχίας, ο Ιερός Ναός και το Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου θα γίνει μια ανοικτή και περιεκτική μαρτυρία της μέγιστης ανθρώπινης προσδοκίας για το Θείο. Για χίλια χρόνια, η Αγιά Σοφιά ήταν το μεγαλύτερο κτίσμα – θρησκευτικό ή άλλου είδους – στον κόσμο. Ο Άγιος Νικόλαος θα είναι τόσο μεγάλος, αλλά όχι σε φυσική μορφή.”
και, μεταξύ άλλων, προσθέτει:
“Επομένως, αντλώντας όλη την θλίψη και τον πόνο που σας προκάλεσαν τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα, σας παρακαλώ να δώσουμε τις καρδιές μας για την αποπεράτωση του Εθνικού Προσκυνήματος του Αγίου Νικολάου ως απόδειξη της δύναμης, της συνέπειας και της πίστης μας. Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με την Αγιά Σοφιά, η Μεγάλη Εκκλησία θα είναι πάντα δική μας. Ας κάνουμε τον Άγιο Νικόλαο μια μαρτυρία σε αυτό.”
Πρόσφατα, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είχε εκφράσει την αισιοδοξία ότι οι εργασίες στον Άγιο Νικόλαο στο Σημείο Μηδέν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, τονίζοντας ότι χάρη στις δωρεές έχει εξασφαλιστεί το ποσό για την επανέναρξη των εργασιών, ενώ έχει σχεδόν καλυφθεί το κόστος για την αποπεράτωση του έργου. Επιπλέον, πρόσθεσε ότι είναι εφικτός πλέον ο στόχος να τελεστούν τα εγκαίνια του ναού στην 20η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
O Άγιος Νικόλαος στο Σημείο Μηδέν – Η λαμπρή ιστορία μέχρι την 11/9 , οι δύσκολες μέρες και το στοίχημα του 2021
Άγιος Νικόλαος – Σημείο Μηδέν: Μια ιστορία θριάμβου