Μητροπόλεις Οικουμενικού Θρόνου
11 Μαρτίου, 2019

450.000 Ορθόδοξοι πιστοί ζουν στην Αυστρία

Διαδώστε:

Σε 400.000 έως 450.000 ανέρχεται ο αριθμός των ορθόδοξων Χριστιανών που ζουν σήμερα στην Αυστρία, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εκπομπής “Θρησκεία” της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας που ήταν αφιερωμένο στον εορτασμό της Καθαρής Δευτέρας από τους Ορθοδόξους και στα θρησκευτικά έθιμα της Σαρακοστής.

Όπως τονίσθηκε σχετικά, ο ακριβής αριθμός των Ορθοδόξων στην Αυστρία δεν είναι γνωστός, καθώς δεν υπάρχουν νεότερα επίσημα στοιχεία από εκείνα της τελευταίας απογραφής, που είχε γίνει στη χώρα το 2001.

Τον περασμένο Οκτώβριο η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, σε αρθρογραφία για την αναγνώριση “αυτοκέφαλου” της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, επικαλούνταν στοιχεία, όπως ανέφερε, της Γραμματείας της Ελληνοορθόδοξης Μητρόπολης Αυστρίας ως προς τον αριθμό των Ορθοδόξων στην χώρα.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το 2014 ο αριθμός των Ορθοδόξων στην Αυστρία ανερχόταν σε 500.000, ενώ η Γραμματεία της Μητρόπολης, δεν απέκλειε, μάλιστα, ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάνει στην πραγματικότητα τις 750.000 ή ακόμη και τις 800.000

Στην Αυστρία, όπου οι Ορθόδοξοι αποτελούν τη δεύτερη σε αριθμό θρησκευτική Κοινότητα (μετά τη Ρωμαιοκαθολική), υπάρχουν επτά δικαιοδοσίες ορθοδόξων Εκκλησιών, εκείνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αντιοχείας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Ρουμανίας, της Ρωσίας και της Σερβίας.

Ο δικαιοδοσίες αυτές εκπροσωπούνται στη Συνέλευση των Ορθοδόξων Επισκόπων, της οποίας προεδρεύει ο μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, ο νυν μητροπολίτης Αυστρίας-Έξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Αρσένιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στην σημερινή εκπομπή της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοφωνίας, από το σύνολο των ορθοδόξων πιστών στην Αυστρία, 35.000 φέρεται να υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, από 40.000 στο Πατριαρχείο Μόσχας, στην Βουλγαρική και στην Ρουμανική Εκκλησία, ενώ την πλειονότητά τους, περίπου 300.000 πιστούς, καταγράφει η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Το μάθημα των Ορθόδοξων Θρησκευτικών, το οποίο παρακολουθούν σήμερα σε μια σειρά σχολείων στην Αυστρία πάνω από 10.000 μαθητές της δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης, διδάσκεται από 80 δασκάλους, που διορίζονται από τον μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως αρμόδια και ανώτατη αρχή, ενώ υπάρχει ένας συντονιστής που συντονίζει και επιβλέπει το έργο των εκπαιδευτικών.

Τον Δεκέμβριο του 2017 ο μητροπολίτης Αρσένιος είχε ανακοινώσει την οριστική ανέγερση του πρώτου ελληνοορθόδοξου μοναστηριού στην Αυστρία, εκεί, όπου αρχικά προγραμματιζόταν, δηλαδή στο Σαντ Αντρέ αμ Τσίκζεε του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ, στην Ανατολική Αυστρία στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Νωρίτερα, ο νέος δήμαρχος του Σαντ Αντρέ, Αντρέας Ζάτλερ, είχε απευθύνει πρόσκληση να γίνει πραγματικότητα η ανέγερση του μοναστηριού στην περιοχή του, ανέγερση για την οποία αρχικά είχαν υπάρξει επιφυλάξεις από κάποιους κατοίκους της περιοχής και το θέμα είχε τεθεί τον Ιούνιο του 2017 σε τοπικό δημοψήφισμα, του οποίου το αποτέλεσμα ήταν σαφώς θετικό, υπέρ της ανέγερσης του μοναστηριού.

Μετά την θετική έκβαση του τοπικού δημοψηφίσματος, στο Σαντ Αντρέ είχαν προκύψει πλέον νέα-παλιά δεδομένα για την ανέγερση του μοναστηριού, τη στιγμή μάλιστα, που στο μεταξύ διάστημα, διάφορες περιοχές στην Αυστρία είχαν επιδείξει ενδιαφέρον να γίνει σε αυτές η ανέγερσή του.

Ανακοινώνοντας τον Οκτώβριο του 2014 την ίδρυση και προσεχή ανέγερση της “πρώτης οργανωμένης ορθόδοξης Μονής στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης”, ο μητροπολίτης Αρσένιος είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως αυτή θα αποτελέσει “γέφυρα” που θα ενώνει την Αυστρία με την Ελλάδα, τον Καθολικισμό με την Ορθοδοξία.

Έπειτα από την υπογραφή του συμβολαίου δωρεάς του οικοπέδου από την Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του κρατιδίου Μπούργκενλαντ, είχε ακολουθήσει, στις 11 Νοεμβρίου 2014, η συμβολική παραλαβή, προσωπικά από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, του δωρητηρίου συμβολαίου, σε ειδική τελετή στην Επισκοπή της ‘Αϊζενστατ, της πρωτεύουσας του Μπούργκελαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαδώστε: