Στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην περιοχή Weiler-la-Tour του Λουξεμβούργου, τελέσθηκε την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, 7 Απριλίου 2024, Διορθόδοξος Θεία Λειτουργία στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας.
Ιερείς διαφόρων Ορθοδόξων ενοριών του Λουξεμβούργου έλαβαν μέρος στη Θεία Λειτουργία
Πλήθος πιστών από όλες τις Oρθόδοξες ενορίες του Μεγάλου Δουκάτου συμμετείχαν στην Θεία Λειτουργία, ενώ η Βυζαντινή, Ρουμανική και Σερβική χορωδία απέδιδε τους ύμνους.
Μεταξύ άλλων παρέστησαν επίσης ο Έλληνας Πρέσβης στο Λουξεμβούργο κ. Άγγελος Υψηλάντης, ο Βούλγαρος Πρέσβης, κ. Plamen Bonchev, η Ευρωβουλευτής και Κοσμήτωρ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Isabel Wiseler-Lima, σύζυγος του Προέδρου της Βουλής του Λουξεμβούργου, ο Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεοχάρης Γραμματικός, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Λουξεμβούργου κα Ελένη Φωτεινέα, ο επικεφαλής του Προξενικού Γραφείου της Βουλγαρίας κ. Malin Messalski, ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γούρας, ο Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κ. Ιωάννης Δημητρακόπουλος, Έλληνες αξιωματικοί και πλήθος πιστών.
Περισσότερες φωτογραφίες στο άλμπουμ:
Στην εμπνευσμένη ομιλία του, κατά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας τόνισε, μεταξύ άλλων, την έννοια της προσκυνήσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού κατά την Κυριακή αυτή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και τη σημασία που έχει το γεγονός ότι Ορθόδοξοι Χριστιανοί του Λουξεμβούργου εκ διαφόρων γλωσσών και παραδόσεων μετέχουν από κοινού στη Θεία αυτήν Λειτουργία. Με αποτροπιασμό αναφέρθηκε στην δύσκολη εποχή μας όπου εκτός των άλλων δεινών βλέπουμε πως Ορθόδοξοι Χριστιανοί διεξάγουν πόλεμο κατά άλλων Ορθοδόξων Χριστιανών, λέγοντας πως δεν μπορεί να ταυτίζεται η Ορθόδοξος πίστις με αυτό το κακό. Οι αληθινά Ορθόδοξοι Χριστιανοί προτιμούν να σηκώνουν τον σταυρό τους και να ακολουθούν τον Χριστό, με ταπείνωση και πάντοτε πιστοί στο παράδειγμα και την διδασκαλία Εκείνου. Ο Χριστός είπε πως αληθινός βασιλέας δεν είναι αυτός που κυριαρχεί στους άλλους και απαιτεί δουλική υποταγή, αλλά είναι αυτός ο οποίος υπηρετεί τους άλλους και δίδει την ζωήν του δι’ αυτούς. Υπογράμμισε ότι είναι η αγάπη που κάνει τον Κύριο μας Ιησού Χριστό άξιον του ονόματος του Βασιλέως αλλά και του Αρχιερέως όλης της κτίσεως.
Αναφερόμενος στη θυσιαστική αγάπη του Κυρίου επάνω στον Τίμιο Σταυρό, ο Σεβασμιώτατος είπε πως «δεν υπάρχει τίποτε πιο ένδοξον, πιο σπουδαίον η πιο υπέροχον από το να δίνει κανείς και να δέχεται αγάπην … Όταν τιμούμεν τον Σταυρόν, όταν σκεπτόμαστε την σταύρωσιν του Χριστού, όταν ακούμεν την έκκλησιν του Χριστού να απαρνηθούμεν τον εαυτό μας … καλούμεθα να ανοιχθούμεν εις την ροήν της Θείας Αγάπης, μιάς αγάπης που είναι ταυτοχρόνως θάνατος του εγωιστικού εαυτού μας και άνοιγμα εις τον Θεόν και εις τον κάθε πλησίον μας».
Εφέτος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας θέλησε να τιμήσει μία μεγάλη προσωπικότητα του Λουξεμβούργου, τον πρώην Πρωτοσύγκελλο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας του Λουξεμβούργου κ. Mathias Schiltz, για τον ουσιαστικό ρόλο που διαδραμάτισε ώστε η Ορθόδοξη κοινότητα να αποκτήσει το οικόπεδο επί του οποίου κτίσθηκε ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου.
Ο π. Mathias Schiltz ήταν αυτός ο οποίος έπεισε τον καθολικό ιερέα Jean-Nicolas Schmitt να παραχωρήσει το οικόπεδον που ανήκε στον ίδιον και την αδελφή του – αμφότεροι αιωνίου μνήμης – στους Ορθοδόξους Έλληνας του Λουξεμβούργου με την πλήρη συμφωνία και του τότε Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου του Λουξεμβούργου κ. Fernand Franc.
Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί του Λουξεμβούργου δεν λησμονούν ποτέ την καθοριστική συμβολή του π. Mathias Schiltz στην ανέγερση του Ιερού Ναού, καθώς και την όλη υποστήριξη που η τοπική Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, και προσωπικώς ο Καρδινάλιος Jean-Claude Hollerich, Αρχιεπίσκοπος του Λουξεμβούργου, επέδειξε προς την Ορθόδοξον Εκκλησίαν του Λουξεμβούργου.
Στο πρόσωπο του π. Mathias Schiltz, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας θέλησε να τιμήσει και τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία του Λουξεμβούργου στο σύνολο της. Η καθοριστική αυτή συμβολή του π. Mathias Schiltz στην αναγνώριση και την ανάπτυξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Λουξεμβούργο οδήγησαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα στην απόφαση να τον τιμήσει με το μετάλλιο του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, μία διάκριση που απονέμεται από την Ιερά Μητρόπολη Βελγίου σε προσωπικότητες που βοήθησαν σημαντικά τη ζωή και την αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο.
Μετά τη Θεία Λειτουργία και κατά τη διάρκεια της δεξίωσης στην αίθουσα του Ιερού Ναού, ο π. Mathias Schiltz, παρέλαβε συγκινημένος το μετάλλιο αυτό από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα.
Αναγνώσθηκε εις επήκοον όλων το επίσημο έγγραφο της Πράξεως της διακρίσεως αυτής και ο Σεβασμιώτατος προσεφώνησε καταλλήλως τον τιμώμενο. Κατά την αντιφώνηση του ο π. Mathias Schiltz αναφέρθηκε στο ιστορικό της συμβολής του στην ανέγερση του Ιερού Ναού και είπ μεταξύ άλλων:
«Πώς να ευχαριστήσω την Σεβασμιότητά Σας διά την τιμήν την οποίαν μου αποδίδετε; … Αυτή η τιμή κάνει ώστε να ενθυμούμαι τα λόγια του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου ο οποίος μου είχεν γράψει κατά την επέτειον των πεντήκοντα ετών ιερωσύνης μου: “Γνωρίζω ότι αγαπάτε την Εκκλησίαν ημών τόσον όσον και την ιδικήν σας”.»
Κατόπιν αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπον στην αγάπη την οποίαν τρέφει για την Ορθόδοξη Εκκλησία, στις σπουδές του και στις εμπειρίες του μέσω των οποίων ανακάλυψεν την Ορθοδοξίαν, στις γνωριμίες τις οποίες ανέπτυξε με επιφανείς Ορθοδόξους, στη φιλία του προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως η σχέση του με την Ορθοδοξία προτού να γίνει σχέση συμβολής και στηρίξεως είναι πρωτίστως σχέση φιλίας.
Αναφέρθηκε στην συμβολή του στην αναγνώριση διά συμβάσεων των Ορθοδόξων ενοριών του Λουξεμβούργου, καθώς και στο ιστορικό της παραχωρήσεως του οικοπέδου για την ανέγερση του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και στις προσπαθειές του για να πεισθεί ο αείμνηστος δωρητής ιερεύς και η αδελφή του.
Και κατέληξε λέγοντας: «Σεβασμιώτατε, … μέσα εις την ιστορικήν σύγχρονον κατάστασιν ο κόσμος, ο οποίος διαρρηγνύεται υπό πυρός και αίματος, έχει περισσότερον από ποτέ ανάγκην του δυναμικού της ειρήνης που είναι ο μέγας θησαυρός του Χριστιανισμού. Ας ενδυναμώσομεν λοιπόν τους δεσμούς μας, ας στοιχηθώμεν όλοι, όλαι αι Εκκλησίαι και αι χριστιανικαί δικαιοδοσίαι, διά να κινήσωμεν μαζί μίαν παγκόσμιον εκστρατείαν διά την ειρήνην»!