Ομογενείς της Αυστραλίας θυμούνται την ηγετική φυσιογνωμία που σημάδεψε την Αυστραλία-
«Από περίσσεια αγάπη δεν έγινε έγκλημα κανένα», έγραφε σε ένα από τα ποιήματα του ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος κυρός Στυλιανός…
Διαβάστε το αφιέρωμα του neoskosmos.com με μαρτυρίες ομογενών για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο:
Θεοδώρα Μάϊος
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός, ήταν αδιαμφισβήτητα μια εμβληματική φυσιογνωμία της ορθοδοξίας. Τοποθετήθηκε Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και στο διάστημα αυτό το έργο που διετέλεσε σε όλους τους τομείς ήταν τεράστιο.
Ταυτόχρονα, ήταν ένας άνθρωπος με ευαισθησίες και δυνατή προσωπικότητα που δεν δίσταζε να εκφέρει την άποψη του ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που δεν δίστασε να συγκρουστεί με παράγοντες εντός και εκτός της ομογένειας.
Κατά την διάρκεια της θητείας του αναδιοργάνωσε πλήρως την Αρχιεπισκοπή, ασχολήθηκε με θέματα που αφορούσαν την διάδοση και την διατήρηση του ελληνικού πολιτισμού, των τεχνών και των γραμμάτων, ενώ έδωσε σκληρές μάχες με κοινότητες και ομογενειακούς παράγοντες.
Επί ημερών του επήλθε εξομάλυνση των σχέσεων σχεδόν με το σύνολο των Ελληνικών κοινοτήτων στην Αυστραλία.
Πολλοί ομογενείς, πολιτικοί, παράγοντες, επιχειρηματίες και απλοί πιστοί τον θυμούνται με αγάπη και μοιράζονται τις σκέψεις τους.
ΣΤΑΘΗΣ ΓΕΩΡΓΑΝΑΣ – ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
«Για εμάς ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ήταν ένας πραγματικός ηγέτης που για 44 συναπτά έτη υπηρέτησε την Ορθοδοξία και εργάστηκε σκληρά για την θεμελίωση και την διάδοση των Ορθόδοξων Θεολογικών Σπουδών στην Αυστραλία. Θα μας λείψει πολύ και σαν ιερέας, και σαν άνθρωπος αλλά και σαν ποιητής», δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο ομοσπονδιακός Βουλευτής Στάθης Γεωργανάς όταν πληροφορήθηκε πως ο Αρχιεπίσκοπος εκοιμήθη την Δευτέρα το απόγευμα.
ΤΟΜ ΚΟΥΤΣΑΝΤΩΝΗΣ – ΠΡΩΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΑΣ
«Συχνά λέμε πως δεν εκτιμάται ένας άνθρωπος έως ότου πάψει να βρίσκεται εν ζωή και σήμερα αυτή η σκέψη είναι σίγουρα στο μυαλό των ομογενών που πληροφορήθηκαν τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου μας, ενός ανθρώπου των γραμμάτων και των γλωσσών, ενός ανθρώπου που υπερασπίστηκε με σθένος την Ορθοδοξία μας ακόμα και απέναντι στον Καρδινάλιο Ratzinger.
«Πολλές φορές πρωθυπουργοί και υπουργοί της Αυστραλίας τον επισκέπτονταν και ζητούσαν τη συμβουλή του όπως έκανε και ένας πολιτειακός Θησαυροφύλακας της Νότιας Αυστραλίας» αποκάλυψε ο κ. Κουτσαντώνης ο οποίος διατηρούσε φιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό και περιγράφει μια ιδιαίτερη στιγμή που μοιράστηκε μαζί του όταν ο πρώην θησαυροφύλακας του σύστησε την μικρή του κόρη.
«Ήθελα τόσο πολύ η κόρη μου να συναντήσει αυτό τον άνθρωπο που για χρόνια και γενιές ολόκληρες υπερασπίστηκε την πίστη μας και την Ορθοδοξία και παρόλο που η Τία στην αρχή ήταν λίγο φοβισμένη, μόλις είδε τον Αρχιεπίσκοπο έτρεξε κοντά του και εκείνος την υποδέχθηκε με έναν θερμό εναγκαλισμό σαν να ήταν δική του εγγονή.
«Θα μας λείψει πολύ αλλά ξέρω πως θα συνεχίσει να μας προσέχει και να προσεύχεται για όλους μας», καταλήγει συγκινημένος ο ομογενής βουλευτής και πρώην Θησαυροφύλακας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΠΟΛΚΑΣ – ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
Ο πρώην υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Νικόλαος Μπόλκας επίσης θυμάται τον Αρχιεπίσκοπο, τις πολλές συζητήσεις αλλά και διαφωνίες που κατά καιρούς είχε μαζί του.
«Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός ήταν ένας πύργος δύναμης για εμάς τους ομογενείς της Αυστραλίας και ένας πνευματικός ηγέτης για πάνω από μισό αιώνα.
«Είχε επάξια κερδίσει τον σεβασμό όλων και ως Θρησκευτικός ηγέτης αλλά και ως ποιητής και ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και παρόλο που υπήρξαν φορές που οι απόψεις μας δεν συνέκλιναν και οι διαφωνίες μας ήταν έντονες, παρόλα αυτά πάντα θαύμαζα και σεβόμουν τον τρόπο με τον οποίο επέλεγε να επιλύσει το εκάστοτε ζήτημα που απασχολούσε την κοινωνία ή την παροικία μας.
«Θα μας λείψει αλλά πιστεύω πως το πνεύμα του θα εξακολουθήσει να καθοδηγεί τον ελληνισμό τις επόμενες δεκαετίες», καταλήγει ο κ. Μπόλκας.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΠΟΝΑΡΟΥ – ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΑΝΩ ΒΟΥΛΗΣ ΝΑ
«Ήταν ένας θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης που με το χαρακτήρα, την ευφυία και την σοφία του συνέβαλε στην διατήρηση και την διαιώνιση του πολιτισμού και την Ορθοδοξίας μας».
ΜΑΙΡΗ ΠΑΤΕΤΣΟΥ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
«Από την εκλογή του το 1975 μέχρι σήμερα, ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός υπηρέτησε τον ελληνισμό, την πίστη μας και την ομογένεια με ανθρωπισμό και έντονο το συναίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης ενώ συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη και την διατήρηση σχέσεων μεταξύ των μελών διαφορετικών κοινοτήτων και θρησκευτικών πεποιθήσεων», δήλωσε η κ. Μαίρη Πατέτσου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εθνικών Κοινοτήτων Αυστραλίας (FECCA).
ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΑΝΙΚΑΣ – ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ FLINDERS
«Με λύπη πληροφορήθηκα το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού. Η οξύτητα του θεολογικού και φιλοσοφικού του πνεύματος αλλά και το ποιητικό του ταλέντο, ξεχώριζαν για την εμβρίθεια και φρεσκάδα τους, σαν να περπατούσες σε κανένα ψηλό βουνό της Κρήτης και πέταγαν μπροστά σου οι ιδέες σαν ελεύθερα πουλιά.
«Η ισχυρή προσωπικότητά του ανέμιζε λέξεις και πράξεις που άφηναν αρκετές φορές τους άλλους σε στάση αποσβωλοτική. Τον γνώρισα όταν ήρθα στην Αυστραλία, πριν τριάντα χρόνια. Στην αρχή είχαμε αναπτύξει ένα διάλογο γύρω κυρίως από την ποίησή του. Λίγο αργότερα χαθήκαμε, καθώς ο ήλιος τραβούσε προς τη δύση και τ’ απόσκια των βουνών ψιθύριζαν στο αυτί μου λόγια του Εφέσιου Ηρακλείτου. Κράτησε τα γκέμια γερά. Ο θεολογικός λόγος του περί Ορθοδοξίας κέρδισε σε βάθος και ύψος, καθώς κοιτούσε βαθιά μέσα του, στη ρίζα των αρχών του, στην ανησυχία εκείνη που ξεκινά από κάποια αυγή της σκέψης και του νου. Το μέλλον είναι τώρα το ζητούμενο: τι ταγούς χρειάζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία, αντίστοιχη των καιρών μας, και πώς θα ανταποκριθεί σε ασάλευτους θεσμούς και συνήθειες που κρατούν αιώνες τώρα».
ΧΡΙΣΤΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ – ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ PORT ADELAIDE
«Είχαμε διαφωνίες παλιότερα ως κοινότητα του Port Adelaide αναφορικά με την ένωση μας με την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας αλλά από την εμπειρία μου στις διαπραγματεύσεις οφείλω να παραδεχθώ και να αναγνωρίσω το γεγονός πως ο Αρχιεπίσκοπος ήταν ο πιο δίκαιος συνομιλητής για να επιλύσουμε τα προβλήματα και να βρούμε μια λύση όπως και κάναμε. Ήταν σκληρός διαπραγματευτής αλλά δίκαιος και πάντα στήριζε αυτό που ήταν το δίκαιο για την εκκλησία.
«Σε πολλούς φαινόταν σκληρός, αλλά από την εμπειρία μου ξέρω ότι ήταν δίκαιος άνθρωπος και ο καλύτερος για να λύσει το πρόβλημα μεταξύ κοινότητας και Εκκλησίας.
«Προσέφερε έργο στην κοινωνία, στα σχολεία, στις εκκλησίες μας και τους ομογενείς και θα τον θυμόμαστε για πάντα», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.
Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός κατάγονταν από το Ρέθυμνο της Κρήτης.
Διακρίθηκε ως ποιητής και υπέγραφε ως Στυλιανός Χαρκιανάκης.
Ήταν εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο διάλογο με τους ρωμαιοκαθολικούς για την γεφύρωση των σχέσεων των δυο εκκλησιών.
Υπέκυψε την Δευτέρα 25 Μαρτίου στις 6μμ έπειτα από πολύχρονη μάχη με την επάρατη νόσο.
Ήταν 83 ετών.