«Με αγάπη και ενότητα προχωρούμε για τη δόξα του Χριστού και του Γένους μας, γιατί αξίζει να παραδώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στις νέες γενεές». Το ενωτικό αυτό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, αποτέλεσε το επισφράγισμα της επετειακής εκδήλωσης, υπό τον τίτλο: «Προς τιμήν και μνήμην – 100 χρόνια Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας», η οποία φιλοξενήθηκε στην επίσημη αίθουσα του Δημαρχείου του Σύδνεϋ, το βράδυ της Παρασκευής, 22 Μαρτίου.
Η επιβλητική αίθουσα ήταν κατάμεστη από θεατές, οι οποίοι απόλαυσαν ένα υπέροχο μουσικό κονσέρτο υπό την διεύθυνση του μουσικοσυνθέτη κ. Ηλία Βυτόγιαννη. Στην ξεχωριστή αυτή βραδιά παρέστησαν, μεταξύ άλλων, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Σταύρος Βενιζέλος και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, κ. Ιωάννης Μαλλικούρτης, αμφότεροι μετά των συζύγων τους, καθώς και η ομογενής Βουλευτής και σκιώδης Υπουργός Οικονομικών και Αθλητισμού στη Νέα Νότιο Ουαλία, κ. Ελένη Πετεινού.
Μετά την ολοκλήρωση του μουσικού προγράμματος, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος εκφώνησε σύντομη ομιλία, αναφερθείς εισαγωγικά στο χρονικό της ιδρύσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και υπογραμμίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που διεδραμάτισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην ένδοξη πορεία της Ορθοδοξίας στην πέμπτη ήπειρο.
Επισήμανε δε ότι η Μητέρα Εκκλησία δεν έχει παύσει να αγωνιά και να μεριμνά για το ποίμνιό της στην Αυστραλία, γεγονός που επιβεβαιώνεται περίτρανα από τις πρόσφατες ευεργετικές αποφάσεις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου περί του νέου Συντάγματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Χάρη στις αποφάσεις αυτές, οι οποίες ελήφθησαν μετά από θετική εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, «είμαστε πλέον σίγουροι», σημείωσε ο Σεβασμιωτατος, «ότι το μέλλον που ετοιμάζουμε για τα παιδιά μας, θα είναι απαλλαγμένο από τις διχόνοιες και τους διχασμούς του παρελθόντος και, κυρίως, από εκκλησιαστικά σχίσματα και μερισμούς».
Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος μνημόνευσε μετ’ ευγνωμοσύνης όλους τους προκατόχους του Ιεράρχες, καθώς και τους κληρικούς και λαϊκούς που εργάστηκαν θυσιαστικά τα προηγούμενα εκατό χρόνια για την κατά Θεόν πρόοδο του Ελληνισμού της πέμπτης ηπείρου. Ακολούθως, συνεχάρη τους συντελεστές της επετειακής εκδηλώσεως, με πρώτον τον μουσικοσυνθέτη κ. Ηλία Βυτόγιαννη, ενώ ευχαρίστησε άπαντες τους παρισταμένους και συμμετέχοντες στη χαρά της τοπικής Εκκλησίας.
Απευθυνόμενος, ειδικότερα, στον άρτι διορισθέντα νέο Πρέσβη της Ελλάδος κ. Βενιζέλο, έκανε λόγο για έναν ευαίσθητο και φιλόχριστο άνθρωπο, και τον ευχαρίστησε για την επιλογή να ξεκινήσει ουσιαστικά την υπηρεσία του στη Αυστραλία με την παρουσία του στην επετειακή εκδήλωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε προς όλους ενωτικό κάλεσμα, υπογραμμίζοντας ότι «η ενότητα και η μεταξύ μας αγάπη είναι τα μόνα εφόδια στα οποία μπορούμε να βασιστούμε για να προχωρήσουμε μπροστά και να οδηγηθούμε στο φως. Όλα τα άλλα: ιδιοτέλειες, χωρισμοί, αντιπάθειες, μίση και φιλοδοξίες, οδηγούν στο σκοτάδι και στη φθορά».