Η Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών της δράσεων, οργάνωσε την Τρίτη 2 Απριλίου 2024, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Θεολόγων και τον Ψαλτικό Χορό «οι Κρήτες Μαΐστορες» επιστημονική εσπερίδα με θέμα την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα τελετών της Ακαδημίας, παρουσία πολυπληθούς ακροατηρίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα και την εσωτερική διάρθρωση, υπό την αγαστή επιμέλεια του Αναπλ. Καθηγητή και Δντή ΠΙΣ κ. Χριστ. Αρβανίτη, Προέδρου του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων, προηγήθηκε εύλογος και επίκαιρος χαιρετισμός του Προέδρου του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου Αναπλ. Καθηγητή Μιχ. Στρουμπάκη, του υπεύθυνου του προγράμματος της εσπερίδας κ. Χριστοφόρου Αρβανίτη, ο οποίος εξήρε τη συνάντηση των ομιλητών και την ταυτόσημη διαλεκτική τους παρουσία, του Συμβούλου Εκπαίδευσης Θεολόγων κ. Γ. Στριλιγκά με την κατάθεση διδακτικών μηνυμάτων και τέλος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου ο οποίος ενθέρμως εξέπεμψε πατρική ευλογία για τη σημασία της επιστημονικής εκδήλωσης.
Οι εισηγήσεις κατανεμήθηκαν σε τρεις συνεδρίες υπό την επιμελημένη προεδρία των καθηγητών και μελών του Α.Σ. : π. Αυγουστίνου, Μιχ. Στρουμπάκη και Ι. Λίλη.
Στην πρώτη συνεδρία, ο Αναπλ. Καθηγητής Αγιολογίας-Υμνολογίας κ. Εμμ. Δουνδουλάκης παρουσίασε, ενδελεχώς, τις προτυπώσεις του Τιμίου Σταυρού στους ύμνους της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως. Ο δρ. Θεολογίας Δ. Χοϊλούς αναφέρθηκε στην ομιλητική δομή της υμνογραφίας των ημερών με έμφαση την απήχηση στον αποδέκτη χριστιανό. Ο δρ. Θεολογίας και διδάσκων στην Ακαδημία Γ. Σαμουράκης, διεξήλθε σχολαστικά τα κατηχητικά μέρη σε κείμενα του Κυρίλλου Ιεροσολύμων καθώς και του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο Επικ. Καθηγητής Ι. Λίλης αναφέρθηκε με συνοδευτικά σχόλια στους όρους ΄΄Ελλην΄΄ και ΄΄Λατίνος΄΄ με βάση τις σημασιακές τους αποχρώσεις στα κείμενα του Γρηγορίου Παλαμά.
Στη δεύτερη συνεδρία ο πρώτος ομιλητής δρ. Θεολογίας Κ. Ζορμπάς, Γεν. Δντής της Ο.Α.Κ. αναφέρθηκε στο θέμα της νηστείας στην βιβλιογραφική και πρακτική του διάσταση. Ο Γεώργιος Μέμος Μ.Α. Θεολογίας, διδάσκων στην Δ.Ε., παρουσίασε το σενάριο διδακτικής του θέματος της Σαρακοστής με τις συναφείς εκπαιδευτικές δράσεις των μαθητών. Ο Αναπλ. Καθηγητής Χρ. Αρβανίτης ομίλησε συνεκτικά επί του τυπικού των Κατανυκτικών Εσπερινών, σχολιάζοντας σε βάθος το θεολογικό τους περιεχόμενο. Ο Εμμ. Ανδρουλιδάκης, δρ. Φιλολογίας και Μέλος ΕΔΙΠ στην ΠΑΕΑΚ, αναφέρθηκε στο κείμενο του Ακαθίστου Ύμνου, στην φιλολογική του παράδοση, δίνοντας έμφαση στο συναίσθημα, όπως εκπηγάζει και ερμηνεύεται με τους κανόνες της ρητορικής και της λεκτικής πολυσημίας, μέσα από τους Οίκους. Η Επικ. Καθηγήτρια Ροδάνθη Ανδρουλιδάκη ανέγνωσε επιμελώς και σχολίασε κείμενο για την Οσία Μαρία την Αιγυπτία, αναδεικνύοντας μοναδικά διαχρονικά μηνύματα. Τέλος ο Επικ. Καθηγητής Εμμ. Ξυνάδας σχολίασε μουσικολογικά και γραμματολογικά τα κατανυκτικά Πεντηκοστάρια δίνοντας έμφαση στην παλαιογραφική τους παράδοση καθώς και στην μελική τους εξέλιξη ως διαχρονικά αποκτήματα της ψαλτικής μας παράδοσης.
Ακολούθησε συζήτηση σε καίρια θέματα των εισηγήσεων.
Η εσπερίδα έκλεισε με την απόδοση επιλεγμένων ύμνων της Μ. Σαρακοστής από τον Ψαλτικό Χορό «Οι Κρήτες Μαΐστορες», υπό τη δνση του Αντωνίου Πλαϊτη, Μ. Α. Θεολογίας και Άρχοντα Υμνωδού της Μ.τ.Χ. Επιστέγασμα της πνευματικής συνάξεως ο λόγος του Προέδρου νοηματοδοτώντας την προοιώνιση μελλοντικών εκδηλώσεων.