Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Αμερικής με Πρύτανη του ΑΠΘ
Με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο συναντήθηκε ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, σήμερα Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022, στην Αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: “Πρέπει να ομολογήσω δημόσια και ενώπιον σας κ. Πρύτανη και αγαπητοί συνάδελφοι ότι ό,τι έγινα και όπως καταρτίστηκα και όπως μορφώθηκα, το οφείλω στους δασκάλους μου και το οφείλω στο πανεπιστήμιο μου”.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα λόγω, μεταξύ άλλων, και της ιδιαίτερης σχέσης του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, και συγκεκριμένα με τη Θεολογική Σχολή όπου έχει πραγματοποιήσει τις προπτυχιακές και τις διδακτορικές σπουδές του και έχει διδάξει, από το 2011, Συμβολική, Διορθόδοξες και Διαχριστιανικές Σχέσεις.
Ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο ως ένα μέλος της οικογένειας του ΑΠΘ το οποίο τιμά το Αριστοτέλειο από τη θέση την οποία κατέχει. «Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, οι Πρυτανικές Αρχές, η Σύγκλητος και όλη η οικογένεια του ΑΠΘ θα είμαστε πάντα αρωγοί και θα είμαστε δίπλα σας για να ενισχύσουμε το έργο σας σε οτιδήποτε χρειαστεί η Ορθόδοξη Εκκλησία και ειδικότερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής», δήλωσε ο κ. Πρύτανης ενώ αναφέρθηκε στο σημαντικό εκκλησιαστικό και ανθρωπιστικό έργο που επιτελεί ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον Πρύτανη του ΑΠΘ αλλά και τους συναδέλφους στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για το θερμό καλωσόρισμα που του επιφύλαξαν λέγοντας χαρακτηριστικά «Μπορεί να είμαι Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αλλά εδώ αισθάνομαι ως ένας από εσάς. Αισθάνομαι ότι αυτή η τιμή που γίνεται σήμερα στο πρόσωπό μου με κάνει να ντρέπομαι και να κοκκινίζω. Αλλά ίσως είναι η ευκαιρία να προβληθεί το πανεπιστήμιο μας, διότι πρέπει να ομολογήσω δημόσια και ενώπιον σας κ. Πρύτανη και αγαπητοί συνάδελφοι ότι ό,τι έγινα και όπως καταρτίστηκα και όπως μορφώθηκα, το οφείλω στους δασκάλους μου και το οφείλω στο πανεπιστήμιο μου.
Εγώ εδώ σπούδασα, είμαι υπερήφανος να πω ότι είμαι απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διδάκτωρ και μέλος ΔΕΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, στο οποίο δεν οφείλω μόνο τη μόρφωση μου και την ακαδημαϊκή μου εξέλιξη. Οφείλω και πάρα πολλά πράγματα τα οποία αποκόμισα από τη μεταγενέστερη καριέρα μου στη σταδιοδρομία μου σαν κληρικός, όταν για παράδειγμα έγινα ηγούμενος στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης».
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στη σημαντική συνεργασία με το ΑΠΘ για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους αποφοίτους της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης ενώ έκανε ειδική μνεία στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ το οποίο ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο το αγγλόλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, χαρακτηρίζοντάς το ως «μία τεράστια πρόοδο και μία τεράστια συμβολή στα παιδιά μας στην Αμερική, γιατί μπορούν να έρχονται εδώ, σε ένα περιβάλλον ελληνικό, να ενισχύσουν περισσότερο την ελληνική ταυτότητά τους και ταυτόχρονα να σπουδάσουν ιατρική και να επιστρέψουν αργότερα στην Αμερική και να ασκήσουν το επάγγελμα, να πάρουν την ειδικότητά τους». Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει ήδη παράσχει υποτροφίες σε παιδιά Ελληνοαμερικανών για να σπουδάσουν στο ΑΠΘ.
«Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, απρόκλητη η εισβολή της Ρωσίας»
Επίσης κατά την διάρκεια της επίσκεψης του ο Σεβασμιώτατος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντας «απρόκλητη» την εισβολή της Ρωσίας στην γειτονική της χώρα.
«Δε σας κρύβω ότι με στεναχωρεί όταν ακούω δηλώσεις του τύπου: “Οι δύο πλευρές, οι αντιμαχόμενες, να τα βρούνε και είναι αδελφοί Ορθόδοξοι χριστιανοί και δεν πρέπει να μαλώνουν. Μου θυμίζει σα να περιγράφει ένα καυγά μεταξύ ενός Ουκρανού και ενός Ρώσου σε μια πλατεία του Βελγίου», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και πρόσθεσε: «Αλλά δε μιλάμε για αυτό. Μιλούμε για μια απρόκλητη εισβολή μιας χώρας σε μια άλλη χώρα, ανεξάρτητη χώρα, μια κατάληψη εδαφών ξένης χώρας. Επομένως, δεν είναι ακριβώς θέμα ειρήνευσης δύο ανθρώπων που τσακώνονται. Η Ουκρανία δεν έχει τσακωθεί με κανέναν, είναι ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος».
Ο Σεβασμιώτατος, διερωτήθηκε ρητορικά πως θα φαινόταν στους Έλληνες αντίστοιχες δηλώσεις – σαν αυτές που γίνονται τώρα, από κάποιους, για το θέμα της Ουκρανίας- στο παρελθόν, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και συνέχισε: «Είναι ξέρετε σα να διαβάζει κανείς μια δήλωση – πηγαίνετε λίγο μερικές δεκαετίες πριν, την μέρα που εισβάλει η Τουρκία στην Κύπρο και να ακούτε σαν Έλληνες μια δήλωση του τύπου: Ε, πρέπει να τα βρουν οι Έλληνες με τους Τούρκους, δεν είναι σωστό να μαλώνουν. Για να έχουμε μια πραγματική διάσταση του τι συμβαίνει στην Ουκρανία σήμερα πρέπει να θυμηθούμε τι συνέβη στον ελληνισμό γιατί κάθε άλλη προσέγγιση δεν είναι δίκαιη. Απλά», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και συνέχισε: «Ο Πατριάρχης μας, στην Κωνσταντινούπολη, ήδη, έκανε μια πολύ δυνατή δήλωση, νομίζω, ότι απέδωσε παρά πολύ σωστά την πραγματική διάσταση των γεγονότων και του τι πρέπει να γίνει. Είναι κρίμα».
Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την πλευρά του ΑΠΘ, ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Καθηγητής Δημήτριος Κωβαίος, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής Χρυσόστομος Σταμούλης, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγητής Κωνσταντίνος Μπίκος, ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας, Καθηγητής Νικόλαος Μαγγιώρος, ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χρήστου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας, Καθηγητής Παναγιώτης Σπαθής και ο Πρόεδρος του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Καθηγητής Αναστάσιος Τσαγγαλίδης.
Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Αθανασίου, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πέτικας, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Βασίλειος Πάππας και ο Πρόεδρος Φιλοπτώχου Αδελφότητας Θεσσαλονίκης Λεωνίδας Παπαδόπουλος.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.