Στην Ιερά Μονή «Άξιον Εστί» στο Νορθ-Κόουτ της Βικτώριας ιερούργησε ο Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος πλαισιούμενος από τον ιερατικώς προϊστάμενο π. Σπυρίδωνα Μπόνια και τον οικονόμο π. Ιορδάνη Κρικέλη, με την παρουσία πλήθους πιστών, την Κυραική της Σταυροπροσκυνήσεως.
Ο Θεοφιλέστατος μίλησε στο εκκλησίασμα για τη σημασία της ημέρας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε στη μέση της Μεγάλης Σαρακοστής. Έχουμε ανάγκη από βοήθεια και ενθάρρυνση. Από την άλλη πλευρά, αφού αντέξουμε αυτή την κόπωση και έχουμε αναρριχηθεί στο βουνό μέχρι αυτό το σημείο, αρχίζουμε να βλέπουμε το τέλος της πορείας μας και η ακτινοβολία του Πάσχα γίνεται πιο έντονη.
Η Σαρακοστή είναι η σταύρωση του εαυτού μας, είναι η εμπειρία – περιορισμένη βέβαια – που αποκομίζουμε από την εντολή του Χριστού που ακούγεται στο ευαγγελικό ανάγνωσμα αυτής της Κυριακής: «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι».
Αλλά δεν μπορούμε να σηκώσουμε το σταυρό μας και ν΄ ακολουθήσουμε το Χριστό αν δεν ατενίζουμε τον Σταυρό που Εκείνος σήκωσε για να μας σώσει. Ο δικός Του Σταυρός, όχι ο δικός μας, είναι εκείνος που μας σώζει. Ο δικός Του Σταυρός είναι εκείνος που δίνει νόημα αλλά και δύναμη στους άλλους. Αυτό μας εξηγεί το συναξάρι της Κυριακής αυτής».
Ακολούθησε από τον Θεοφιλέστατο και τον π. Ιορδάνη Κρικέλη η τέλεση Επιμνημόσυνης δεήσεως υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρωικώς μαχόμενων και πεσόντων κατά την Ελληνική Επανάσταση.
Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο μπροστά από την κεντρική είσοδο της Ιεράς Μονής «Άξιον Εστί», σε μια τελετή που οργάνωσε το διοικητικό συμβούλιο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελλήνων Αποστράτων και Εφέδρων στην Αυστραλία, κ. Παναγιώτης Δούρειος. Στο μνημόσυνο παρέστησαν η εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου της Αυστραλίας, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος κ. Μαρία Βαμβακινού, η εκπρόσωπος του Πολιτειακού Κοινοβουλίου της Βικτώριας, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος για την περιοχή του Northcote κ. Κατ. Θεοφάνους, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ο πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής ενοριών και κοινοτήτων Μελβούρνης και Βικτωρίας και πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής Εθνικής Επετείου στη Βικτώρια κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος RSL Μελβούρνης (Hellenic RSL) κ. Μανώλης Καρβέλας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Δρ. Μαρίνης Πιρπιρής, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας της Αυστραλίας, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης και του Συλλόγου Θεσσαλονικέων «Ο Λευκός Πύργος», κ. Παύλος Μαυρουδής, η πρόεδρος της Πρόνοιας κ. Χριστίνα Παυλίδη, η πρόεδρος της Αυστραλιανής Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Συμέλα Σταματοπούλου, ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας κ. Δημήτριος Αλεξόπουλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Κριθιάς Αυστραλίας, κ. Χριστίνα Σταμπουλίδη, ο πρόεδρος του Παναρκαδικού Συλλόγου Μελβούρνης & Βικτωρίας «Ο Κολοκοτρώνης», κ. Γιάννης Δημητρόπουλος, ο πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας κ. Μιλτιάδης Σταματάκος, ο πρόεδρος των συλλόγων ηλικιωμένων κ. Ιωάννης Κοστούλιας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Χαλκιδικεων «Αριστοτέλης ο Σταγειριτης», κ. Λευτέρης Κούρτης, η γραμματέας της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης & Βικτωρίας, κ. Αναστασία Σαρακινη, η πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (Σ.Ε.Κ.Α) Μελβούρνης & Βικτωρίας, κ. Καίτη Γεωργίου, ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Αδελφότητας Μελβούρνης & Βικτωρίας «Λεωνίδας» κ. Γιάννης Μαστρογιανακος, η εκπρόσωπος εκπαιδευτικών του σχολείου «Oakleigh Grammar», καθηγήτρια κ. Νατάσα Σπανού, με αντιπροσωπεία μαθητών, ο πρόεδρος της Φιλανθρωπικής Εταιρίας Νομού Καβάλας «Άγιος Σίλας», κ. Παναγιώτης Μάρκου, η Γραμματέας της Παγκρητίου κ. Μαρία Μανιού, και ο διευθυντής δημοσίων σχέσεων υποκαταστήματος της Bank of Sydney, κ. Σωτήρης Μάτης.
Μετά από την Επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση των στεφανιών, παρατέθηκε γεύμα στην αίθουσα δεξιώσεων της Μονής, όπου ο πρόεδρος κ. Παναγιώτης Δούρειος ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και προσφώνησε τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκη, ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, τονίζοντας τη σπουδαιότητά της και την τεράστια προσφορά των ηρώων στο μέλλον της πατρίδας μας. Ρίγη συγκίνησης σκόρπισε η ανάγνωση του μηνύματος του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, από τη μικρή Ελένη Καλυμνιού.
Το απόγευμα της Κυριακής, ο Θεοφιλέστατος Ευμένιος ιερούργησε στον Κατανυκτικό Εσπερινό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στο Thomastown, πλαισιούμενος από τον ιερό Κλήρο της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας Νορθ-Κόουτ.
Στο κήρυγμά του, ο Επίσκοπος Κερασούντος αναφέρθηκε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που γιορτάσαμε αυτές τις ημέρες, τονίζοντας την αναγκαιότητα να συμβαδίζουν οι πράξεις μας με το θέλημα του Πανάγαθου Θεού.
«Η Θεοτόκος είχε γαλουχηθεί από τους ευσεβείς γονείς Της και το ευσεβές ιερατείο του Ναού, όσο καιρό βρισκόταν εκεί, για την αναμονή του Σωτήρα», τόνισε και συνέχισε: «Απλά η αναγγελία του ερχομού Του πλήρωσε την αγνή ψυχή Της με ανείπωτη χαρά και ουράνια αγαλλίαση. Η ταπεινή Παρθένος, βαπτισμένη και λουσμένη από τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, δέχτηκε την ρήση του Γαβριήλ.
Αυτή η σωτήρια συγκατάθεση αποτελεί την αρχή της σωτηρίας του κόσμου. Σε υποθετική ερώτηση, αν η Θεοτόκος δε συναινούσε και δεν αποδέχονταν να γίνει η Μητέρα του Σωτήρα μας, η σάρκωση του Λόγου θα ήταν αδύνατη και η σωτηρία απραγματοποίητη.
Το ιερότατο στόμα της Θεομήτορος εκείνη τη στιγμή αντιπροσώπευε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος και την αγωνία του να σωθεί από τα δεσμά της αμαρτίας και του διαβόλου. Κατά συνέπεια η Θεοτόκος, μετά τον Τριαδικό Θεό, είναι το πρόσωπο που πρωταγωνιστεί στο έργο της απολυτρώσεως του ανθρωπίνου γένους».
Ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε επίσης στην ημέρα της Σταυροπροσκυνήσεως και κλείνοντας υπενθύμισε σε όλους εφεξής παραδοσιακά ευχόμαστε Καλή Ανάσταση.
Πηγή vema