Ακόμη έναν σύνδεσμο με τον οποίο η πέμπτη Ήπειρος συνδέεται πλέον με το Σεπτό Κέντρο της Ορθοδοξίας, την Κωνσταντινούπολη, απέκτησε η Αυστραλία και πιο συγκεκριμένα η πόλη της Αδελαΐδας. Πρόκειται για τον νέο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας τα Θυρανοίξια του οποίου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, στη σύνδεση του ονόματος με την Πόλη που πλέον γίνεται σημείο αναφοράς για την περιοχή και όχι μόνο.
Την ώρα που η Τουρκία χτίζει τζαμιά με το όνομα “Αγία Σοφία”, όπως πρόσφατα στην Ιαπωνία (βλέπε αναλυτικά το χθεσινό δημοσίευμα του ope.gr), o Ελληνισμός δεν ξεχνά να θυμίζει ότι ο ναός – σύμβολο για την Ορθοδοξία είναι βαθιά ριζωμένος στην καρδιά του.
Τα θυρανοίξια
Μέσα σε κλίμα πνευματικής χαράς και συγκίνησης, το πρωί της Κυριακής, 27 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος τέλεσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων του νέου Ι. Καθεδρικού Ναού της Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας Αδελαΐδος, ο οποίος θα τιμάται επ’ ονόματι της του Θεού Σοφίας.
Πλήθος πιστών παρέστη στο ιστορικό αυτό γεγονός για την τοπική Εκκλησία και για τον Ελληνισμό της Νοτίου Αυστραλίας, ενώ τον Σεβασμιώτατο πλαισίωναν ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαΐδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Βρισβάνης, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελόης κ. Αιμιλιανός, o Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Πέρθης, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Μακάριος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Αδελαΐδα κ. Γεώργιος Ψιάχας, καθώς και οι κληρικοί της πόλεως της Αδελαΐδος.
“Το όνομα του ναού μας παραπέμπει κάθε φορά στην Κωνσταντινούπολη”
Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε εισαγωγικά στην ανάγκη που υπαγόρευσε την απόκτηση νέου Καθεδρικού Ναού, καθώς και εγκαταστάσεων για τα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στην Αδελαΐδα, ενώ εξήγησε ποιοι ήταν οι λόγοι που τον ενέπνευσαν ώστε να δώσει το όνομα «Αγία Σοφία, η Σοφία του Θεού» στον νέο Ιερό Ναό.
Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ήταν δώρο του Θεού που βρέθηκε αυτός ο παλαιός και ιστορικός Ναός να αγοραστεί από τους Προτεστάντες για την Ορθόδοξη Εκκλησία, εδώ στο κέντρο της πόλης, ούτως ώστε να έχουμε μια αξιοπρεπή βάση για τις ανάγκες μας και για τις υπηρεσίες της Αρχιεπισκοπής. Το όνομα του Ναού θα είναι η Αγία Σοφία, δηλαδή η του Θεού Σοφία, για να μας παραπέμπει, κάθε φορά που θα αναφερόμαστε σε αυτό τον Ναό, στην Κωνσταντινούπολη και στο Πατριαρχείο μας. Να θυμόμαστε τη μεγάλη Αγία Σοφία και τον Πατριάρχη μας που κρατά Θερμοπύλες και φωτίζει με τη ζωή του και την Πατριαρχική διακονία του την Ορθόδοξη Εκκλησία».
«Η Εκκλησία προσεύχεται διηνεκώς για τους κτήτορες των ναών της»
Συγκινητικοί ήταν και οι λόγοι του Επισκόπου Σινώπης κ. Σιλουανού, Αρχιεπισκοπικού Επιτρόπου Αδελαϊδος. Ο Θεοφιλέστατος, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ευλογία που έδωσε για την ίδρυση του νέου Αρχιεπισκοπικού Ναού και τη συμπαράστασή του στο μεγαλεπήβολο αυτό έργο, τόνισε πως είναι μεγάλη ευλογία να περιλαμβάνεται κανείς μεταξύ των κτητόρων ενός νέου Ναού, και μάλιστα Αρχιεπισκοπικού. «Η Εκκλησία προσεύχεται διηνεκώς για τους κτήτορες των ναών της», συμπλήρωσε.
Ο Θεοφιλέστατος εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του προς τους συντελεστές του έργου, στους οποίους ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος, σε αναγνώριση των κόπων και προσπαθειών τους, προσέφερε δώρα που ετοίμασαν οι κυρίες της Φιλοπτώχου Αδελφότητος.
Στο τέλος ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας εξήρε την προσφορά και τη διακονία του Θεοφιλεστάτου κ. Σιλουανού στη Νότιο Αυστραλία και τον ευχαρίστησε για το έργο του, το οποίο, όπως το χαρακτήρισε, είναι εκκλησιαστικό και πνευματικό.
Διαβάστε επίσης: