Μητροπόλεις Οικουμενικού Θρόνου
02 Ιουνίου, 2020

Η Βαυαρία τιμά την ελληνορθόδοξη ενορία του Taufkirchen

Διαδώστε:

Η ελληνορθόδοξη ενορία στην πόλη Taufkirchen της Βαυαρίας έτυχε ιδιαίτερης τιμής εκ μέρους του Νομάρχη κ. Martin Bayerstorfer και του Δημάρχου κ. Stefan Haberl με αφορμή την τοποθέτηση του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Βλέτση, ως ιερέως της ενορίας. Για πρώτη φορά συμμετέχουν εκπρόσωποι της Βαυαρικής Πολιτείας σε τέτοιου είδους ορθόδοξη ενοριακή εκδήλωση.

Στη πόλη Taufkirchen που απέχει από το Μόναχο περίπου 60 χλμ ζουν και εργάζονται σήμερα 300 Έλληνες. Ήδη από την πρώτη στιγμή της άφιξης Ελλήνων μεταναστών στη πόλη αυτή, στη δεκαετία 1970, η Εκκλησία μας στάθηκε στο πλευρό των συμπατριωτών μας με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και άλλων ιερών ακολουθιών στον ευαγγελικό ναό της πόλης.

Με αφορμή την τωρινή κρίση του Κορωνοἲού κρίθηκε αναγκαίο να ανασταλεί η μέχρι τώρα λειτουργική και πνευματική εξυπηρέτηση της Ενορίας αυτής από τον εκ Κωνσταντινουπόλεως καταγόμενο ενενηντάχρονο κληρικό Πρωτοπρεσβύτερο Πλούταρχο Κωσταντινίδη και να ανατεθεί στο νεώτερο στην ηλικία Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση, ο οποίος υπηρετεί παράλληλα και την Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου.

Η επίσημη τελετή παραλαβής της Ενορίας έλαβε χώρα την Κυριακή 31 Μαἳου 2020, στα πλαίσια Θείας Λειτουργίας, παρουσία των ελληνορθοδόξων πιστών της πόλης, του Νομάρχη της περιοχής και του Δημάρχου, οι οποίοι και προσκλήθηκαν προς τούτο από τον προἲστάμενο της Ενορίας Αγίων Πάντων, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία καλοσώρισε στο ναό τους επισήμους εκπροσώπους της Βαυαρικής Πολιτείας (Νομάρχη και Δήμαρχο) και τόνισε στον χαιρετισμό του τις αρμονικές σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Βαυαρών στη πόλη Taufkirchen και την επιτυχημένη ενσωμάτωση των συμπατριωτών μας τη βαυαρική κοινωνία.

Στις αντιφωνήσεις τους και οι δύο επίσημοι προσκεκλημένοι, εξέφρασαν τη χαρά και ευχαριστία τους για την πρόσκληση, επήνεσαν την πολυετή προσφορά της Εκκλησίας μας και των ελληνικών Συλλόγων στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και διεμήνυσαν ότι είναι στο πλευρό των Ελλήνων της πόλης για κάθε τους πρόβλημα.

Ιδιαίτερα τόνισαν το γεγονός ότι η δημόσια αυτή τελετή της Ελληνορθόδοξης Ενορίας αυτή συμβάλλει τα μέγιστα στην τόνωση του ηθικού κατοίκων της πόλης, που υποφέρουν από τα περιοριστικά μέτρα που επεβλήθηκαν για τη προστασία μας από τον Κορωνοἲό. Οι ορθόδοξοι κληρικοί, τόνισε ο Νομάρχης, παρέχουν προσανατολισμό και προοπτικές σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης επέδωσε ως δώρα στους επισήμους ομιλητές από μία εικόνα της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας, ως προστάτιδας όλων όσων υποφέρουν από τον Κορωνοἳό, και από δύο φιάλες ελληνικό οίνο, ως συμβόλων, ήδη από τα αρχαία συμπόσια, του διαλόγου, της (επι)κοινωνίας προσώπων και της καλλιέργειας του στοχασμού και της φιλοσοφίας περί Θεού και κόσμου.

Και οι δύο εκπρόσωποι της Βαυαρικής Πολιτείας έδωσαν στον π. Απόστολο τη διαβεβαίωση ότι οι εικόνες της Αγίας Κορώνας/Στεφανίδας θα έχουν μια εξέχουσα, τιμητική και προσκυνηματική θέση στα γραφεία τους.

Μετά το πέρας των χαιρετισμών ο Πρωτοπρεσβύτερος παρουσίασε στους επισήμους Βαυαρούς και στο εκκλησίασμα τον Πρωτοπρεσβύτερο Γεώργιο Βλέτση, ως τον νέο ποιμένα της Ενορίας, τονίζοντας μεταξύ των άλλων και τα ακόλουθα:

“Σήμερα έχουμε τη μεγάλη χαρά να αναθέτει η Εκκλησία μας την εκκλησιαστική και ποιμαντική διακονία σας στον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Βλέτση. Ο π. Γεώργιος έχει την καταγωγή του από το χωριό του Ολύμπου Σκοτίνα και από κει προικίστηκε με ολύμπια παρουσία σωματική και φωνητική. Στη Σκοτίνα υπήρχαν μικρές βιομηχανίες κατασκευής υφασμάτων για κάπες και πανιά για μεγάλα καράβια που ταξίδευαν σ’όλο τον κόσμο.Ίσως και αυτή η ιδοτυπία να επηρέασε τον π. Γεώργιο να ανοίξει τα πανιά του για το μεγάλο του ταξίδι του στη Γερμανία στο Μόναχο και στο Taufkirchen. Κατάγεται από ιερατική οικογένεια και είναι ζυμωμένος μέ το εκκλησιαστικό πνεύμα και φρόνημα,αυτοθυσίας, προσφοράς, προσευχής, αγάπης και κατανόησης. Έχει μια μακροχρόνια εμπειρία στο ιερατικό έργο, λειτουργικό και εξομολογητικό. Αγκαλιάζει με συμπάθεια τον πονεμένο συνάνθρωπό του και του σταλάζει ρανίδες βάλσαμου και θεραπείας, με τα εκκλησιαστικά μέσα, όπως αυτά πηγάζουν από τα ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η διακονία του εδώ θα αφήσει αποτυπώματα πνευματικής παρουσίας, θα αποτελέσει στήριγμα της Ενορίας και καύχημα της Ορθοδοξίας στη βαυαρική κοινωνία. Αγαπητέ π. Γεώργιε, αναλαμβάνεις μια Ενορία που έχει μια μακροχρόνια, σχεδόν πενήντα ετών παρουσία και ζωή στη πόλη αυτή.Η Ενορία μπόρεσε σ’όλα αυτά τα χρόνια να παραμείνει ζωντανή και δημιουργική χάρις στην εθελοντική και θυσιαστική προσφορά επιτρόπων, ανδρών και γυναικών. Τα τελευταία χρόνια οι κυρίες Σοφία Παρασκευά, η Ελευθερία Ορφανίδου, η Σαββατώ Κουγιουμτζίδου και η Σώζα Μπαλδεράνου, κράτησαν σταθερά τα ηνία της Ενορίας και με την βοήθεια των οικογενειών τους και άλλων μελών της παροικίας μας μπόρεσαν να διατηρήσουν την απρόσκοπτη λειτουργία της Ενορίας, στο πλευρό των κατα καιρούς κληρικών της Μητρόπολής μας που λειτουργούσαν εδώ και κυρίως στον π. Πλούταρχο Κωσταντινίδη και στον π. Ιωάννη Μηνά.Το γεγονός ότι η κ. Σωζα Μπαλδεράνου είναι άπό ετών και δημοτική συμβουλος και από από τώρα και νομαρχιακή σύμβουλος, αυτό προσδίδει στην ενοριακή ζωή μια νέα δυναμική και είναι ένας εξαίρετος σύνδεσμος και μια γέφυρα μεταξύ της Βαυαρικής Πολιτείας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Μητρόπολή μας οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στις κυρίες αυτές για το θαυμαστό εκκλησιαστικό έργο τους. Π. Γεώργιε, σου παραδίδω μια όμορφη ενορία και σου εύχομαι καλή δύναμη στο έργο σου που θα συνοδεύεται πάντα από τους εκλεκτούς και αφοσιωμένους συνεργάτες σου”.

 

Ακολούθησε η Θεία Λειτουργία με λειτουργό τον π. Γεώργιο Βλέτση, τους ιεροψάλτες τον Νικόλαο Λαμπρινάκο (υπεύθυνο μηχανογραφικών συστημάτων στο αεροδρόμιο Μονάχου) και τον θεολόγο Γεώργιο Βλαχώνη. Τα καθήκοντα του εκκλησιάρχη ανέλαβε ο Βασίλειος Αδημούδης (σύμβουλος επιχειρήσεων).

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος άναψαν κερί στην εικόνα της Παναγίας και παρέμειναν στη Θεία Λειτουργία, από την αρχή μέχρι και το τέλος της.

Λόγω των εκτάκτων μέτρων της Βαυαρικής Πολιτείας για την κρίση του Κορωνοϊού έπρεπε και στην τελετή και στη Θεία Λειτουργία να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Την ευθύνη και τον συντονιστικό ρόλο για την απρόσκοπτη συμμετοχή των επισήμων και των πιστών ανέλαβε εθελοντικά και η Σώζα Μπαλδεράνου, η οποία στις πρόσφατες βαυαρικές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές πέτυχε την εκλογή της ως νομαρχιακή σύμβουλος, καθώς επίσης και την επανεκλογή της ως δημοτική σύμβουλος.

Τόσο ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, όσο και ο Νομάρχης και ο Δήμαρχος επήνεσαν ιδιαίτερα στους χαιρετισμούς των τη συμβολή της κ. Σώζας Μπαλδεράνου (συμβούλου μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας στη Βαυαρία) στις ελληνοβαυαρικές σχἐσεις και ιδιαίτερα στη θυσιαστική εθελοντική προσφορά της για την υλοποίηση προγραμμάτων της Πολιτείας για μετανάστες, ηλικιωμένους, αθλητισμό, εθελοντική εργασία κ.α.

Ο π. Απόστολος ευχαρίστησε όλους τους εκκλησιαστικούς συνεργάτες της ενορίας και ιδιαίτερα τις κυρίες Σοφία Παρασκευά, Ελευθερία Ορφανίδου και Σαββατώ Κουγιουμτζή, τις οικογένειές τους και όλους όσοι στήριξαν με μακροχρόνια εθελοντική εργασία το έργο της Ενορίας μας. Επίσης ευχαρίστησε τον ευαγγελικό πάστορα Edson Schumacher για τη μακροχρόνια δωρεά διάθεση του ευαγγελικού ναού για τις λατρευτικές ανάγκες της Ενορίας.

Οι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και Merkur αφιέρωσαν στην έντυπη έκδοσή τους εκτενές άρθρο με φωτογραφία από την εκδήλωση αυτή.

Φωτογραφίες: Βασίλειος Αδημούδης

 

Διαδώστε: