Προς έμπρακτη υποστήριξη του δοκιμαζόμενου Ουκρανικού λαού, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας προσφέρει, μεταξύ άλλων, 30 υποτροφίες σε παιδιά Ουκρανών μεταναστών, κατά προτεραιότητα, για να μαθητεύσουν στα σχολεία της.
Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τις εργασίες της πρώτης ημέρας της 13ης Συνάξεως των Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, η οποία πραγματοποιείται υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.
Επίσης, εκφράζεται η βαθιά οδύνη της τοπικής Εκκλησίας της Αυστραλίας για τα γεγονότα που εξελίσσονται στην Ουκρανία, ενώ παρακαλούνται ο κλήρος και ο φιλόχριστος λαός να προσεύχονται για την κατάπαυση του πολέμου.
Παράλληλα, απευθύνεται έκκληση προς τους υπευθύνους «να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον του Θεού και της ιστορίας», καθώς και παράκληση προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο να μεσολαβήσει, ώστε ο πόλεμος μεταξύ ομοδόξων λαών να τερματιστεί.
«Παρακαλούμε τον Θεό της ειρήνης να φωτίσει τους υπευθύνους να καταπαύσουν τα πυρά του πολέμου και η Ουκρανία να εορτάσει ανάσταση προ της ενδόξου Αναστάσεως του Χριστού μας», σημειώνεται καταληκτικά.
Αναλυτικά το ανακοινωθέν:
Πραγματοποιείται την 28η και 29η Μαρτίου, στο Σύδνεϋ, η 13η Σύναξη των Επισκόπων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου.
Μετά τις εργασίες της πρώτης ημέρας, ανακοινώνονται προς τον ευαγή κλήρο και τον φιλόχριστο λαό της πέμπτης Ηπείρου τα εξής:
Με πόνο ψυχής και βαθιάς οδύνης παρακολουθούμε τα γεγονότα στην Ουκρανία και προσευχόμαστε για τις ψυχές των Ουκρανών και Ρώσσων αδελφών μας, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στον άδικο πόλεμο που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στην ευλογημένη Ουκρανική γη. Παρακαλούμε τον κλήρο και το λαό μας εδώ στην Ωκεανία να προσεύχονται για την κατάπαυση του πολέμου, ενώ κάνουμε έκκληση προς τους υπευθύνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους ενώπιον του Θεού και της ιστορίας και να σταματήσουν αμέσως τον πόλεμο. Ειδικότερα, παρακαλούμε με σεβασμό τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Μόσχας κ.κ. Κύριλλο να μεσολαβήσει, ώστε ο πόλεμος μεταξύ ομοδόξων λαών να τερματιστεί. Μέχρι προ τινος ο Μακαριώτατος έσπευδε να στέλνει μηνύματα συμπάθειας σε ηγέτες και λαούς με αφορμή θεομηνίες, καταστροφές, πολεμικές συρράξεις και άλλες κοινωνικές δυστυχίες, ενώ τώρα προκλητικά σιωπά ενώπιον αυτής της τραγωδίας που συγκλονίζει όλο τον πλανήτη μας. Η ζωή των ηγετών κρίνεται από την ιστορία και σίγουρα δεν θα κριθούμε όλοι μας μόνο για αυτά που κάναμε αλλά, και για αυτά που θα μπορούσαμε να κάνουμε και δεν τα κάναμε.
Για την Ορθόδοξη Θεολογία κανένας πόλεμος δεν είναι ευλογημένος ή δικαιολογημένος, παρά μόνο εάν είναι αμυντικός. Για την υπεράσπιση της προβληματικής θεωρίας του «δικαίου πολέμου» κάποιοι έχουν εφεύρει το επιχείρημα ότι η Ουκρανία είναι κράτος με ιστορία μόνο 30 ετών, αλλά αυτή η θέση εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ρωσσικού επεκτατισμού και αδιαμφισβήτητα παραποιεί την ιστορία. Ο υπερήφανος Ουκρανικός λαός επί αιώνες αγωνίζεται για την πολιτική και εκκλησιαστική του ανεξαρτησία. Ήδη από το 1710 ο γνωστός στρατιωτικός Πίλιπ Όρλικ συνέταξε το πρώτο Ουκρανικό Σύνταγμα, το οποίο φιλοδοξούσε να είναι ο θεμελιώδης νόμος για το ανεξάρτητο κράτος της Ουκρανίας. Αυτό σαφέστατα σημαίνει ότι είναι εύκολο για τους εισβολείς να κατακτήσουν τις πόλεις, αλλά είναι αδύνατον να τις κρατήσουν. Όσο θα υπάρχει Ουκρανικός λαός, δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για την ελευθερία του, όπως ακριβώς αγωνίστηκαν όλοι οι λαοί του κόσμου για να αποκτήσουν τη δική τους εδαφική ανεξαρτησία και ελεύθερη διαβίωση σε ένα κράτος δικαίου.
Πέρα από τις προσευχές μας και την ηθική μας συμπαράσταση προς τους Ουκρανούς αδελφούς μας, προσπαθούμε να είμαστε δίπλα τους και έμπρακτα. Για τον λόγο αυτό – και μεταξύ άλλων – προσφέρουμε 30 υποτροφίες σε παιδιά Ουκρανών μεταναστών, κατά προτεραιότητα, για να μαθητεύσουν στα σχολεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας. Τέλος, παρακαλούμε τον Θεό της ειρήνης να φωτίσει τους υπευθύνους να καταπαύσουν τα πυρά του πολέμου και η Ουκρανία να εορτάσει ανάσταση προ της ενδόξου Αναστάσεως του Χριστού μας.