Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου, 23 Σεπτεμβρίου, ο Μ. Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή της Συνάξεως της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού, Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης και Αγίας Ελέσης στο προάστιο Kogarah του Σύδνεϋ.
Στην Ακολουθία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ευρίσκεται στο Σύδνεϋ για τη συμμετοχή του στη 1τ2η Κληρικολαϊκή Συνέλευση ης Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ.κ. Νικήτας, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση, οι προσκεκλημένοι εξ Ελλάδος Αρχιερείς, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, καθώς επίσης οικείος Ποιμενάρχης, Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, πλαισιούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβο, Μελόης κ. Αιμιλιανό, Σινώπης κ. Σιλουανό, Σωζοπόλεως κ. Κυριακό, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλο (Ιερατικώς Προϊστάμενο του πανηγυρίζοντοςΙ.Ναού), Κερασούντος κ. Ευμένιο και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίο.
Στο τέλος του Εσπερινού, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος καλωσόρισε με θερμούς αδελφικούς λόγους τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς, ενώ αναφέρθηκε εν συντομία στην ιδιαίτερη αγάπη και ευλάβεια που έχει ο φιλόχριστος λαός της Αυστραλίας για το ιερό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Στη συνέχεια, κατόπιν παρακλήσεως του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος. Ενώπιον του πολυπληθούς εκκλησιάσματος, ο Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος περιέγραψε πώς ο βίος της Παναγίας και η παρουσία της στη ζωή της Εκκλησίας μας, σχετίζονται με την Ανάσταση. Αφού αναφέρθηκε σε σχετικά γεγονότα, από τη γέννησή Της έως και την Ανάσταση του Χριστού, καταληκτικά παρατήρησε πως η σχέση της Θεοτόκου με την Ανάσταση πιστοποιείται και από τις θαυματουργικές εμφανίσεις ιερών εικόνων, όπως αυτή που συνέβη σε έναν φτωχό βοσκό στο νησί των Κυθήρων με την εικόνα της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης. «Ανάσταση είναι η εμφάνιση των ιερών σεβασμάτων και η αποκάλυψη των ιερών εικόνων της Παναγίας μας, που είναι κατάσπαρτες σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ορθόδοξη οικουμένη», υπογράμμισε και προσέθεσε: «Αυτές οι ιερές εικόνες, ενώ είναι δυσαρίθμητες στη μέτρησή τους, δεν κατακερματίζουν το πρόσωπο της Παναγίας. Αλλά αποδεικνύουν πως με κάθε τρόπο η Παναγία συνοδεύει τον αγώνα μας προς τον Σταυρό μέχρι την ώρα της Αναστάσεως».
Επιπλέον, Σεβασμιώτατος κ. Πρόδρομος εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του για τη συμμετοχή του σε μια ξεχωριστή πανήγυρη, όπου «γιορτάζει μια ξενιτεμένη Παναγιά», όπως χαρακτηριστικά παρατήρησε. «Γιορτάζει μια Παναγιά που αναπαύεται πρώτα στο προσκυνητάρι της καρδιάς όλων σας», επισήμανε, μνημονεύοντας μετ’ επαίνων αφενός τους πρώτους μετανάστες, οι οποίοι φεύγοντας από τα Κύθηρα φρόντισαν να πάρουν στις καρδιές τους «τον τιμαλφέστερο θησαυρό του νησιού», και αφετέρου τους απογόνους αυτών, οποίοι διατηρούν έως σήμερα άσβεστο το καντήλι της πίστεως και μεταδίδουν τη φλόγα στις νεότερες γενεές Ομογενών.
Τέλος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου απευθύνθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας με εγκωμιαστικούς λόγους, τόσο για την προσωπικότητά του, όσο και για το καλλίκαρπο έργο που έχει επιτελέσει κατά την ποιμαντορία του στην Εκκλησία της πέμπτης ηπείρου. Κατέληξε δε ευχόμενος η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας να είναι πάντοτε Παναγιοσκέπαστη και «πάντοτε να γίνεται αιτία χαράς για τον Οικουμενικό Θρόνο και για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία».